Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ερχεται ανατροπή!

Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου
Η ΜΕΓΑΛΗ δημοσκόπηση της ΜRB, που δημοσιεύεται σήμερα στη Real news, δεν αποκαλύπτει μόνον τις κομματικές προτιμήσεις των Ελλήνων, στην αφετηρία αυτής της προεκλογικής περιόδου, αλλά και τις τάσεις που επικρατούν στην κοινωνία των πολιτών για την ουσία της πολιτικής που πρέπει να εφαρμοσθεί στη χώρα, προκειμένου να εξέλθει το ταχύτερο δυνατόν από τη βαθιά και πολύπλευρη κρίση που τη μαστίζει. Ο νέος πολιτικός χάρτης, που θα προκύψει από τις κάλπες σε μερικές εβδομάδες, δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί με απόλυτη ακρίβεια. Η στρατηγική των κομμάτων στην πορεία προς τις εκλογές θα παίξει αναμφισβήτητα τον ρόλο της στην τελική διαμόρφωσή του.
 Τα βασικά του χαρακτηριστικά, όμως, είναι ήδη ορατά. Και, κατά τα φαινόμενα, πολύ δύσκολα θα ανατραπούν. Η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός, για παράδειγμα, των πάλαι ποτέ ενιαίων και ευρύτατων παρατάξεων της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς είναι αναμφισβήτητα το νέο πολιτικό δεδομένο, που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις μελλοντικές εξελίξεις.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΟΥΛΗ θα «φιλοξενεί» από οκτώ έως δέκα κόμματα. Και κανένα από αυτά δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ικανό να συγκεντρώσει ποσοστά αυτοδυναμίας. Το άθροισμα μάλιστα των δυνάμεων του λεγόμενου δικομματισμού θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι το μικρότερο της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Στο 32,4% βρίσκονται Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μαζί, σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου της σημερινής έρευνας της ΜRB. Και με την αναγωγή επί των «εγκύρων» -διαδικασία επισφαλής, υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες- τα ποσοστά των δύο «μεγάλων» κομμάτων αθροίζονται στην ίδια αυτή δημοσκόπηση περίπου στο 40,7%. Η πρωτοπόρος Ν.Δ. μπορεί να αφήνει πίσω της το πολιτικά αποστεωμένο ΠΑΣΟΚ με διαφορά που υπερβαίνει το 10%, αλλά το 25,5% που η ίδια συγκεντρώνει σήμερα δεν παύει να είναι μακράν το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας της. Και βέβαια, απέχει πολύ από τα ποσοστά της κυβερνητικής αυτοδυναμίας στα οποία διακηρύσσει ότι στοχεύει η ηγεσία της…
Αυτό είναι και το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από τη σημερινή έρευνα της «R» και που όλα δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί. Οι πολίτες θέλουν πλέον κυβερνήσεις συνεργασίας. Το 68% δηλώνει ότι τις προτιμά. Και μόλις το 22,3% προκρίνει την επιλογή μονοκομματικών σχημάτων. Ακόμη και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., που επισήμως ομιλεί μόνο περί αυτοδυναμίας, ζητούν σε ποσοστό 55% κυβέρνηση συνασπισμού.
* Το δεύτερο σαφές και αναμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική κοινωνία, σε ποσοστό-μαμούθ 76,3% επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Από αυτούς, όμως, που επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη, οι συντριπτικά περισσότεροι, δηλαδή το 64,5%, ζητούν αυτή να συνδυαστεί με την εφαρμογή μιας άλλης οικονομικής πολιτικής, εκτός Μνημονίου. Μόνο το 18,2% πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα του Μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 61,7% των πολιτών πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με το νέο Μνημόνιο. Αντίθετη γνώμη έχει το 31,4%.
* Το τρίτο σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας της ΜRB για την «R» είναι ότι η κοινή γνώμη απαιτεί γενναία και σε βάθος ανανέωση του πολιτικού μας προσωπικού. Οι ψηφοφόροι δηλώνουν σε ποσοστό 76,2%, έναντι μόλις 12,4%, ότι προτιμούν ένα νέο και άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο, από ένα αναγνωρίσιμο και έμπειρο.
* Το τέταρτο συμπέρασμα της σημερινής δημοσκόπησης είναι ότι για να γυρίσει σελίδα η χώρα πρέπει να διερευνηθούν και να προσδιοριστούν οι ευθύνες όσων μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Το ζητά το 79,4% των συμπολιτών μας. Οι οκτώ στους δέκα! Κατονομάζουν μάλιστα το… δίδυμο της συμφοράς. Το 63,1% επισημαίνει τις ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και το 46,7% του τότε υπουργού Οικονομικών και σήμερα Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ακόμη και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το 59,5% «δείχνει» Παπανδρέου και το 50,6% Παπακωνσταντίνου ως υπεύθυνους για το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ, όταν αντίστοιχα μόλις το 21,3% των «πράσινων» ψηφοφόρων θεωρούν υπεύθυνο τον πολιτικό τους αντίπαλο Κώστα Καραμανλή!
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ και δεν χρήζει περαιτέρω αναλύσεων ότι τα πολιτικά κόμματα και οι αρχηγοί που θα πάνε κόντρα στο ισχυρό αυτό κοινωνικό ρεύμα, ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου αποκαλύπτει σήμερα η έρευνα της ΜRB, κινδυνεύουν να δουν σύντομα την πολιτική δύναμή τους να συρρικνώνεται ή και να εξαφανίζεται. Η κάλπη αυτή τη φορά εγκυμονεί σοβαρές εκπλήξεις και μεγάλες ανατροπές. Η λαϊκή οργή θα εκφραστεί με τρόπο εξαιρετικά έντονο. Και θα φέρει τα πάνω κάτω. Οσοι καταλάβουν και σπεύσουν να προσαρμοστούν έμπρακτα και όχι με λόγια του αέρα στη νέα πραγματικότητα, είναι πιθανόν να διασωθούν… Οι υπόλοιποι θα μπουν οριστικά στο περιθώριο!
real.gr

αἰέν ἀριστεύειν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου