Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Παραδόθηκε ο ένοπλος άνεργος που κρατούσε όμηρους στην Κομοτηνή


Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση της ομηρίας σε εργοστάσιο κατασκευής κάδων στην Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής. Ο ένοπλος άνεργος κρατούσε δύο εργαζόμενους ομήρους, ενώ νωρίτερα είχε τραυματίσει άλλα δύο άτομα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στις 12:40 π.μ., και ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, ο 52χρονος δράστης πείσθηκε και απελευθέρωσε τους δύο ομήρους, ενώ στη συνέχεια, αφού έδωσε το κυνηγητικό όπλο του, παραδόθηκε στους άνδρες των ΕΚΑΜ. Ο Δημήτρης Μανίκας εισέβαλε ένοπλος στο εργοστάσιο κατασκευής κάδων της εταιρείας Helesi PLC στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι και κρατούσε δύο εργαζόμενους ομήρους. Οι δύο τραυματίες, που νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Αθανάσιος Ανδριανόπουλος, που τραυματίστηκε στο λαιμό, στο χέρι και στα πλευρά, και ο υπάλληλος της εταιρείας Εμίλ Ιλεν Μαρίνοβ που έχει τραύμα στα πόδια.
Ο άντρας που εργάζονταν στην επιχείρηση και απολύθηκε πριν από οκτώ μήνες ζητούσε να επαναπροσληφθεί στην εταιρεία. Ο ίδιος, το βράδυ, έθεσε ως αίτημα στους αστυνομικούς την καταβολή δεδουλευμένων ύψους περίπου 31.000 ευρώ που -όπως υποστηρίζει- του χρωστάει η εταιρία. Ο δράστης, εργαζόταν ως υπάλληλος στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής της εταιρείας από 20.07.2000 έως την απόλυση του, την 31.08.2011. Επί τόπου είχαν σπεύσει αστυνομικοί και ειδικοί διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ. Οι διαπραγματευτές βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τον δράστη μέσω κινητού τηλεφώνου, προκειμένου να τον πείσουν να απελευθερώσει τους δύο ομήρους και να παραδοθεί. Οι αστυνομικοί διατηρούσαν και τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο οδηγούς που κρατά ομήρους ο δράστης σε χώρο της εταιρίας. Κοινωνική έκρηξη στην Κομοτηνή
Κοινωνική έκρηξη στην Κομοτηνή με απρόβλεπτες συνέπειες προβλέπει ο πρόεδρους του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Παντελής Μαγαλιός.
«Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχει κλίμα σύγκρουσης στην περιοχή. Και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες» δήλωσε στο Βήμα ο κ. Μαγιαλός.
Όπως είπε «δεν πρόκειται για προβληματικό άτομο. Είναι ένας από τους πολλούς απελπισμένους συμπολίτες μας».
Κρούει μάλιστα το κώδωνα του κινδύνου: «Ας μην "διαβάσουν" με λάθος τρόπο το περιστατικό. Υπάρχει αναβρασμός στην πόλη μας. Φοβάμαι ότι η βία θα πάρει γενικότερες διαστάσεις».
Τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου είναι καταλυτικά και συνηγορούν προς την κατεύθυνση των προειδοποιήσεων του συνδικαλιστή.
Το πρόβλημα της ανεργίας τεράστιο. Η ανεργία στο νομό Ροδόπης φθάνει το 40%. Η Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής κατεστραμμένη. Οι κάτοικοι του νομού απελπισμένοι.
Αρκεί να σημειωθεί πως το 2003 υπήρχαν 99 εργοστάσια και έχουν απομείνει επτά ή οκτώ σε λειτουργία. Τότε έμπαιναν καθημερινά στην ΒΙΠΕ για δουλειά 17.000 άνθρωποι και σήμερα μετά βίας φθάνουν τους 900 άτομα. Κι αυτοί κακοπληρωμένοι, μερικώς απασχολούμενοι, ενώ οι μισθοί καταβάλλονται με καθυστέρηση δύο έως τεσσάρων μηνών.
«Είναι θέμα χρόνου η οργή να μετατραπεί σε έκρηξη», εκτιμά ο συνδικαλιστής και προσθέτει πως «όταν κάποιος δεν έχει δουλειά, είναι χρεωμένος και πεινάνε τα παιδιά του, είναι ικανός για όλα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, στην συγκεκριμένη επιχείρηση εργαζόταν παλαιότερα 150 άτομα και σήμερα έχουν μείνει οι μισοί.
Τι λέει η εταιρεία
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει:
Σήμερα περί ώραν 13:00 ο Μανίκας Δημήτριος, ετών 52, εισέβαλλε ένοπλος με κυνηγετική καραμπίνα, στο εργοστάσιο της εταιρείας Helesi ΑΕ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Εισήλθε στο γραφείο του Διευθύνοντα Συμβούλου, Αθανασίου Ανδριανόπουλου, ετών 51 και πυροβόλησε τραυματίζοντας τον υπάλληλο Εμίλ Ιλεν Μαρίνοβ, ετών 30, στα πόδια και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, στο λαιμό στο χέρι και στα πλευρά. Αιμόφυρτος ο δεύτερος προσπάθησε να διαφύγει, ο δράστης τον καταδίωξε, αλλά η παρέμβαση άλλων εργαζομένων επέτρεψε την σωτήρια διαφυγή του υπαλλήλου αλλά και του καταδιωκόμενου.
Στη συνέχεια ο δράστης με την απειλή του όπλου έθεσε σε ομηρία δύο άλλους εργαζομένους και 'οχυρώθηκε' στο γραφείο της διοίκησης. Η κατάσταση της ομηρίας ευρίσκεται σε εξέλιξη. Επί τόπου επιχειρούν ειδικοί διαπραγματευτές και αστυνομικές δυνάμεις για την απελευθέρωση των ομήρων.
Οι τραυματισθέντες νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής εκτός κινδύνου, ενώ όμηροι παραμένουν οι εργαζόμενοι Γκριτσέλης Δημήτριος, ετών 64 και Διγγάρης Θεοφάνης, ετών 51.
Ο δράστης, εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής από 20.07.2000 έως την απόλυση του, την 31.08.2011, καθόσον επί μακρόν επεδείκνυε ασταθή ανάρμοστη και παραβατική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας» καταλήγει η ανακοίνωση.πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου