Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Στη Δικαιοσύνη ο Παπακωνσταντίνου για τη λίστα!

Στη Δικαιοσύνη ο Παπακωνσταντίνου για τη λίστα! Άρχισε, έστω και καθυστερημένα, η εισαγγελική έρευνα για τη χαμένη λίστα των 1991 Ελλήνων καταθετών της Ελβετίας (με καταθέσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ), οι οποίοι περιλαμβάνονταν στην περιβόητη λίστα Φαλσιανί που έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και… εξαφανίστηκε. Και ενώ η έρευνα προχωρά, οι φωνές που ζητούν να οδηγηθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Δικαιοσύνης, ώστε να δώσει εξηγήσεις για το πώς χάθηκε η λίστα, αυξάνονται. Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει ότι έδωσε τη λίστα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη και πως την… κράτησε για επτά μήνες στο γραφείο του, “ώστε να μη γίνουν εκβιασμοί”. Ο ίδιος ο κ. Διώτης πάντως, λέει πως ποτέ δεν πήρε στα χέρια του καμια λίστα…Πάντως, ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, ήδη άρχισε την εξέταση στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών (την εξέταση κάνει ο συνεργάτης του, Σπύρος Μουζακίτης) και στη συνέχεια θα προχωρήσει στους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΔΟΕ, οι οποίοι θα ξεκαθαρίσουν αν πήραν την λίστα και γιατί δεν έγιναν έρευνες. Από αυτά που θα πουν οι εξεταζόμενοι, θα κριθεί εάν διαπιστωθούν ευθύνες του τότε ΥΠΟΙΚ και άλλων πολιτικών προσώπων, ώστε να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος.Όμως και στη Βουλή, η κατάσταση μάλλον… βράζει.Πάρτε ως παράδειγμα τον εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστο Ζώη, ο οποίος ζητά να κληθεί άμεσα από την ελληνική Δικαιοσύνη ο κ. Παπακωνσταντίνου, “προκειμένου να εξηγήσει τα πραγματικά κίνητρα μιας ενέργειας, όχι μόνο παράνομης, αλλά και βαθύτατα αντικοινωνικής καθώς επέλεξε, την εποχή που κουνούσε το δάχτυλο και ζητούσε από τον απλό Έλληνα να πληρώσει τους φόρους του, να κουκουλώνει και συνεπώς να δίνει την προστασία του σε προνομιούχους Έλληνες. Οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν τον κ. Παπακωνσταντίνου ως κήνσορα, αποτυχημένο διαπραγματευτή, αναξιόπιστο και ψευδόμενο υπουργό”.Παραπομπή του πρώην υπουργού στη Δικαιοσύνη ζητά και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία απέστειλε επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας της αντίγραφο της λίστας που είχε δοθεί το 2010 στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

 Λέει η κ. Αυγερινοπούλου: “Με την ιδιότητα της βουλευτού του ελληνικού Κοινοβουλίου απηύθυνα σήμερα επιστολή προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητώντας από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ να αποστείλει στη νέα ελληνική κυβέρνηση αντίγραφο της λίστας Φαλτσιάνι, που περιέχει 1.991 ονόματα Ελλήνων υπόπτων για φοροδιαφυγή. Η απώλεια της διεθνούς αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους έχει ονοματεπώνυμο. Θα κληθούν ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι συν αυτώ να καταθέσουν για την τύχη του περίφημου cd; Τι παιχνίδια παίχτηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου; Την αποτυχία ή την ηθελημένη αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής κινδυνεύουν να πληρώσουν σήμερα χαμηλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. και μισθωτοί με παιδιά”.

Για την απόδοση των ευθυνών κάτω από τις οποίες χάθηκε η επίμαχη λίστα (πρόκειται για CD), καθώς και για την ανάκτηση της λίστας κινείται και η κυβέρνηση, όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου: “Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, η κυβέρνηση κινείται για να ανακτήσει τη δισκέτα με τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, την οποία παρέδωσε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. 


Από την πλευρά του ο αρμόδιος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης έχει...
διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας αφενός για την αναζήτηση της συγκεκριμένης δισκέτας και αφετέρου για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες χάθηκε”.

Η ΕΥΠ


Στην υπόθεση “μπλέχτηκε” και η ΕΥΠ πάντως, με δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι τα στοιχεία για τους μεγαλοκαταθέτες αποκτήθηκαν με τη μεσολάβησή της, η ηγεσία της οποίας έχει πλήρη ενημέρωση για τη λίστα. Το σχετικό ρεπορτάζ διαψεύστηκε από τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Θεόδωρο Δραβίλλα: “Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν”.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου