Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Από το... ωραίο φύλο βρήκε τον μπελά του ο πρωθυπουργός, που βλέπει μέχρι στιγμής 5 γυναίκες να ετοιμάζονται να σπρώξουν την κυβέρνηση του στον γκρεμό!

Μιλένα Αποστολάκη, Βάσω Παπανδρέου, Εύα Καϊλή, Χαρά Κεφαλίδου και Τόνια Αντωνίου έχουν φέρει τον Γιώργο Παπανδρέου στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και την κυβέρνησή του έτοιμη όχι μόνο να χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία αλλά και τη νομιμότητα της. Θα γίνουν οι 5 κυρίες η αιτία να πέσει η κυβέρνηση Παπανδρέου και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και όχι σε δημοψήφισμα; Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και οι εκλογές είναι, άλλωστε, κάτι που ζήτησαν (ή απαίτησαν καλύτερα) όλες με διαφορά λίγων ωρών. Η εξαγγελία του δημοψηφίσματος δια στόματος του πρωθυπουργού δε βρήκε απροετοίμαστους μόνο τους ευρωπαίους εταίρους ή τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει ακόμη μια κυρία, που δεν αποτελεί πια μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αλλά η ανεξαρτητοποίησή της δε συνδέεται με το δημοψήφισμα αλλά με το περίφημο, πια, άρθρο 37. Η Λουκά Κάτσελη, το πρόσωπο κλειδί ίσως, πρώην υπουργός Εργασίας, καταψήφισε το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τις συμβάσεις εργασίας και διαγράφηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Τότε, άφησε το κόμμα με 153 βουλευτές.
Μιλένα Αποστολάκη
Η πρώτη που άνοιξε το... χορό στις δραματικές εξέλιξης της Τρίτης. Με επιστολή της στον πρωθυπουργό ανακοίνωσε πως παραιτείται από την Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος αλλά όχι από βουλευτής. Η ουσία είναι μια, όμως: μείον ένας βουλευτής για το ΠΑΣΟΚ (152).
Η... γνωριμία της με την οικογένεια Παπανδρέου γίνεται το 1993, όταν γίνεται μέλος του νομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτές στις εκλογές του 2000, με τον Κώστα Σημίτη πλέον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Γίνεται υφυπουργός Ανάπτυξης, θέση την οποία διατήρησε έως τον Οκτώβριο του 2001. Στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009 επανεξελέγη βουλευτής.

Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μπήκε μια και μοναδική φορά: το Σεπτέμβριο του 2010, όταν της ανατέθηκε το υφυπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Βάσω Παπανδρέου
Από το περιστύλιο της Βουλής, ζήτησε on camera από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να σχηματιστεί κυβέρνηση σωτηρίας και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ένα από τα πιο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπουργός επί Ανδρέα Παπανδρέου (η συνεπωνυμία τους είναι συμπτωματική), διατηρήθηκε στο κυβερνητικό σχήμα και επί Κώστα Σημίτη. Επί χρόνια (τη δεκαετία το 1980) Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ο διεθνής Τύπος την αποκάλεσε "Καρυάτιδα της Δημοκρατίας" και "Σιδηρά Κυρία".

Μετά την επιστροφή της το 1993 από την ΕΟΚ, εκλέγεται βουλευτής στη Β' Αθήνας, πρώτη σε ψήφους σε ολόκληρη τη χώρα με 256.831 ψήφους. Διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών (1999-2001) και ΥΠΕΧΩΔΕ (2001-2004).
Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν πήρε χαρτοφυλάκιο υπουργού, αλλά έγινε πρόεδρος στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Και από τη θέση αυτή έμειναν στην... ιστορία οι καβγάδες της με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν έκρυψε ποτέ την αντίθεσή της με την οικονομική πολιτική, αντάλλαξε ακόμη και βαριές κουβέντες με συναδέλφους της και ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις υπερψήφισε το πολυνομοσχέδιο για την εκταμίευση της 6ης δόσης. «Είναι όμως η τελευταία φορά» είχε πει από το βήμα της Βουλής. Μένει να δούμε αν αυτό θα το κάνει πράξει το βράδυ της Παρασκευής.     traka

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου