Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορία της αναπηρίας του πανίσχυρου Β. Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στην Ευρώπη εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά και ένας από τους πιο σκληρούς αξιωματούχους της ΕΕ (καθώς εμμένει στην υιοθέτηση μιας στρατηγικής διαρκούς λιτότητας), μετακινείται -ως γνωστόν- με τη βοήθεια αναπηρικού αμαξιδίου, εξαιτίας μιας δολοφονικής απόπειρας εναντίον του, που συνέβη πριν από 21 χρόνια.
Ο Σόιμπλε είναι επί σειρά ετών πολιτικός της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ενωσης (CDU) και νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων
παιδιών. Η καριέρα του στην πολιτική ξεκίνησε το 1961. 
Στις 2 Οκτωβρίου του 1990 ήταν υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας είχε διοργανωθεί μια εκδήλωση στο Όπεναου, με κύριο ομιλητή τον ίδιο. Την ώρα που ανέβαινε στην εξέδρα υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους, έπεσαν τρεις πυροβολισμοί.
Η μία σφαίρα βρήκε και τραυμάτισε ελαφρά τον σωματοφύλακά του, ενώ οι άλλες δύο πέτυχαν τον υπουργό στο πρόσωπο και τη σπονδυλική στήλη. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε η ολική παράλυση του σώματός του από τον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο και κάτω. Τον είχε συνθλίψει η σφαίρα. Απέκτησε ένα ακόμη τραύμα στο πρόσωπο, το οποίο όμως ήταν ελαφρύ και του άφησε μονάχα μια αμυδρή ουλή στο δεξιό μάγουλο.
Παρά ταύτα, ο Σόιμπλε δεν κατέθεσε τα όπλα και λίγους μήνες μετά, στα μέσα του 1991 επέστρεψε δριμύτερος, ως πρόεδρος -πλέον- του CDU. Η πορεία του είναι λίγο-πολύ γνωστή από τότε έως σήμερα, με σημαντικότερο ίσως σταθμό την οικουμενική κυβέρνηση Μέρκελ το 2005, όπου ο Σόιμπλε ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, όντας ο πλέον κατάλληλος, σύμφωνα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για τη διαχείριση της εσωτερικής αλλά και εξωτερικής οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας.
Ο 37χρονος Ντίετερ Κάουφμαν ήταν ο άνθρωπος που πάτησε τότε τη σκανδάλη. Ψυχικά ασθενής και όχι άγνωστος στον υπουργό και τους συνεργάτες του. Για τουλάχιστον επτά χρόνια, το υπουργείο Εσωτερικών λάμβανε επιστολές διαμαρτυρίας, στις οποίες έγραφε ότι τα ραδιοκύματα των κεραιών τον διαπερνούν και του προκαλούν αφόρητους πόνους.
Μάλιστα, δύο φορές προσπάθησε να κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης. Στην απολογία του υποστήριξε πως αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, γιατί το υπουργείο δεν έδωσε σημασία στις εκκλήσεις του για βοήθεια. Οι δικαστές τον ανακήρυξαν ψυχονευρωτικό και έκτοτε είναι έγκλειστος σε ίδρυμα της Δυτικής Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου