Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Χάκερ τίναξαν στον αέρα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

σχόλιο ID-ont: Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύαμε τι υπέστη ένα από τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Αμερική (βλ: Νεότερες Πληροφορίες: 500.000 αρχεία ασθενών και 280.000 αριθμοί Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν κλαπεί από το Medicaid. και To Medicaid παραβιάστηκε (χακαρίστηκε). Εκλάπησαν πάνω από 181,000 αρχεία πολιτών και 25,000 Κωδικοί Κοινωνικής Αφάλισης (SSNs).). Σε αυτές τις αναρτήσεις - αλλά και παλαιότερα - είχαμε εκφράσει την απορία μας, εάν αυτές οι παραβιάσεις μπορεί να συμβούν και σε Ευρωπαϊκά Συστήματα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Στην Ελλάδα μέχρι και δικαστήριο έχει γίνει που απέδειξε ότι η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση έχει πρόβλημα ασφαλείας (βλ: ΒΡΕΘΗΚΕ ΔΙΑΒΛΗΤΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Τρύπια η ασπίδα εναντίον της υπερσυνταγογράφησης.)
Σήμερα διαβάζουμε ότι παραβιάστηκε (χακαρίστηκε) η Ελληνική Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση! Οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν ότι καταχωρήθηκαν 1,5 εκ πλαστές συνταγές εκείνη την ημέρα. Και πως ξέρουμε εμείς ότι δεν εκλάπησαν ταυτόχρονα και 1,5 εκ πραγματικές συνταγές που πιθανόν είναι αποθηκευμένες στο σύστημα;
Έλεος πια με τα ηλεκτρονικά φακελώματα. Γιατί δεν μας προστατεύει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ); Στο φινάλε όσοι θέλουν να τους κλέβουν τα προσωπικά δεδομένα ας είναι στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και όπου αλλού θέλουν. Εμείς που δεν θέλουμε γιατί να υφιστάμεθα όλες αυτές τις ηλεκτρονικές φυλακές-σουρωτήρια;

www.in.gr: Χάκερ που εισέβαλαν τη Μεγάλη Παρασκευή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταχώρησαν 1,5 εκατομμύριο πλαστές συνταγές στη βάση δεδομένων.
Έρευνα του υπουργείου Υγείας και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) έδειξε ότι στις 6 Απριλίου υπήρξαν 1.500.000 καταχωρήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή βλάβη στο σύστημα.

Αυτός ήταν και ο λόγος της ταλαιπωρίας που υπέστησαν εκείνη την ημέρα ασφαλισμένοι και γιατροί, οι οποίοι αδυνατούσαν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικτυακή υπηρεσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τους υπεύθυνους αναζητά τώρα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου