Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

SOS...10+1 Μύθοι για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο!!

  Δεν είναι η πρώτη φορά το θέμα της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων στο Διαδίκτυο θα μας απασχολήσει. Επειδή, όμως, το τελευταίο θέλω να κάνω είναι να σε κουράσω με τα ίδια και τα ίδια, είναι και πρωτομηνιά, σήμερα θα εξετάσουμε τους 10+1 μύθους γύρω από αυτό το θέμα και θα δούμε βρίσκεται η αλήθεια. Μήπως τελικά ανησυχείς για κάποια πράγματα χωρίς λόγο;

Μύθος 1ος : Ο ιός πάντα φαίνεται
Πολλοί από εμάς -μηδενός εξαιρουμένου…- θεωρούμε ότι αν κολλήσει ο υπολογιστής μας κάποιο ιό, θα τον πάρουμε είδηση κατευθείαν. Λάθος! Σίγουρα αν αρχίσει να κολλάει στα ξαφνικά, θα πρέπει να πονηρευτείς ότι κάτι δεν πάει καλά, ωστόσο τα τελευταίας κοπής κακόβουλα λογισμικά δεν είναι απαραίτητο ότι θα δώσουν εμφανή σημάδια, όπως να πετάγονται παράθυρα ή να κρασάρουν το PC σου, τα οποία και μαρτυρούν την παρουσία τους.
Μύθος 2ος : Free κι επί πληρωμή antivirus ένα και το αυτό
Σίγουρα ένα free αντιικό πρόγραμμα εξασφαλίζει μια βασική προστασία στον υπολογιστή μας από πολλές απειλές, όμως, είναι λάθος να θεωρούμε ότι δεν υστερεί σε σχέση με ένα αντίστοιχο επί πληρωμή πρόγραμμα. Το τελευταίο σου χαρίζει εξτρά Web φιλτράρισμα, anti-spam προστασία κι άλλα προνόμια μπορείς να τα δεις και μόνος, συγκρίνοντας την δωρεάν και την επί πληρωμή έκδοση ενός antivirus.
Μύθος 3ος : E-mail- φορείς malware
Επικρατεί η ευρεία αντίληψη ότι τα επισυνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτελούν την κύρια αιτία μεταφοράς κακόβουλων λογισμικών (malware). Όχι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι σύνδεσμοι συνοδεύουν τα e-mail. Αν δεν είσαι σίγουρος για την προέλευση ή κάτι σε ξενίζει, να θεωρείς ότι βλέπεις επιγραφή "Προσοχή, μην κλικάρεις" και να το αγνοείς.
Μύθος 4ος : Αποκλείεται να κόλλησα. Αφού απλά την άνοιξα
Αποτελεί μύθο το να θεωρούμε ότι εάν ανοίξουμε μια "μολυσμένη" ιστοσελίδα και την κλείσουμε δίχως να εγκαταστήσουμε κάποιο αρχείο, είμαστε ασφαλείς. Οι drive-by downloads έχουν πυκνώσει, πραγματοποιούνται εν αγνοία μας κι ο υπολογιστής μας μολύνεται μόνο κι από τη φόρτωση μιας ιστοσελίδας.
Μύθος 5ος : Μολυσμένα όλα τα downloads
Να και μια είδηση θα χαροποιήσει τους περισσότερους. Η αντίληψη ότι όλα τα αρχεία προέρχονται από peer-to-peer δίκτυα ή torrent ιστοσελίδες είναι μολυσμένα με ιούς είναι εσφαλμένη. Σίγουρα υπάρχει τεράστιος αριθμός αρχείων στις δύο παραπάνω κατηγορίες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ισχύει για όλα, ενώ ένας εξίσου μεγάλος αριθμός προέρχεται από παραβιασμένες ιστοσελίδες ή κάποιες άλλες υπεράνω υποψίας δε φαντάζεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί τους.
Μύθος 6ος : Εγγύηση- Οι ΧΧΧ σελίδες πάντα φορείς malware
Η κατάρριψη αυτού του μύθου κι αν θα δώσει χαρά σε πολλούς βέβαια θα κάνουν πως σφυρίζουν αδιάφορα… Αποδεδειγμένα, λοιπόν, είναι πολύ πιο δύσκολο να χακέψουν πορνό ιστοσελίδες παρά ιστοσελίδες έχουν να κάνουν με την ψυχαγωγία ή τα χόμπυ μας. Φυσικά αναφερόμαστε σε site είναι δημιουργημένα και τα διαχειρίζονται επαγγελματίες, όχι τυχαίοι. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχουν και πολλά με κακόβουλο λογισμικό, αλλά η αντίληψη ότι ροζ περιεχόμενο σημαίνει ιός ανήκει στην περασμένη δεκαετία.
Φυσικά δεν τελειώνουμε εδώ, έχουμε να αναφερθούμε και σε άλλους πέντε μύθους σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, τους οποίους θα καταρρίψουμε, αλλά αυτό θα γίνει στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει.
πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου