Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Γιατί αποφάσισε ο Πούτιν να επέμβει τώρα στη Συρία


ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΜΕΤΗΣ
Πέραν από τα γεωστρατηγικά οφέλη και τη συμμαχία με τον Άσαντ, ο Πούτιν έχει κι άλλους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να επέμβει τώρα στη Συρία.Σύμφωνα με τον...Guardian, η απόφαση του σχετίζεται άμεσα με το πετρέλαιο, και αποσκοπεί στην άνοδο των τιμών του. Ο Alexander Temerko, επιχειρηματίας στον πετρελαϊκό τομέα, εξηγεί:
«Τίποτα δεν σταματά τον Πούτιν από το να επιτύχει τους στόχους του. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το διεθνές κύρος της Ρωσίας, αλλά υπάρχει επίσης ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι για την επίτευξη υψηλότερων τιμών πετρελαίου. Ζήτημα είναι τα «πετροδολάρια» να πάνε προς τη Ρωσία, κάτι που θα ενισχύσει και τη δημοτικότητα του Πούτιν, ακόμα περισσότερο, στο εσωτερικό της χώρας του.Όσο περισσότερο εξαπλώνεται η σύγκρουση, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να ανέβουν και οι τιμές του πετρελαίου, κάτι που θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας
Από την άλλη, το ISIS έχει καταλάβει εδάφη που περιέχει σημαντικούς πετρελαϊκούς πόρους και ο Πούτιν επιδιώκει να τους φέρει υπό τον έλεγχό του. Στη συνέχεια, μπορεί να αναλάβει τη διανομή του πετρελαίου προς τους συμμάχους της Ρωσίας, πουλώντας σε πιο προνομιακή τιμή.

Όσο περισσότερο εδραιωθεί ο Πούτιν στη Μέση Ανατολή, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο έλεγχος που θα ασκεί στις ενεργειακές αγορές. Αυτό θα γίνει με τον έλεγχο των εδαφών που έχει χάσει ο Άσαντ. Αν καταφέρει να επηρεάσει Ιράν και Ιράκ, τότε θα αναγκάσει και την Ευρώπη να τον εμπιστευτεί για τις προμήθειες της σε πετρέλαιο.Σύμφωνα με τον Guardian, η παρατεταμένη σύγκρουση συμφέρει τη Ρωσία. Όσο βαθύτερη και πιο διαδεδομένη θα είναι η σύγκρουση, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου βοηθώντας τον Πούτιν να οργανώσει μια οικονομική ανάκαμψη στο εσωτερικό και να καταστήσει άχρηστες τις κυρώσεις της Δύσης.
«Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πούτιν είναι να ανακτήσει τα ζωτικής σημασίας έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ώστε να μπορεί να εξαγοράσει την αφοσίωση των 140 εκατομμυρίων κατοίκων της Ρωσίας», καταλήγει ο Temerko.Την ίδια ώρα, ο διεθνής δείκτης αναφοράς για το πετρέλαιο, το αργό Brent, οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και έξι χρόνια, καθώς οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι ενδείξεις για επιβράδυνση της παραγωγής έφεραν τους αγοραστές πίσω στην αγορά.Το Brent έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 11,7% από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, αγγίζοντας τα 54 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τα τέλη του Αυγούστου. Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, West Texas Intermediate (WTI), επίσης έχει εμφανίσει άνοδο, με αύξηση 11,3% αυτή την εβδομάδα και οδεύοντας προς τα 50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.Οι αυξήσεις ήρθαν καθώς η στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στη συριακή σύρραξη πρόσθεσε μία νέα και αβέβαιη διάσταση στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν την περασμένη Πέμπτη πως τέσσερις ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ – έναν σύμμαχο της Ρωσίας στη διαμάχη στη Συρία.Το γεγονός ότι έβαλε στο στόχαστρο τους αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ, τοποθετεί επίσης τη Μόσχα απέναντι από τα κράτη του Κόλπου που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, όπως η Σαουδική Αραβία που έχει στηρίξει πολλές από τις ομάδες που αντιστέκονται στον Άσαντ.Οι τιμές έπεσαν ιδιαίτερα απότομα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Νοέμβριο, να μη μειώσει την παραγωγή σε απάντηση ενός κορεσμού της προσφοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.Ο Πούτιν αποκλείει χερσαία επιχείρηση στη Συρία
Προχθές πάντως, ο Πούτιν δήλωσε πως η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία είχε προσχεδιαστεί και είχαν γίνει αναγνωριστικές πτήσεις πριν ξεκινήσουν τα πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1, είπε:
«Οι ειδικοί του γενικού επιτελείου, σε συντονισμό με τους Σύριους εταίρους και με άλλες χώρες της περιοχής, δημιούργησαν, όπως ξέρετε, ένα κέντρο πληροφοριών στη Βαγδάτη και ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής πληροφοριών, συνέλεξαν επιπρόσθετα δεδομένα.
Έτσι, ό,τι συμβαίνει στον αέρα και την ξηρά δεν είναι μια αυθόρμητη ενέργεια αλλά εκτέλεση των προκαθορισμένων σχεδίων».«Συνεχώς πραγματοποιούσαμε αεροπορικές και διαστημικές αναγνωρίσεις, συγκρίναμε τα δεδομένα που λαμβάναμε από διάφορες πηγές και τους ειδικούς του γενικού επιτελείου», πρόσθεσε.Επί της ουσίας όμως, απέκλεισε το ενδεχόμενο της συμμετοχής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία.«Αυτό δεν το συζητάμε. Ό,τι κι αν συμβεί δεν πρόκειται να το κάνουμε και οι Σύριοι φίλοι μας το γνωρίζουν», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν διαδογματικό πόλεμο στη Συρία μεταξύ σιιτών και σουνιτών.Ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε επίσης ότι η Μόσχα είχε ενημερώσει για τα σχέδιά της τους Δυτικούς εταίρους της, τις ΗΠΑ και πολλούς άλλους, καθώς και χώρες της Μέσης Ανατολής. «Κάποιοι λένε ότι το κάναμε πολύ αργά όμως θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι κανείς ποτέ δεν προειδοποιεί εμάς ότι σχεδιάζει επιχειρήσεις τέτοιου είδους», επισήμανε.Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε τους εταίρους της γιατί ήθελε να δείξει ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασίες.Όπως σημείωσε, η χώρα του δεν έχει πρόθεση να ανασυστήσει την αυτοκρατορία και μοναδικός σκοπός της είναι να προστατεύσει την ανεξαρτησία και την εθνική της κυριαρχία. «Δεν έχουμε απολύτως καμία επιθυμία να αναδημιουργήσουμε την αυτοκρατορία, να αναβιώσουμε τη Σοβιετική Ένωση αλλά πρέπει να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία μας», κατέληξε.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου