Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ποιοι, πότε, πώς, πού ψηφίζετε, πόσους σταυρούς βάζετε στην Εκλογική σας Περιφέρεια


Ποιοι, πότε, πώς, πού ψηφίζετε, πόσους σταυρούς βάζετε στην Εκλογική σας Περιφέρεια, αναλυτικός οδηγός ψηφοφόρου
Τις ακριβείς οδηγίες για τον τρόπο διενέργειας των εκλογών (ώρες, εκλογικά τμήματα, πόσους σταυρούς βάζει ο ψηφοφόρος στην κάθε εκλογική περιφέρεια, δικαιολογητικά κλπ)
καθώς και τα Εκλογικά Τμήματα που θα λειτουργήσουν στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών. Αναλυτικότερα:Τα Εκλογικά Τμήματα θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1994 και δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα (Όσοι διατελούν,  σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση).Οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια 
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό δίπλα στο όνομά  τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού.Εκλέγονται συνολικά 288 βουλευτές  και άλλοι 12 αναδεικνύονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, με την σειρά που έχουν τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο, αναλόγως του ποσοστού που πήρε κάθε κόμμα που εισήλθε στη Βουλή, με το ελάχιστο ποσοστό 3% .
Οι σταυροί προτίμησης σε κάθε Εκλογική Περιφέρεια, αναλόγως των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών, έχει εξής:
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Αριθμός εδρών
Σταυροί Προτίμησης
Έβρου
4
μέχρι 2
Ροδόπης
3
1
Ξάνθης
3
1
Δράμας
3
1
Καβάλας
4
μέχρι 2
Α΄ Θεσσαλονίκης
16
μέχρι 4
Β΄ Θεσσαλονίκης
7
μέχρι 2
Σερρών
7
μέχρι 2
Χαλκιδικής
3
1
Κιλκίς
3
1
Πέλλης
4
μέχρι 2
Ημαθίας
4
μέχρι 2
Πιερίας
4
μέχρι 2
Φλωρίνης
2
1
Κοζάνης
5
μέχρι 2
Καστοριάς
2
1
Γρεβενών
1
1
Ιωαννίνων
5
μέχρι 2
Άρτας
3
1
Θεσπρωτίας
1
1
Πρεβέζης
2
1
Λαρίσης
8
μέχρι 3
Μαγνησίας
5
μέχρι 2
Τρικάλων
5
μέχρι 2
Καρδίτσης
5
μέχρι 2
Κέρκυρας
3
1
Λευκάδας
1
1
Κεφαλληνίας
1
1
Ζακύνθου
1
1
Αιτωλ/νίας
8
μέχρι 3
Αχαϊας
9
μέχρι 3
Ηλείας
6
μέχρι 2
Φθιώτιδος
5
μέχρι 2
Ευρυτανίας
1
1
Φωκίδος
1
1
Βοιωτίας
4
μέχρι 2
Ευβοίας
6
μέχρι 2
Α΄ Αθηνών
17
μέχρι 4
Β΄ Αθηνών
42
μέχρι 4
Α΄ Πειραιώς
6
μέχρι 2
Β΄ Πειραιώς
8
μέχρι 3
Αττικής
12
μέχρι 3
Κορινθίας
4
μέχρι 2
Αργολίδος
3
1
Αρκαδίας
3
1
Μεσσηνίας
5
μέχρι 2
Λακωνίας
3
1
Λέσβου
3
1
Χίου
2
1
Σάμου
1
1
Κυκλάδων
3
1
Δωδεκανήσου
5
μέχρι 2
Χανίων
4
μέχρι 2
Ρεθύμνης
2
1
Ηρακλείου
8
μέχρι 3
Λασιθίου
2
1
Σύνολο
288
Οι δικαστικοί, οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι και οι κληρικοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα ψηφίζοντας τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι έφοροι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν τους ίδιους υποψήφιους σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ' αυτόν, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται αυτό το εκλογικό τμήμα. Οι ανωτέρω ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του Κράτους. Για το σκοπό αυτό υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ο δήμος που είναι γραμμένοι.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν τα καθήκοντά τους σε αμιγές εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν τα καθήκοντά τους σε μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους υποψηφίους όποιας βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού προτιμούν.
Σε περίπτωση που διατίθεται φρουρά για τη φύλαξη εκλογικού τμήματος, το προσωπικό αυτής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) άτομα ψηφίζει στο εκλογικό τμήμα που φρουρεί. Οι εκλογείς αυτοί, ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας, που επικυρώθηκαν από το οικείο πρωτοδικείο. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή αυτός που διευθύνει το έργο της βεβαιώνει με πρακτικό ότι, αυτοί που ψήφισαν στο τμήμα ως άνδρες της φρουράς του, ανήκουν στην φρουρά του.
Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας τους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους. Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή, γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.
Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα Η αναγνώρισή τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής γίνεται, με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου