Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Πώς θα επιλέξετε τα καλύτερα θαλασσινά για την Καθαρά Δευτέρα;

Εκτός από τις ταραμοσαλάτες, τους χαλβάδες και τις λαγάνες, στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας πρωταγωνιστές είναι και τα θαλασσινά, με τα καλαμαράκια, τις γαρίδες και τα χταπόδια να… εξαφανίζονται κάθε φορά σε μερικά δευτερόλεπτα. Επιλέξτε τα σωστά και μάθετε τι σας προσφέρουν.Παρά τον βροχερό καιρό και τη μελαγχολική διάθεση, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από μια μέρα off από τη δουλειά, ετοιμάζουμε κι ένα μεγάλο και αρκετά διαφορετικό… τσιμπούσι, όπου ο πρωταγωνιστής αυτή τη φορά δεν είναι το κρέας, αλλά τα θαλασσινά.Οι γαρίδες και τα καλαμαράκια αυτή την ημέρα κλέβουν την παράσταση και συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο την ταραμοσαλάτα, τη λαγάνα, το ριζότο και ό,τι άλλο επιλέξουμε να φάμε στο πλαίσιο της παράδοσης της Καθαράς Δευτέρας, η οποία σημαίνει το τέλος της Αποκριάς και την αρχή της Σαρακοστής.

Επειδή, όμως, τα θαλασσινά για τους περισσότερους δεν αποτελούν μια τροφή που καταναλώνουν συχνά, άρα και δεν γνωρίζουν αρκετά, το click@Life σας δίνει οδηγίες για το πώς να επιλέξετε τα σωστά, αλλά και πληροφορίες για τη διατροφική τους αξία.
Καλαμαράκια: επιλέξτε τα γυαλιστερά
Πιθανόν να πρέπει να πληρώσετε κάτι παραπάνω αν θέλετε στο τραπέζι σας να παρουσιάσετε μεγάλο ελληνικό καλαμάρι, αλλά αν διαλέξετε το σωστό, αξίζει τον κόπο – και το κόστος. Για να τα επιλέξετε, φροντίστε να επιβεβαιώσετε ότι η οσμή τους θυμίζει μόνο θάλασσα και τίποτε άλλο και ότι η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή, ελαστική και υγρή, χωρίς χρωματικές αλλοιώσεις. Τα μάτια τους πρέπει να μην παρουσιάζουν κηλίδες και να είναι επίσης γυαλιστερά, όπως και η σάρκα τους. Οφέλη: Αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης και πολυακόρεστων λιπαρών, ενώ περιέχουν βιταμίνη Β2 κάνοντας καλό στους πονοκεφάλους, φώσφορο, ιώδιο, βιταμίνη Β12 και Β3 με την οποία ρυθμίζεται το σάκχαρο στο αίμα, μαγνήσιο, κάλιο κ.ά. Παρ’ όλ’ αυτά μην ξεχνάτε ότι είναι πλούσια σε χοληστερίνη, γι’ αυτό προσέξτε την κατανάλωσή τους. Θερμίδες:Τα τηγανητά καλαμαράκια αποδίδουν περίπου 300 θερμίδες ανά μερίδα.

Γαρίδες: αναζητήστε τα αντανακλαστικά τους
Τσεκάρετε τις κινήσεις τους στις κεραίες, τα πόδια, αλλά και τα μάτια για να διαπιστώσετε ότι είναι ζωντανά και βεβαιωθείτε ότι τα αρθρωτά πόδια τους είναι προσκολλημένα στο σώμα κι όχι μαλακά. Επιλέξτε αυτές που το κεφάλι τους δεν είναι μαυρισμένο ή με κηλίδες, αλλά έχει ανοιχτό χρώμα και η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή, μυρίζοντας και πάλι θάλασσα. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο μεγάλες είναι, τόσο περισσότερο μειώνεται η πιθανότητα να έχουν αλιευτεί σε ελληνική θάλασσα. Οφέλη: Αν και πολλοί αναφέρονται στις γαρίδες ως «οι κατσαρίδες της θάλασσας», παρ’ όλ’ αυτά παρουσιάζουν αρκετά οφέλη για την υγεία, αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και σε βιταμίνη D, ασβέστιο, ψευδάργυρο. Οι γαρίδες είναι επίσης πλούσιες σε ιώδιο και σελήνιο τα οποία βοηθούν στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Θερμίδες: Οι τηγανητές γαρίδες αποδίδουν περίπου 250 θερμίδες, ενώ οι βραστές ή οι ψητές περίπου 100 ανά μερίδα.

Χταπόδι: ελέγξτε τις βεντούζες του
Σημαντικό είναι στο χταπόδι οι βεντούζες και τα πλοκάμια του να είναι ανθεκτικά αν τα τραβήξετε, ενώ και πάλι θα πρέπει να προσέξετε να μην παρουσιάζει χρωματικές αλλοιώσεις ή κηλίδες και να έχει υγρή και γυαλιστερή επιφάνεια. Ευνόητο είναι ότι και πάλι η θάλασσα θα πρέπει να είναι αυτή που αναδύεται όταν πλησιάζετε τη… μύτη σας κοντά του. Οφέλη: Περιέχει λιγότερη χοληστερίνη από τα περισσότερα θαλασσινά και αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης Β12 και ψευδάργυρου. Θερμίδες: Το χταπόδι σχάρας αποδίδει περίπου 180 θερμίδες ανά μερίδα.

Καραβίδες: διαλέξτε τες… ζωντανές
Μοιάζουν με μικρούς αστακούς και βρίσκονται στην εποχή τους, δίνοντάς σας μεγάλη πιθανότητα να τις βρείτε φρέσκες κι ελληνικές. Όπως και με τις γαρίδες -με τις οποίες πολλοί μπερδεύουν τις καραβίδες- έτσι και με τα εν λόγω θαλασσινά πρέπει να διαπιστώσετε αν είναι ζωντανά, αν δουλεύουν τα αντανακλαστικά τους, αν έχουν γυαλιστερή επιφάνεια και δεν παρουσιάζουν κηλίδες και θαμπάδα. Προτιμήστε αυτές με το υγιές ροζ χρώμα, χωρίς αλλοιώσεις και όσες αισθάνεστε υγρές. Οφέλη: Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και ελάχιστο λίπος, ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6 και Β12, βιταμίνη Ε, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, μαγγάνιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο κ.ά, ωφελώντας διάφορους τομείς της υγείας μας, από τα οστά, μέχρι το θυρεοειδή και την καρδιά. Θερμίδες: Οι τηγανητές καραβίδες αποδίδουν λίγο περισσότερες από 300 θερμίδες ανά μερίδα.

Οστρακοειδή: προσοχή στο κέλυφος
Υπάρχει περίπτωση να τα βρείτε προς πώληση χωρίς το κέλυφός τους, μέσα σε σακούλες με νερό, τα οποία θα πρέπει να τα καταναλώσετε άμεσα. Γενικότερα, όμως, πρέπει να προσέχετε το κέλυφος των οστρακοειδών να είναι κλειστό (και να ανοίγει δύσκολα) και αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει μόλις το πιέσετε λίγο να κλείνει μόνο του. Ακόμη, το εσωτερικό τους θα πρέπει να είναι καθαρό και άοσμο με αρκετή υγρασία και η σάρκα τους υγρή. Οφέλη: Πλούσια σε πρωτεΐνη και ψευδάργυρο, με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και λιπαρά, τα στρείδια μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα της τεστοστερόνης στους άντρες –δεν θεωρούνται χωρίς λόγο αφροδισιακά άλλωστε- ενώ τα μύδια περιέχουν αρκετό σίδηρο, αλλά και ευεργετικά για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, με υψηλή περιεκτικότητα σε άπαχη πρωτεΐνη. Θερμίδες:Τα 12 στρείδια μετρίου μεγέθους αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες, ενώ περίπου τόσες θερμίδες «κρύβουν» και τα μύδια.
Σουπιές: γυαλιστερές και μυρωδάτες
Αξιοποιήστε την αφή και την όσφρησή σας για να επιλέξετε τις σουπιές που αναδύουν θαλασσινή αύρα και έχουν σάρκα συμπαγή και γυαλιστερή με φυσιολογική ελαστικότητα.Οφέλη: Είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ όπως και τα υπόλοιπα θαλασσινά είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Φροντίστε, μόνο, να τους προσθέσετε ελάχιστο αλάτι, ειδικά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα αυξημένης αρτηριακής πίεσης, καθώς είναι από μόνες τους πλούσιες σε νάτριο. Θερμίδες: Μια μερίδα βραστές σουπιές αποδίδει περίπου 250 θερμίδες.
Αν αγοράσετε κατεψυγμένα θαλασσινά…
Σε περίπτωση που επιλέξετε κατεψυγμένα θαλασσινά για το τραπέζι της Δευτέρας, ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες τους όσον αφορά το είδος του θαλασσινού, την ημερομηνία συσκευασίας και λήξης και τις υπόλοιπες πληροφορίες για το προϊόν που πρόκειται να αγοράσετε. Για ευνόητους λόγους αποφύγετε αυτά των οποίων η συσκευασία είναι ανοιχτή ή κατεστραμμένη, για να μην έχετε… παρατράγουδα μέσα στο τριήμερο.
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
http://newingreece.blogspot.com/2012/02/blog-post_7445.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου