Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Η Βουλή ζητά τη λίστα


Η Βουλή ζητά τη λίστα



Επισήμως θα ζητήσει το ελληνικό κοινοβούλιο τη λίστα Λαγκάρντ με στόχο να αποκαλυφθούν τα ονόματα των περίπου 2.000 Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Αυτή την πρόθεση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης – που επέστρεψε στα καθήκοντά του – λέγοντας χαρακτηριστικά:
"Η Βουλή θα ασκήσει τα δικαιώματά της να ζητήσει την λίστα και να δημοσιοποιηθεί, σφραγισμένη, θα συννενοηθώ με τα κόμματα δηλαδή στη διάσκεψη των προέδρων, γιατί θα ήθελα να υπάρχει μια ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση επ' αυτού".

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Νάκος έκανε γνωστό πως αύριο θα ζητήσει και επισήμως τη λίστα κ. Πεπόνη και δήλωνε:
"Από την διάσκεψη των προέδρων δόθηκε εξουσιοδότηση και εντολή να μεταβώ στον κ. Πεπόνη και να του ζητήσω σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4065/2012 την περίφημη λίστα Λαγκάρντ".

Η εισαγγελική έρευνα για τη διαδρομή και την αδυναμία αξιοποίησης του επίμαχου αρχείου με την κλήση και άλλων μαρτύρων. Ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, κατέθεσαν ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας.

Η υπόθεση προκαλεί ενδοκομματικές τριβές στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ορισμένοι βουλευτές εμφανίζονται ενοχλημένοι και επικρίνουν τους χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που συνεδρίασε εκτάκτως , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε επίθεση κατά της πολιτικής σταθερότητας τις βολές που δέχεται για το θέμα της λίστας και πρόσθεσε:
"Η επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ είναι επίθεση κατά της πολιτικής σταθερότητας, μέσα στην πιο κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο. Αν κάποιοι νομίζουν ότι χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ βοηθούν την κυβέρνηση, είναι απλώς ανόητοι. Αν κάποιοι νομίζουν ότι χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ θα κλονίσουν την κυβερνητική σταθερότητα, είναι πονηροί, αλλά θα αποτύχουν. Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χτυπήσουν εμένα, τους θυμίζω ότι ξέρω να σηκώνω βάρη στο όνομα της χώρας και της παράταξης με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον".

Δριμεία επίθεση εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ έκανε λόγο για "πράσινη και γαλάζια ομερτά" και πρόσθεσε:
"Το είχε παραλάβει, το κρατούσε στο γραφείο του, στο σπίτι του, δεν είχε την πρόνοια αργότερα όταν ο ίδιος παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών να τον παραδώσει στον διάδοχό του, στον διάδοχό του και σύντροφό του στο ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σαχινίδη, το κρατούσε κλεισμένο στο συρτάρι του, στη Βουλή εδώ όταν του έθεσα το ερώτημα, γραπτό ερώτημα, ερώτηση στον πρωθυπουργό, που είναι η λίστα, περί άλλων ετύρβαζε, διότι η ομερτά ήταν πολιτική πραγματικότητα στη χώρα για πολλά χρόνια. Άρχισε όμως να σπάει η ομερτά και ο ένας να καρφώνει τον άλλον χρειάστηκε βέβαια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς να επαναφέρουν το θέμα για τους μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας και της Γερμανίας με συνεχείς ερωτήσεις στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης που πέταγαν τη μπάλα στην εξέδρα".

Οργισμένη ήταν η αντίδραση και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, οποίος τόνισε ότι "στο αρχείο βρίσκονται τα κλεμμένα" και πρόσθεσε:
"Τα 1990 ονόματα τα πήρε ο Βενιζέλος στο σπίτι του. Πήρε στο σπίτι του το στικάκι, λες κι αυτό το στικάκι δεν είχε μέσα τα κλεμμένα, δεν είχε τα χρήματα που ανακεφαλαιώσατε εσείς στις τράπεζες για να έρθουν να αγοράσουν το βιος των Ελλήνων. Θα αφήσετε να έρθει σε ψηφοφορία το νέο πρόγραμμα των τραπεζιτών και των πιστωτών χωρίς να απαιτήσετε τα 1990 ονόματα να βγουν στη δημοσιότητα;"

Ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης του ηλεκτρονικού αρχείου επιρρίπτει και η Δημοκρατική Αριστερά που ζητεί να συνεχιστεί η έρευνα χωρίς άλλη καθυστέρηση, μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, δήλωσε πως είναι προφανές πως κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει σωστή διαχείριση και τόνισε:
"Είναι προφανές ότι ευθύνες υπάρχουν στον κ. Παπακωνσταντίνου, στον κ. Βενιζέλο, στον κ. Διώτη θα πρέπει να ομολογήσουν ότι ο τρόπος διαχείρισης του συγκεκριμένου αρχείου δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να σκεφτεί τα πάντα. Οι απαντήσεις ήταν πέρα και έξω από την κοινή λογική. Ακούσαμε πχ τον κ. Διώτη και τον κ. Βενιζέλο ουσιαστικά να συμπεριφέρονται και να επεξηγούν την αμέλειά τους με νομικούς όρους".

Σκληρή κριτική άσκησε και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα η οποία τόνισε πως ορισμένοι προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι η κρίση προήλθε μόνο από κλοπή.
 http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17532&subid=2&pubid=29806264

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου