Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΑΙΔΩΣ........Δεν τις άφησαν να γεννήσουν γιατί δεν είχαν να πληρώσουν!


Σαν φθηνά...μαγαζιά φέρθηκαν Δημόσια Νοσοκομεία σε άνεργες, ανασφάλιστες, χαμηλόμισθες ετοιμόγεννες γυναίκες οι οποίες δεν έγιναν δεκτές σε αυτά, εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής των 950-1.500 ευρώ που κοστολογείται η γέννα.
Την αντίδραση της "Πρωτοβουλίας Γυναικών ενάντια στο χρέος και στα μέτρα λιτότητας" και της "Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών", προκάλεσε η είδηση ότι δημόσιο νοσοκομεία αρνούνται να περιθάλψουν ετοιμόγεννες που δεν μπορούν χρήματα, ώστε να επωμιστούν το βάρος των εξόδων της γέννας.

«Η γέννα δεν είναι προνόμιο για τους πλούσιους, ζητάμε δωρεάν τοκετό, τα λεφτά των τοκοχρεολυσίων να πάνε αμέσως στην υγεία», δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι πρωτοβουλίες πολιτών.
Πρόκειται για περιστατικά που συνέβησαν τον περασμένο μήνα, σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και του Ρεθύμνου.
Δεν τις άφησαν να γεννήσουν γιατί...δεν είχαν 950 ευρώ
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", οι υπηρεσίες των νοσοκομείων αυτών αρνήθηκαν να περιθάλψουν εγκυμονούσες γυναίκες που επρόκειτο να γεννήσουν σε λίγες μέρες, διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό των 950 ευρώ.Να σημειωθεί ότι βάσει του τιμοκαταλόγου του Υπουργείου Υγείας, 950 ευρώ κοστίζει ο φυσιολογικός τοκετός και 1500 ευρώ ο τοκετός με καισαρική τομή.Η έγκυος προκαταβάλλει τα χρήματα και μετά γίνεται ο συμψηφισμός με το επίδομα τοκετού, το οποίο όμως είναι αισθητά μικρότερο: 600 ευρώ για τον φυσιολογικό τοκετό και αναλογικά υψηλότερο για την καισαρική.Όπως είναι φυσικό, οι γυναίκες αντέδρασαν, κατήγγειλαν τα περιστατικά, ενώ στο πλευρό τους κινητοποιήθηκαν οι τοπικές Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και η ΕΙΝΑΠ.  πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου