Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μειώστε τίς αλεργίες! Πέτα όλα τα άχρηστα απ' το σπίτι....


Λίγο πριν μπει ο καινούργιος χρόνος ίσως είναι η καλύτερη εποχή για να πετάξεις ό,τι δεν χρειάζεσαι ή ό,τι πρέπει να αντικατασταθεί στο σπίτι, ώστε να απολαύσεις ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.
Αν πιστεύετε ότι καθαρίζοντας το σπίτι σας διασφαλίζετε ένα υγιεινό περιβάλλον, θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Οφείλετε, επιπλέον, να καθορίσετε ημερομηνίες... λήξης. Αντικείμενα και αξεσουάρ, όπως το στρώμα, το μαξιλάρι ή το φίλτρο του νερού δεν φρεσκάρονται με ένα απλό καθάρισμα. Κάποια στιγμή χρειάζονται αντικατάσταση.
Ο χρόνος της παραμονής τους στο σπίτι μετράει αντίστροφα από τη στιγμή της πρώτης χρήσης. Αν όλα αυτά σας φαίνονται λεπτομέρειες, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε γνώμη.
Μειώστε τις αλλεργίες
Αλλάξτε τα μαξιλάρια σας κάθε χρόνο
Η αντικατάστασή τους ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες πρόκλησης αλλεργιών. Οι εκκρίσεις από το τριχωτό της κεφαλής σας συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου τόσο στο ύφασμα όσο και στο γέμισμα του μαξιλαριού. Το αποτέλεσμα είναι έπειτα από ένα χρόνο χρήσης να έχει δημιουργηθεί το ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη βακτηρίων και ακάρεων.Τι να κάνετε; Έχετε τρεις επιλογές:
1. Να αλλάζετε μαξιλάρι κάθε χρόνο. Αν και είναι οικονομικά ασύμφορο (σκεφτείτε ότι ένα ανατομικό μαξιλάρι κοστίζει περίπου 70), εντούτοις είναι αποτελεσματικό.
2. Εφοδιαστείτε με μαξιλάρια που πλένονται και προγραμματίστε να τα πλένετε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
3. Χρησιμοποιήστε ειδικό προστατευτικό κάλυμμα για μαξιλάρια. Λέγεται ότι η χρήση του διπλασιάζει το χρόνο ωφέλιμης ζωής του μαξιλαριού.
Κοιμηθείτε καλυτέρα
Πετάξτε το στρώμα σας μετά από 7 έως 10 χρόνια.
Ένα στρώμα κατασκευασμένο από ποιοτικά υλικά έχει διάρκεια ζωής από 7 έως 10 χρόνια. Ωστόσο, καλό είναι να το αντικαταστήσετε πριν περάσει η επταετία.Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, τα άτομα που αντικαθιστούν το στρώμα τους έπειτα από μία πενταετία χρήσης κοιμούνται καλύτερα και εμφανίζουν λιγότερους πόνους στην πλάτη και τη σπονδυλική στήλη.Για να επιμηκύνετε τη διάρκεια ωφέλιμης ζωής του, ακολουθήστε τα εξής:
- Συνηθίστε να στρώνετε πάνω από το στρώμα σας ένα προστατευτικό κάλυμμα.
- Αποφύγετε να σιδερώνετε πάνω στο κρεβάτι.
- Μην ξεχνάτε ότι τα στρώματα δεν πλένονται. Αν χρειαστεί να καθαρίσετε ένα λεκέ, απλώς τρίψτε τοπικά με ένα βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι.
- Στηρίξτε τα ορθοπεδικά στρώματα πάνω στην ενδεικνυόμενη ορθοπεδική βάση.
Στη σωστή θερμοκρασία
Κρατήστε το air condition μέχρι... να πεθάνει
Με τις κατάλληλες κινήσεις (συμπεριλαμβανομένης της ενδεικνυόμενης ετήσιας συντήρησης), ένα κλιματιστικό μηχάνημα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα για 15 και πλέον χρόνια.
Στις υποχρεώσεις σας συγκαταλέγονται τα εξής:
1. Να καλείτε μία φορά το χρόνο ένα εξειδικευμένο συνεργείο για να ελέγχει την κατάσταση των φίλτρων, να ανανεώνει το ψυκτικό υγρό και να καθαρίζει τις εξωτερικές μονάδες.
2. Να καθαρίζετε κάθε 4 εβδομάδες χρήσης τα φίλτρα τους, ώστε να μη μετατραπούν σε εστίες μικροβίων. Πιο αναλυτικά, θα πρέπει να αφαιρείτε τα φίλτρα που βρίσκονται στην έξοδο αέρα του κλιματιστικού και να τα πλένετε σχολαστικά με άφθονο νερό. Αφού τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά, τα επανατοποθετείτε. Στην περίπτωση που το κλιματιστικό βρίσκεται σε χώρους με αρκετό καπνό, υδρατμούς ή σκόνη, θα χρειαστεί να καθαρίζετε τα φίλτρα συχνότερα.
Φάρμακα με ασφάλεια
Αντικαταστήστε τις βιταμίνες κάθε 2 χρόνια
Mία φορά κάθε τρίμηνο προγραμματίστε ένα γενικό «ξεκαθάρισμα» του φαρμακείου σας. Ελέγξτε ποια από τα σκευάσματα λήγουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες και πετάξτε εκείνα που έχετε ανοίξει πριν από πολύ καιρό.
Τέλος, αναθεωρήστε τη (λανθασμένη) άποψη που θέλει το φαρμακείο να τοποθετείται στο μπάνιο και αλλάξτε του θέση. Θυμηθείτε, άλλωστε, ότι στη συσκευασία όλων των φαρμάκων αναγράφεται ευκρινώς ότι πρέπει να φυλάσσονται σε δωμάτια χωρίς υγρασία. Μία καλή επιλογή είναι η κρεβατοκάμαρα. Για τα μάτια σας μόνο
Πετάξτε τη θήκη φακών επαφής στους 3 μήνες
Έχετε σκεφτεί ότι το υγρό για τους φακούς επαφής χρειάζεται πέταμα; Από τη στιγμή που σπάσετε το καπάκι ασφαλείας, δημιουργείτε το έδαφος να εισβάλλουν ένα σωρό βακτήρια.
Έτσι, αν δεν το καταναλώσετε σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, απλώς πετάξτε το. Επιπλέον, αν συνηθίζετε να βάφετε τα μάτια σας, θυμηθείτε: μην κρατάτε τα προϊόντα για το μακιγιάζ των ματιών πάνω από 6 μήνες.
Γερά δόντια
Αλλάξτε οδοντόβουρτσα κάθε 3-4 μήνες

Προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε αγοράσατε την οδοντόβουρτσά σας. Αν έχουν περάσει 3 μήνες, αντικαταστήστε την. Θέλετε επιχειρήματα για αυτό;
Πρώτον, οι φθαρμένες τρίχες δεν καθαρίζουν καλά τα δόντια. Δεύτερον, προσφέρουν καταφύγιο σε μικρόβια. Για να τη διατηρήσετε σε καλή κατάσταση στο διάστημα των τριών μηνών που θα περάσετε μαζί, τινάζετε το πολύ νερό μετά τη χρήση.
Όταν πηγαίνετε ταξίδια, μην παραλείπετε να τοποθετείτε πάντα το καπάκι τους. Όσο για εσάς που δεν τα πάτε καλά με τις ημερομηνίες, υπάρχουν και οδοντόβουρτσες με δείκτες αντικατάστασης.
Προστασία από μολύνσεις
Πετάξτε το μέικ απ 6 μήνες αφότου το ανοίξετε
Τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για να απλώνετε τη μάσκαρα, το αϊλάινερ και τις σκιές ματιών έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατομμύρια βακτήρια, τα οποία και μεταφέρουν από τον αέρα στα μάτια σας. Και ύστερα από 6 μήνες καθημερινής χρήσης, τα συστατικά των προϊόντων δεν μπορούν να σας προστατεύσουν. Τα υγρά προϊόντα μακιγιάζ, όπως η βάση, και όσα προϊόντα βρίσκονται σε μορφή σκόνης, όπως η πούδρα, μπορούν να αλλάζουν κάθε 2 χρόνια.
Πολεμήστε την πιτυρίδα
Κρατήστε το αντιπιτυριδικό σαμπουάν 3 χρόνια
Τα περισσότερα φαρμακευτικά σαμπουάν, ακόμα και αν δεν έχουν ημερομηνία λήξης, είναι αποδοτικά, ακόμα και μετά από 3 χρόνια. Όμως, το να διαλύετε τη μικρή ποσότητα που έχει μείνει στο μπουκάλι δεν είναι η σωστή κίνηση. Γιατί το χτύπημα με το νερό διαλύει τα συστατικά του σαμπουάν και δεν έχει αποτέλεσμα η χρήση του. Είναι προτιμότερο να το γυρίζετε ανάποδα (για να «κατέβει» προς τα κάτω το υγρό) και να το χρησιμοποιήσετε κανονικά.
Κλείστε τις πληγές
Πετάξτε την αντιβακτηριδιακή κρέμα σε 1 χρόνο
Μπορεί η «μορφή» της να παραμένει ίδια, ωστόσο όμως, μετά το πέρας του έτους, χάνει τις αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες, οπότε γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.
Καθαρό νερό
Τα φίλτρα νερού διαρκούν 20% περισσότερο
Το ακριβές χρονικό διάστημα που μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα φίλτρο νερού εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα του νερού που φιλτράρεται. Τα περισσότερα φίλτρα, πάντως, είναι εφοδιασμένα με μετρητές και έχουν ενδείξεις για το πότε πρέπει να αντικατασταθούν. Προστασία από τα βακτήρια
Κρατήστε τα ξύλα κοπής... για πάντα
Οι επιφάνειες κοπής τροφίμων συχνά κατηγορούνται για μολύνσεις. Η αιτία, όμως, δεν κρύβεται στην παλαιότητά τους, αλλά στον τρόπο με τον οποίο τις καθαρίζετε. Αν ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα, μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε για χρόνια.
1. Έπειτα από κάθε χρήση, φροντίστε να τις πλένετε σχολαστικά με νερό και ένα ήπιο απορρυπαντικό (π.χ. πιάτων ή σαπούνι).
2. Αφού τις ξεβγάλετε, περάστε όλη την επιφάνεια με ένα υδατικό διάλυμα λευκού ξιδιού (1 μέρος ξίδι και 4 μέρη νερό). Αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά και έπειτα το ξεβγάλτε το με σκέτο νερό.
3. Τέλος, σκουπίστε την επιφάνεια με ένα καθαρό στεγνό πανί. Φωτιά... στην κουζίνα μας
Αλλάξτε πυροσβεστήρες χειρός κάθε 6 χρόνια
Οι φορητοί πυροσβεστήρες μπορεί να χάσουν την πίεσή τους με την πάροδο του χρόνου, ακόμα και αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ούτε μία φορά στο διάστημα αυτό. Κάθε έξι χρόνια θα πρέπει να πηγαίνετε για αναγόμωση. Το χρονικό διάστημα αυτό εξαρτάται από τον τύπο του πυροσβεστήρα.Απλώστε το άφοβα
Κρατήστε το λευκό οινόπνευμα... για πάντα
Το καθαρό οινόπνευμα διαρκεί... για πάντα. Και είναι φυσικό. Η αλκοόλη που περιέχει έρχεται σε επαφή με τον αέρα κάθε φορά που ανοίγετε το μπουκάλι, αλλά εξοντώνει κάθε βακτήριο μέσα και έξω από αυτό, παραμένοντας αναλλοίωτο για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες.
myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου