Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

SOS.....KE.Π.ΚΑ:Συμβουλές και οδηγίες.. για να μην γίνει η χαρά του παιδιού...τραγωδία

Το παιδικό παιχνίδι θεωρείται ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν. Για την επιλογή του, όμως, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις τυπικές διαδικασίες, που ακολουθούμε, όταν αγοράζουμε ένα άλλο προϊόν. Καθοριστικός παράγοντας, για την επιλογή του παιχνιδιού, που θα δωρίσουμε, αυτές τις γιορτινές μέρες, στο παιδί μας, είναι ο ευαίσθητος και αδιαμόρφωτος ακόμα, χαρακτήρας του.
Παιχνίδια θεωρούνται τα προϊόντα, που έχουν σχεδιαστεί ή που προορίζονται να χρησιμοποιούνται, στο πλαίσιο παιχνιδιού, από παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Δε θεωρούνται παιχνίδια ο εξοπλισμός παιδότοπων, οι αυτόματες παιχνιδομηχανές, που έχουν δημόσια χρήση, παιχνίδια, με κινητήρα εσωτερικής καύσης, παιχνίδια, με ατμομηχανή, εκτοξευτές λίθων, σφενδόνες, διακοσμητικά...
 αντικείμενα, προϊόντα, για ενήλικους συλλέκτες (π.χ. κούκλες λαϊκής τέχνης, μινιατούρες αυτοκινήτων κ.λπ.), αθλητικός εξοπλισμός (π.χ. πατίνια και τροχοσανίδες, για παιδιά, με βάρος, πάνω από 20 κιλά),
ποδήλατα, με ύψος, πάνω από 435 mm, πατίνια, με τιμόνι και ηλεκτροκίνητα οχήματα, για μετακινήσεις σε δημόσιο χώρο, ναυτικός εξοπλισμός, για βαθιά ύδατα, εξαρτήματα εκμάθησης κολύμβησης, για παιδιά, παιχνίδια συναρμολογήσεως, με περισσότερα από 500 κομμάτια, αεροβόλα και βέλη τοξοβολίας, με μήκος πάνω από 120 cm,
 πυροτεχνήματα, βελάκια με μεταλλικές αιχμές, εκπαιδευτικά προϊόντα (φούρνοι, σίδερα κ.λπ.), που λειτουργούν, με τάση άνω των 24 V., σε συνεχές ρεύμα, επιστημονικός εκπαιδευτικός εξοπλισμός, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και παιχνίδια ηλεκτρονικά (υπολογιστές, παιχνιδομηχανές κ.λπ.), που δεν είναι σχεδιασμένα, ειδικά για παιδιά, πιπίλες, φωτιστικά, ηλεκτρικοί μετασχηματιστές, για παιχνίδια, εξαρτήματα μόδας, που δε χρησιμοποιούνται, στο πλαίσιο παιχνιδιού.

Απαιτήσεις ασφάλειας παιχνιδιών
Για τα παιδικά παιχνίδια, υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η νομοθεσία καθορίζει, για το σύνολο των παιδικών παιχνιδιών, τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας, που πρέπει αυτά να πληρούν, για να μπορούν να διατίθενται, στην αγορά.
• Τα παιχνίδια και τα μέρη τους, όπως και τα στηρίγματά τους πρέπει να έχουν την απαιτούμενη αντοχή, για να μη σπάζουν, να μην παραμορφώνονται και τραυματίζουν τα παιδιά.
• Οι ακμές, οι προεξοχές, τα σχοινιά, τα καλώδια και τα στηρίγματα δεν πρέπει να τραυματίζουν τα παιδιά, όταν έρχονται, σε επαφή με αυτά, δηλαδή να μην είναι αιχμηρά.
• Τα παιχνίδια δεν πρέπει να παρουσιάζουν κίνδυνο στραγγαλισμού ή πνιγμού. Δηλαδή, δεν πρέπει να έχουν μακριά κορδόνια ή κομμάτια μικρότερα των 4,5 εκ., που αποσπώνται.
• Η συσκευασία των παιχνιδιών ή τα μέρη αυτής δεν πρέπει να παρουσιάζουν κίνδυνο στραγγαλισμού ή ασφυξίας. Δηλαδή, οι διαστάσεις τους ή το σχήμα τους να είναι τέτοια, που να μη χωρούν, στο στόμα και να μην εγκλωβίζονται, σε αυτό.
• Τα παιχνίδια νερού πρέπει να εξασφαλίζουν πλευστότητα και στήριξη.
• Τα παιδικά αντισκοινάκια, πρέπει να έχουν έξοδο, που να ανοίγει, εύκολα, από μέσα.
• Τα παιχνίδια, που παρέχουν δυνατότητα κίνησης, πρέπει να διαθέτουν μηχανισμό φρένων, που επιτρέπει το σταμάτημα, χωρίς κίνδυνο εκτίναξης.
• Τα παιχνίδια, που εκτοξεύονται (βέλη, μπαλάκια κ.λπ.), δεν πρέπει να προκαλούν τραυματισμό του χρήστη ή κάποιου τρίτου.
• Σε καμία επιφάνεια παιχνιδιού, που έχει πρόσβαση το παιδί, δεν πρέπει να αναπτύσσονται θερμοκρασίες, που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα.
• Τα υγρά και τα αέρια, που περιέχονται, στα παιχνίδια, δεν πρέπει να αναπτύσσουν θερμοκρασίες ή πιέσεις τέτοιες, που να δημιουργούν διαρροές και να προκαλούν εγκαύματα ή τραυματισμούς.
• Οι θόρυβοι των παιχνιδιών δεν πρέπει να βλάπτουν την ακοή των παιδιών.
• Τα παιχνίδια δραστηριοτήτων δεν πρέπει να συνθλίβουν ή να παγιδεύουν μέρη του σώματος ή ρούχα των παιδιών, πρέπει να περιορίζουν τον κίνδυνο πτώσης, πρόσκρουσης και πνιγμού και να είναι κατασκευασμένα να αντέχουν βάρος ανάλογο, με τον αριθμό των παιδιών, που τα χρησιμοποιούν.
• Τα παιχνίδια δεν πρέπει να καίγονται, αμέσως μόλις εκτεθούν, σε φλόγα, και να μην αρπάζουν, εύκολα, φωτιά, και σε περίπτωση, που αναφλεγούν να μη διαδίδουν τη φλόγα, γρήγορα και να μην καίγονται τα ίδια, γρήγορα.
• Τα παιχνίδια (εκτός από την κάψουλα επίκρουσης) δεν πρέπει να είναι εκρηκτικά.
• Τα χημικά παιχνίδια δεν πρέπει να περιέχουν ουσίες, ή μείγματα, που όταν αναμειχθούν, μεταξύ τους ή με άλλες ουσίες, μπορούν να εκραγούν ή να δημιουργήσουν εκρηκτικά μείγματα αερίων ή ατμών.
• Τα τμήματα των παιχνιδιών, που είναι προσβάσιμα, στα παιδιά, δεν πρέπει να περιέχουν, σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες, από τα όρια, που έχει θέσει η Ε.Ε., χημικές ουσίες, που έχουν ταξινομηθεί, ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές, για την αναπαραγωγή
• Τα παιχνίδια δεν πρέπει να περιέχουν καμία από τις χημικές ουσιες, που η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει.
• Τα οσφρητικά παιχνίδια, τα σετ καλλυντικών και τα παιχνίδια γεύσεων, που περιέχουν αρωματικές ουσίες, απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται, από παιδιά, κάτω των 3 ετών.
• Τα ηλεκτρικά παιχνίδια, πρέπει να λειτουργούν με τάση μικρότερη των 24 V με συνεχές ρεύμα ή με το ισοδύναμό του εναλλασσόμενο.
• Τα μέρη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, που έρχονται, σε επαφή, με πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και τα καλώδιά τους πρέπει να είναι καλά μονωμένα.
• Τα ηλεκτρικά παιχνίδια δεν πρέπει να ανεβάζουν θερμοκρασίες, που να προκαλούν εγκαύματα.
• Τα ηλεκτρικά παιχνίδια πρέπει να παρέχουν προστασία, από κίνδυνο πυρκαγιάς.
• Τα ηλεκτρικά παιχνίδια πρέπει να κατασκευάζονται, έτσι, ώστε να περιορίζονται τυχόν ακτινοβολίες (π.χ. ηλεκτρομαγνητικές), από τη χρήση τους.
• Τα ηλεκτρικά παιχνίδια, με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, πρέπει να λειτουργούν, με ασφάλεια, ακόμη και αν παρουσιάσουν βλάβη, στο σύστημα ελέγχου.
• Τα παιχνίδια δεν πρέπει να παρουσιάσουν κανένα κίνδυνο τραυματισμού δέρματος ή ματιών, από λέιζερ ή άλλες ακτινοβολίες.
• Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται στις σωστές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι λοιμώξεων, ασθενειών και μολύνσεων. Ειδικά τα πάνινα παιχνίδια, για τα παιδιά κάτω των 3 ετών, πρέπει να μπορούν να πλένονται, εκτός εάν περιέχουν μηχανισμό.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. απευθύνεται, στους γονείς, οι οποίοι καλούνται, αυτές τις γιορτινές μέρες, να πληρώσουν αρκετά εκατομμύρια, για την αγορά παιχνιδιών και συμβουλεύει ότι, όταν αγοράζουμε ένα παιχνίδι, πρέπει να έχουμε υπόψη μας, τα παρακάτω :
1. Επειδή, τα δείγματα παιχνιδιών, στα οποία διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές, είναι ελάχιστα, σε σχέση, με το μεγάλο αριθμό παιχνιδιών, που κυκλοφορεί, στην αγορά, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, στις ενδείξεις, που αναγράφονται, στις συσκευασίες των παιχνιδιών:
• Ελέγχουμε, αν στη συσκευασία αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα του παιχνιδιού. Είναι στοιχείο απαραίτητο, για να γνωρίζουμε την προέλευση του παιχνιδιού.
• Τα παιχνίδια, που αναφέρουν ότι προορίζονται, για παιδιά άνω των τριών (3) ετών, δεν πρέπει να τα αγοράζουμε, για μικρότερα παιδιά ή όταν, στο σπίτι, υπάρχει μικρότερο αδερφάκι.
2. Στα μαλακά παιχνίδια, που αγοράζουμε, προσέχουμε:
• Τις ενδείξεις, για την ηλικία.
• Το υλικό, από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα παιχνίδια. Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια, που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Η παραγωγή και εμπορία, στην ελληνική αγορά, κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών, από PVC, που προορίζονται, για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται. Η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες, στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η χρήση του PVC συνεχίζεται, για παιχνίδια, που απευθύνονται, σε μεγαλύτερες ηλικίες.
3. Παιχνίδια, με διαστάσεις κάτω των 4,5 εκ., που βρίσκονται, μέσα σε βρώσιμα προϊόντα (πατατάκια, σοκολάτες, γιαούρτια, δημητριακά, παγωτά, σοκολατένια αυγά κ.λ.π.) κυκλοφορούν, νόμιμα, στην Ε.Ε., για παιδιά άνω των 3 ετών. Τα παιχνίδια αυτά πρέπει να έχουν τη δική τους συσκευασία. Επίσης, δεν επιτρέπεται το παιχνίδι να είναι ενσωματωμένο (κολλημένο), στο τρόφιμο και να πρέπει το παιδί να φάει το τρόφιμο, για να πάρει το παιχνίδι. Όμως, αρκετοί τραυματισμοί, από τέτοια προϊόντα, καταγράφονται, στην Ευρώπη και στη χώρα μας, κάθε χρόνο. Γι' αυτό: Προσέχουμε, ιδιαίτερα, τα βρώσιμα προϊόντα, τα οποία περιέχουν παιχνίδια και παρακολουθούμε τα παιδιά μας, την ώρα, που καταναλώνουν τέτοια βρώσιμα προϊόντα και παίζουν, με τα παιχνίδια, που βρίσκονται, μέσα σ' αυτά.
4. Ελέγχουμε, αν το παιχνίδι, στη συσκευασία του, φέρει την ένδειξη “CE”. Σήμερα, όλα τα παιχνίδια, που κυκλοφορούν, στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη “CE”, κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό έχει συμμορφωθεί, προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, που ορίζονται, από την κοινοτική νομοθεσία. Δυστυχώς, όμως, η χορήγηση αυτού του σήματος δε γίνεται, κατόπιν προληπτικών ελέγχων, από ανεξάρτητους φορείς, για να διαπιστωθεί η ασφάλεια του παιχνιδιού. Ο παραγωγός καταθέτει φάκελο στις αρχές και βεβαιώνει ότι το παιχνίδι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, που έχουν τεθεί, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι αυτός ή κάποιος άλλος έχει ελέγξει τη συμμόρφωση του παιχνιδιού, με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έτσι, αναλαμβάνει μεν την ευθύνη, αν κάτι «πάει στραβά», αλλά, ίσως, πολύ αργά και αφού έχει προκληθεί ζημιά, σε κάποιο παιδί.
Ασφάλεια ειδικών παιχνιδιών
Ηλεκτρονικά παιχνίδια
Τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν, συνήθως, βίαιο περιεχόμενο. Παρ' ότι η τιμή τους είναι υψηλή και υπάρχει ένδειξη ότι επιτρέπεται η αγορά, μόνο σε ενηλίκους, πολλά παιδιά πείθουν τους γονείς τους, να τους αγοράσουν τέτοια παιχνίδια. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παρατεταμένη ενασχόληση, με τέτοιου είδους παιχνίδια, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και επηρεάζει, με αρνητικό τρόπο, τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες, τον τρόπο σκέψης και τη λειτουργία των παιδιών μας. Η πολύωρη χρήση τέτοιων παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει, στα παιδιά, δυσλειτουργίες, όπως απαθές και νωχελικό βλέμμα, νευρικότητα και υπερκινητικότητα. Γι' αυτό:
• Ελέγχουμε το συνολικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών μας, με τα παιχνίδια αυτά.
• Παρακολουθούμε, αν είναι δυνατόν, τον τρόπο χρήσης τους, από τα παιδιά, για να διαπιστώσουμε, αν αποκομίζουν κάποιο όφελος ή το αντίθετο.

Το άρθρο 7α του Ν.2251/94 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν. 3587 προβλέπει, αναλυτικά, την προστασία της ψυχικής υγείας των ανήλικων, θέτοντας, στους προμηθευτές, την υποχρέωση να μη θέτουν, στην αγορά, προϊόντα, που ενέχουν κινδύνους, για την ψυχική, πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων. Τα βιντεοπαιχνίδια και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πρέπει να ταξινομούνται, ανάλογα με τις ηλικίες, στις οποίες απευθύνονται. Επιχειρήσεις, που διαθέτουν, δωρεάν ή έναντι πληρωμής τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών, στους καταναλωτές, υποχρεούνται να τηρούν επισημάνσεις της προηγούμενης παραγράφου, σε χώρους, όπου έχουν πρόσβαση και παιδιά.
Παιχνίδια, που ιππεύονται:
• Διαλέγουμε το παιχνίδι, με βάση την ηλικία, το ύψος, το βάρος και τις ικανότητες του παιδιού μας.
• Ελέγχουμε τη σταθερότητα του παιχνιδιού. Το παιχνίδι δεν πρέπει να γέρνει, όταν τοποθετείται κάποιο βάρος, επάνω του.
• Προσέχουμε, ιδιαίτερα, τις περπατούρες.

Παιχνίδια με μπαταρίες
• Τοποθετούμε ΕΜΕΙΣ τις μπαταρίες.
• Δε χρησιμοποιούμε διαφορετικούς τύπους μπαταριών, στο ίδιο παιχνίδι, ταυτόχρονα.
• Τοποθετούμε τις μπαταρίες, με τον τρόπο, που υποδεικνύει ο κατασκευαστής.
• Ελέγχουμε ότι το παιδί μας δε μπορεί να ανοίξει το καπάκι, που κλείνει τις μπαταρίες.
Μπαλόνια
Είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιούμε, μόνον, ως διακοσμητικά αντικείμενα και να μην τα δίνουμε, στα χέρια των παιδιών.
Διαφήμιση παιχνιδιών
Η αγορά του παιχνιδιού δεν πρέπει να γίνεται, κάτω από τις εντυπώσεις μιας τηλεοπτικής διαφήμισης. Πρέπει να γίνεται με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Ένα παιχνίδι πρέπει να καλλιεργεί τη δημιουργική φαντασία του παιδιού, να δίνει στο παιδί την ευκαιρία να αναπτύξει επιδεξιότητες, κοινωνικότητα, πνευματικές και σωματικές ικανότητες. Όλα αυτά είναι απαραίτητα, για τη δημιουργία της προσωπικότητας ενός παιδιού.
Τα παιδιά, είναι οι πιο άπειροι, από όλους τους καταναλωτές, διαθέτουν ελάχιστα, ζητούν περισσότερα. Είναι οι πιο κατάλληλοι, για να επηρεασθούν, από τις διαφημίσεις, που, κυριολεκτικά, τα βομβαρδίζουν, τις γιορτινές μέρες.
Τι μπορούμε να κάνουμε, ως γονείς :
• Να εξηγήσουμε, στα παιδιά, τις χρησιμοποιούμενες διαφημιστικές μεθόδους: Να δείξουμε την επίδραση της μουσικής υπόκρουσης, κλείνοντας, τελείως, τον ήχο, στην τηλεόραση. Να δείξουμε πως ο ειδικός φωτισμός και τα κοντινά πλάνα υπερβάλλουν το μέγεθος, και την εμφάνιση του προϊόντος. Γι’ αυτό, μερικά παιχνίδια δεν είναι τόσο λαμπερά ή τόσο μεγάλα όσο τα βλέπουμε, στη διαφήμιση.
• Να εξηγήσουμε, την ψυχολογία του μάρκετινγκ και τι επιδιώκει ο διαφημιστής, με το μήνυμά του: Γιατί ένας όμορφος νέος, που οδηγεί σπορ αυτοκίνητο, φορά τζην παντελόνι συγκεκριμένης ακριβής μάρκας; Γιατί ένα όμορφο κορίτσι, που φορά μπικίνι, διαφημίζει ένα πανάκριβο αυτοκίνητο;
• Να εξηγήσουμε πως πρέπει να αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τη φυσική έλξη, τη διασκέδαση, τη φιλία, και ότι οι διαφημιστές χρησιμοποιούν τις επιθυμίες αυτές, για να προωθήσουν αγαθά. Να διευκρινίσουμε ότι αυτές οι επιθυμίες είναι φυσιολογικές, αλλά η εντύπωση, που προσπαθούν να μας δημιουργήσουν οι διαφημιστές, ότι αγοράζοντας κάποιο προϊόν ικανοποιούμε αυτές τις επιθυμίες, είναι, εντελώς, λανθασμένη.
• Να δείξουμε στα παιδιά την αληθινή σημασία των λέξεων: Τα παιδιά έχουν την τάση να πιστεύουν ό,τι βλέπουν: Μια μάρκα προϊόντος είναι η "καλύτερη", η "γλυκύτερη", η "ταχύτερη"... Θα πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν τις πραγματικές διαστάσεις των λέξεων, χωρίς υπερβολές.
• Να μην παρασυρόμαστε, από την επιμονή των παιδιών να τους αγοράσουμε αυτό ή εκείνο το προϊόν, το οποίο, κατά τη γνώμη μας, δε θα ωφελήσει, πραγματικά, τις ανάγκες τους.
Συσκευασία παιχνιδιών
Στη συσκευασία ή στο έντυπο, που συνοδεύει τα παιχνίδια, πρέπει να αναγράφονται τα παρακάτω :
• Αριθμός τύπου, παρτίδας, σειράς ή μοντέλου ή κάποιο άλλο στοιχείο, που επιτρέπει την ταυτοποίηση του παιχνιδιού,
• Το όνομα, η εμπορική επωνυμία ή το σήμα, η διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα, ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου,
• Η ένδειξη CE.,
• Η ηλικία του παιδιού, για το οποίο είναι κατάλληλο το παιχνίδι,
• Τυχόν προειδοποιήσεις.
Οι οδηγίες χρήσης και οι πληροφορίες, που αφορούν την ασφάλεια του παιχνιδιού, πρέπει να είναι, στα ελληνικά.
Προειδοποιήσεις στη σήμανση
Για λόγους ασφαλούς χρήσης, στη συσκευασία των παιχνιδιών, ή στις οδηγίες χρήσης, αναγράφονται κάποιες προειδοποιήσεις. Οι προειδοποιήσεις πρέπει να αρχίζουν, με τη λέξη «ΠΡΟΣΟΧΗ», να είναι, στα ελληνικά και να είναι ευανάγνωστες, ευκρινείς ακριβείς και κατανοητές. Οι προειδοποιήσεις αποτελούν σημαντικό στοιχείο, για την επιλογή του κατάλληλου, για το παιδί μας, παιχνιδιού.
• Τα παιχνίδια αναφέρουν, με ευκρίνεια, το κατώτατο ή και το ανώτατο όριο ηλικίας, για την οποία είναι κατάλληλο το παιχνίδι. Εάν χρειάζεται πρέπει να αναγράφεται το βάρος του παιδιού, ή κάποιες ικανότητές του ή ότι το παιδί πρέπει να επιβλέπεται από ενήλικο, όταν παίζει, με αυτό το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι κατάλληλο, για παιδί, που μπουσουλάει, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, όταν το παιδί μας αρχίσει να περπατάει.
• Εξ αιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας, που προκλήθηκαν, σε παιδιά, από μαγνητάκια, σε παιχνίδια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Μάιο του 2007, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Πιστοποίησης (CEN), να τροποποιήσει το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (ΕΝ71), έτσι ώστε να καλύπτει τους κινδύνους, στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά, όταν παίζουν, με παιχνίδια, που περιέχουν μαγνήτες. Η προθεσμία, για την αναβάθμιση του προτύπου ήταν δυο χρόνια. Για το διάστημα αυτό, προβλέφθηκε προειδοποιητική σήμανση, στα παιχνίδια, για την ενημέρωση των καταναλωτών, για την παρουσία μαγνητών, μέσα στο παιχνίδι. Σήμερα, εφαρμόζεται νέο πρότυπο, το οποίο διασφαλίζει ή ότι τα μαγνητάκια δε μπορούν να αποκολληθούν, από το παιχνίδι ή ότι η ισχύς τους είναι πολύ χαμηλή και δε προκαλούν ζημία, σε περίπτωση κατάποσης. Όμως, επειδή υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορούν ακόμη, στην αγορά, παιχνίδια, που δε συμμορφώνονται, με το νέο πρότυπο, πρέπει να διαβάζουμε, προσεκτικά, τα όσα αναγράφονται, στη συσκευασία των παιχνιδιών, ώστε να γνωρίζουμε αν περιέχονται μαγνήτες, στο παιχνίδι του παιδιού μας. Σε περίπτωση, που αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα τέτοιο παιχνίδι, παρακολουθούμε, στενά, το παιδί μας, όταν παίζει, με αυτό το παιχνίδι. Καλό, βέβαια είναι να μην αγοράσουμε το παιχνίδι, που φέρει, στη συσκευασία του προειδοποίηση για μαγνήτες.
• Τα παιχνίδια, που δεν είναι κατάλληλα, για παιδιά, μικρότερα των 3 ετών, φέρουν προειδοποίηση : «Δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 36 μηνών (ή των 3 ετών)», μαζί με το ειδικό σήμα.
• Τα παιχνίδια δραστηριοτήτων φέρουν την προειδοποίηση : «Μόνο για οικιακή χρήση» και συνοδεύονται, από οδηγίες, συναρμολόγησης κ.λπ.
• Τα λειτουργικά παιχνίδια πρέπει να φέρουν την προειδοποίηση : «Να χρησιμοποιείται υπό την άμεση επίβλεψη ενηλίκου» και να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης, λειτουργίας και ένδειξη ότι πρέπει να φυλάσσονται, μακριά από παιδιά μικρότερης ηλικίας, από αυτήν, που προσδιορίζει ο κατασκευαστής.
• Τα χημικά παιχνίδια πρέπει να φέρουν την προειδοποίηση : «Δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των …… ετών και πρέπει να χρησιμοποιείται υπό την επίβλεψη ενηλίκου». Τέτοια παιχνίδια είναι συλλογές πειραμάτων χημείας, εργαστήρια κεραμικής, φωτογραφίας κ.λπ.
• Στα πατίνια, τροχοπέδιλα, τροχοσανίδες πρέπει να υπάρχει η προειδοποίηση : «Να χρησιμοποιείται με εξοπλισμό προστασίας. Να μη χρησιμοποιείται σε δημόσιο οδικό δίκτυο».
• Τα παιχνίδια νερού πρέπει να φέρουν την προειδοποίηση : «Να χρησιμοποιείται μόνο σε νερά όπου πατώνει το παιδί και υπό την επίβλεψη ενηλίκου».
• Τα παιχνίδια, που περιέχονται, σε τρόφιμα πρέπει να φέρουν την προειδοποίηση : «Περιέχει παιχνίδι. Συνίσταται η επίβλεψη από ενηλίκους».
• Οι απομιμήσεις κράνους ή προστατευτικής μάσκας πρέπει να αναγράφουν : «Το παιχνίδι αυτό δεν παρέχει προστασία».
• Τα παιχνίδια, που δένονται, πάνω από κούνιες, παιδικά κρεβατάκια ή καροτσάκια, με σπάγκους, σχοινιά και λάστιχα, πρέπει να φέρουν την προειδοποίηση : «Για την αποφυγή κινδύνων πνιγμού, απομακρύνεται το παιχνίδι αυτό όταν το παιδί αρχίζει να προσπαθεί να σηκωθεί στα χέρια και στα γόνατα μπουσουλώντας».
• Στη συσκευασία αρωματικών ουσιών, στα οσφρητικά επιτραπέζια παιχνίδια, στα σετ καλλυντικών και στα παιχνίδια γεύσεων, που περιέχουν αρωματικές ουσίες, πρέπει να αναγράφεται η προειδοποίηση : «Περιέχει αρωματικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες».
Βασικές συμβουλές
1. Όταν ανοίξουμε το παιχνίδι, ελέγχουμε την κατάστασή του και αν έχουμε κάποια αμφιβολία, ως προς την αξιοπιστία του, ξανατοποθετούμε το παιχνίδι, στη συσκευασία του και το επιστρέφουμε, στον έμπορο.
2. Αναζητούμε τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή, όπως "να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκου" και τις εφαρμόζουμε, κατά γράμμα.
3. Διαβάζουμε, με προσοχή, τυχόν προειδοποιήσεις, που αναγράφονται στη συσκευασία και τις ακολουθούμε, απόλυτα.
4. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, όταν τα παιδιά μας παίζουν, με παιχνίδια, που περιέχουν μαγνήτες.
5. Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης και τις οδηγίες συναρμολόγησης του παιχνιδιού και τα εξηγούμε, λεπτομερώς, στα παιδιά μας.
6. Δεν πετάμε τα υλικά συσκευασίας. Φυλάσσουμε τις πληροφορίες, που αφορούν τον κατασκευαστή. Ενδέχεται να μας είναι χρήσιμες, σε περίπτωση παραπόνων.
7. Εξηγούμε στο παιδί μας, εκτελώντας μια μικρή επίδειξη, τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Επισύρουμε την προσοχή του, στους ενδεχόμενους κινδύνους, εξηγώντας του τις κινήσεις ή τους χειρισμούς, που πρέπει να αποφύγει.
8. Μετά τη χρησιμοποίηση του παιχνιδιού, ελέγχουμε την κατάστασή του. Αν παρουσιάζει κίνδυνο, μετά τη χρήση του, το τοποθετούμε σ' ένα χώρο απροσπέλαστο, για το παιδί. Αν έχει υποστεί βλάβη, το επισκευάζουμε, όπως πρέπει, ή το πετάμε.
9. Δεν αφήνουμε, ποτέ, ένα παιχνίδι, που έχει καταστεί επικίνδυνο, στο χέρι ενός αθώου παιδιού ή σε χώρο, που αυτό μπορεί να το φτάσει.
10. Επιβλέπουμε το παιδί μας, την ώρα, που παίζει, με το καινούργιο του παιχνίδι. Η παρουσία μας μπορεί να προλάβει τυχόν ατύχημα.
11. Απομακρύνουμε, από το παιδί μας, αμέσως, τις συσκευασίες των παιχνιδιών. Πλαστικές ταινίες, περιτυλίγματος, αφρός, συνδετήρες, κ.λπ. μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, σε ένα παιδί.
12. Καταγγέλλουμε, στις αρμόδιες αρχές ή στο ΚΕ.Π.ΚΑ. περιπτώσεις ελαττωματικών ή επικίνδυνων παιχνιδιών, ώστε να προστατευτούν όλα τα παιδιά.

Prasia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου