Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Σε κλοιό η Αθήνα από τους αγρότες....




Protagon Team 12 Φεβρουαριου 2016, 11
20160212102631__mg_96651455266342Ηταν δεδομένο εξ αρχής πως η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα, με ή χωρίς τρακτέρ, δεν θα ήταν μια εύκολη επιχείρηση για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η έλευση 2.000 πλέον αγροτών από την Κρήτη, τα ξημερώματα της Παρασκευής, έδωσε από νωρίς τον τόνο των κινητοποιήσεων. Από το λιμάνι του Πειραιά, οι αγρότες δεν έχασαν ούτε ένα λεπτό να πάει χαμένο και πήγαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου κρατώντας τις παραδοσιακές μαγκούρες τους (κατσούνες) προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κτίριο. Ωστόσο, εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει το υπουργείο.Δεν χρειάστηκε πολύ ώρα για να ανάψει η φωτιά ανάμεσα στους συγκεντρωμένους αγρότες και τους άνδρες των ΜΑΤ. Οι αγρότες πέταξαν καπνογόνα, ντομάτες και πέτρες προς το κτίριο και τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χημικά.Λίγο νωρίτερα, εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς καταστάσεις με αγρότες να κυνηγούν άντρες των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας. Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βάθη Κρητικοί έμαθαν ότι η αστυνομία μπλοκάρει ένα αυτοκίνητο με αγροτικά προϊόντα στην πλατεία Καραϊσκάκη και ξεκίνησαν για εκεί τρέχοντας. Οι τηλεοπτικές κάμερες μετέδωσαν ένα πρωτοφανές κυνηγητό, όπου μπροστά έτρεχαν άντρες των ΜΑΤ και αρκετά πιο πίσω αγρότες τους κυνηγούσαν με τις κατσούνες!Λίγα λεπτά αργότερα επέστρεψαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου εξοργισμένοι πέταξαν ντομάτες, πορτοκάλια και άναψαν καπνογόνα. «Βγάλτε τις μάσκες, είστε δικά μας παιδιά», φώναζαν οι αγρότες στους αστυνομικούς.Ακόμη και με μάσκες για τα χημικά ήταν εφοδιασμένοι οι αγρότες (SOOC)
Οι αγρότες από την Κρήτη είχαν φτάσει νωρίτερα στην πλατεία Βάθη, στο υπουργείο, με τις κατσούνες (τις κρητικές μαγγούρες) στα χέρια, φωνάζοντας «Αγρότη, πολέμα σου πίνουνε το αίμα» και ζητώντας να φτάσουν μέχρι την πόρτα του υπουργείου και να διαδηλώσουν ειρηνικά.
Στο κτήριο όμως συνάντησαν πολύ ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επέτρεπαν να περάσουν και στο σημείο υπήρξε μικροένταση. «Μας υποδέχτηκαν σαν να είμαστε τραμπούκοι με τα ΜΑΤ μπροστά από το Υπουργείο. Φορούν μάσκες και είναι έτοιμοι να μας ψεκάσουν. Εμείς ήρθαμε για να διαδηλώσουμε ειρηνικά», δηλώνουν οι αγρότες έξω από το υπουργείο.ασδδασδΗ στιγμή που οι αγρότες ρίχνουν ντομάτες στην είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (SOOC)
Με πανό στα οποία έγραφαν «όχι στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς» και «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» οι περίπου 2.000 αγρότες από τα Χανιά και το Ηράκλειο έφτασαν τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα.«Μας πήραν τα όπλα μας, τα τρακτέρ μας», λένε οι αγρότες από την Κρήτη και δηλώνουν αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν έξω από τη Βουλή. «Δεν έχουν ιδέα από τη γη, πρέπει να καταλάβουν, οι αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται από μια καρέκλα», λένε.Οι αγρότες από την Κρήτη αργότερα θα συναντηθούν με τους ανθοπαραγωγούς από το μπλόκο στα διόδια των Αφιδνών και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στην Πλατεία Βάθη θα μείνουν έως τις 5 το απόγευμα όταν και θα αναχωρήσουν για το Σύνταγμα.


ασδασ
Από νωρίς έξω από το υπουργείο είχαν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ (SOOC)
Ερχονται και άλλοι από τα μπλόκα
Κι όλα αυτά τη στιγμή που αναμένονται στην πρωτεύουσα οι αγρότες από 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Καθ’ οδόν είναι και οι αγρότες της Πελοποννήσου οι οποίοι κατεβαίνουν στην πρωτεύουσα με αγροτικά και λεωφορεία. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.
Νωρίς το πρωί η κυβέρνηση σταμάτησε  τα τρακτέρ με αιφνιδιαστικό μπλόκο στον Ισθμό της Κορίνθου, παρά την συμφωνία περί του αντιθέτου, όπως καταγγέλλει το συντονιστικό, ενώ παράλληλα οι αγρότες προειδοποιούν πως «θα είναι πολύ χειρότερα αν μας κόψουν αλλού».


Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών (SOOC)
Λίγο μετά τις 10:30, αφού ενημερώθηκαν για τα επεισόδια στην Αθήνα, οι αγρότες της Πελοποννήσου αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα τρακτέρ τους στον Ισθμό και να κατέβουν με αγροτικά και λεωφορεία.Στο μπλόκο του Καλαμακίου βρίσκονται αυτή την ώρα 500 αγρότες που ολοένα αυξάνονται, καθώς καταφτάνουν στο σημείο πούλμαν, αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου. Η αστυνομία πάντως επιτρέπει μόνο στα πούλμαν και τα αγροτικά αυτοκίνητα να περάσουν ενώ ενισχυμένες δυνάμεις της βρίσκονται και στα διόδια της Ελευσίνας.


20160212085846
Η κινητοποίηση έχει ξεκινήσει και ο εν λόγω αγρότης παίρνει δύναμη με λίγη τσικουδιά (SOOC)
Από το μπλόκο της Νίκαιας ταξιδεύουν για Αθήνα δεκάδες πούλμαν με αγρότες ενώ καθ’ οδόν για την πρωτεύουσα βρίσκεται και ένα κομβόι 20 οχημάτων με αγρότες από το συγκεκριμένο μπλόκο.
Το ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια όπου και θα υπάρξει προσυγκέντρωση, ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπου προβλέπεται να στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο όπως προβλέπει ο σχεδιασμός ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα.


16262552
Κρητικοί αγρότες έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (SOOC)
Για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των αγροτών ανοιχτά είναι από το βράδυ της Πέμπτης τα Τέμπη με τους αγρότες να ανακοινώνουν ότι θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 12 σήμερα το μεσημέρι. Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του Πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Όπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.
«Ναι» σε 17 τρακτέρ
Επετράπη, ύστερα απο διαπραγματεύσεις, η είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτάθηκε στα μπλόκα, που επέμεναν να κατεβάσουν τρακτέρ στο Σύνταγμα, να στείλουν έναν συμβολικό αριθμό, με συγκεκριμένους όρους, αλλά οι εκπρόσωπων των περισσότερων μπλόκων δεν συμφώνησαν, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, όπως αναφέρθηκε από στελέχη του υπουργείου.
Κατόπιν αυτού, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγροτών να έρθουν στην Αθήνα 17 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και τρία-τέσσερα αγροτικά αυτοκίνητα, συνοδευόμενα από περιπολικά.
Τα τρακτέρ θα παρελάσουν στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ 4-6 το απόγευμα, πάντα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και απολύτως ελεγχόμενα και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.
 http://www.protagon.gr/epikairotita/se-kloio-i-athina-apo-tous-agrotes-44341052524

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου