Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ο ΑΡΧΩΝ\Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ



Ο Αρχων ηταν ενας καλος ανθρωπος,
οτι οταν οι ιθαγενεις ρεμπελεψαν και του γυρεψαν ενα μεγαλο τοιχο γυρω-γυρω απο τα χωρια τους-με τεσσερις πορταρες,στα τεσσερα σημεια του οριζοντα- Αυτος αμεσως συμφωνησε. Υποσχεθηκε-μαλιστα-οτι θα τους βοηθησει.
Ο Αρχων ηταν ενας καλος εμπορος,
οτι τωρα οι ιθαγενεις θα επρεπε να δουλευουν διπλα για να αγοραζουν τη λασπη που Αυτος εφτιαχνε στα τυγραφεια και στα καναλια Του, να αγοραζουν τις πετρες που Αυτος εφτιαχνε στα κολεγια και στα πανεπιστημια Του, να αγοραζουν τα σιδερα που Αυτος εφτιαχνε στα χυτηρια Του.
Ο Αρχων ηταν ενας πολιτισμενος ανθρωπος,
οτι οταν ο τοιχος τελειωσε και οι ιθαγενεις εστησαν τις λαβαρα τους πανω απο τις τεσσερις πορταρες-που βλεπαν τα τεσσερα σημεια του οριζοντα-Αυτος τους εστειλε συγχαρητηριο τηλεγραφημα.
Ο Αρχων ηταν ενας προνοητικος ανθρωπος,
οτι αυτος που ξεσηκωσε τους ιθαγενεις να γυρεψουν τοιχο-ψηλο- με πορταρες στα τεσσερα σημεια του οριζοντα, ηταν στην πραγματικοτητα δικος Του ανθρωπος, σταλμενος εξεπιτουτου γιαυτο.
Ο Αρχων ηταν ενας εξυπνος ανθρωπος, οτι τωρα χρειαζονταν λιγα μονο λυκοσκυλα εξω απο καθε μια απο τις τεσσερις πορταρες -που βλεπαν τα τεσσερα σημεια του οριζοντα.
Ο Αρχων ηταν ενας πειστικος ανθρωπος,
οτι οταν κανενας ιθαγενης σκεφτονταν -δυνατα- για τη λασπη ή για τις πετρες ή για τα σιδερα, Αυτος τον καλουσε στο κονακι και με γλυκο-τις περισσοτερες φορες- τροπο τον επειθε για το λαθος του.Κι ηταν ολα μελι-γαλα.
Ο Αρχων ηταν ενας γενναιοδωρος ανθρωπος,
οτι οταν οι ιθαγενεις του ζητουσαν οβολα για τα διαφορα ξουρεξα τους,δεν ελεγε οχι.
Ο Αρχων ηταν ενας καλος τραπεζιτης,
οτι σαν ερχονταν η ωρα, ζητουσε τα οβολα που ειχε δανεισει τους ιθαγενεις,που τα ειχαν ζητησει για τα διαφορα ξουρεξα τους,με διπλο και τριπλο τοκο.
Ο Αρχων ηταν ενας ειρηνιστης ανθρωπος,
οτι ειχε απαγορεψει τους πολεμους,παρεκτος αν τους εκανε αυτος,οποτε και οι ιθαγενεις -εκοντες ακοντες- θα επρεπε να σταθουν (=πολεμησουν) στο πλευρο Του.
Ο Αρχων ηταν ενας -συνετος- δημοκρατης ανθρωπος,
οτι οταν οι ιθαγενεις ξεσηκωνονταν σε διαμαρτυριες εναντιον του,αυτος τους προμηθευε-σε καλη τιμη- τα πανο και τα πλακατ.Φροντιζε δε τα συνθηματα,στα πανο και τα πλακατ, να τα γραφουν οι ανθρωποι Του, ετσι για να μην κουραζονται οι ιθαγενεις Του.
Ο Αρχων ηταν ενας καλος νοικοκυρης ανθρωπος,
οτι σα χαλουσε καμια πετρα,Αυτος αμεσως εστελνε μια αλλη να μπει στη θεση της.(Λενε μαλιστα οτι ειχε μια αποθηκη γεματη πετρες,ετσι για καβαντζα.)
Ο Αρχων ηταν ενας πολυξερος ανθρωπος,
οτι ηξερε,για παραδειγμα,οτι καθε λαος εχει τις πετρες που του αξιζει, κι ετσι φροντιζε να φτιαξει τις καταλληλες-γιαυτο-πετρες.
Ο Αρχων ηταν ενας κουλτουριαρης ανθρωπος,
οτι βοηθησε τους ιθαγενεις να καλλιεργησουν τη γλωσσα Του, και γενικοτερα την κουλτουρα Του. Ετσι σε λιγο οι ιθαγενεις ξεχασαν και τη γλωσσα τους και γενικοτερα την κουλτουρα τους.
Ο Αρχων ηταν αυτα κι αλλα πολλα,
οτι οι ιθαγενεις ησαντε ιθαγενεις .
(αφιερωνεται στους ‘ψαραδες’ του Αναγνωστακη)    fridos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου