Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιοί και πόσοι έγιναν πλουσιότεροι από την οικονομική κρίση

Υπάρχουν κερδισμένοι από την οικονομική κρίση; ...‘Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, περίπου 24,2 εκατομμύρια άνθρωποι με καθαρά περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 εκατ. δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων και ακινήτων) έγιναν πλουσιότεροι, σύμφωνα με την Credit Suisse.Πρόκειται ουσιαστικά για το 0,5% του πληθυσμού της γης που έχει στα χέρια του το... 36% του παγκόσμιου πλούτου (περίπου 70 τρισ. δολάρια επί συνόλου 200 τρισ.)!Παρότι προηγήθηκε μια δεκαετία... μηδενικών κερδών από τα χρηματιστήρια, η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και, το κυριότερο, η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εντούτοις, όπως προκύπτει από μελέτη της Credit Suisse, οι... έχοντες κατάφεραν από το 2000 μέχρι σήμερα να αυξήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά 72%!Πρόσφατη έρευνα της Deloitte εξάλλου υπογραμμίζει πως ό,τι έχασαν οι πλούσιοι από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι το 1980, το κέρδισαν τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες χάρη στην... παγκοσμιοποίηση.
Αντιθέσεις

Στον αντίποδα, το 50% του πληθυσμού δεν συγκεντρώνει περισσότερο από το... 2% του παγκόσμιου πλούτου. Οσο για τους δισεκατομμυριούχους (δηλαδή με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων), αυτοί δεν ξεπερνούν στον πλανήτη τους... 5.000 όπως προκύπτει από το τελευταίο «Wealth Report» της Citi Private Bank σε συνεργασία με την Knight Frank, ένα νούμερο το οποίο ανεβαίνει στους 26.700 εάν υπολογιστούν και τα ακίνητα.

Σε μια περίοδο δηλαδή κατά την οποία η μία χώρα μετά την άλλη -και αναφερόμαστε στις αναπτυγμένες- αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ακόμη και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία κ.λπ.) οι έχοντες και κατέχοντες καταφέρνουν να... «αβγατίζουν» τις περιουσίες τους.

Ενώ δηλαδή η αγοραστική δύναμη για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων συρρικνώνεται διαρκώς και η ανεργία αποτελεί το βασικό πρόβλημα για τις περισσότερες οικονομίες -πέραν των μεγάλων δημοσιονομικών ανισορροπιών- οι πολυεκατομμυριούχοι βγάζουν την κρίση σχεδόν... αλώβητοι ή στη χειρότερη περίπτωση με τις μικρότερες δυνατές οικονομικές απώλειες.

Πού τους βρίσκουμε

Οι περισσότεροι... «εκπρόσωποι» της «πλουτοκρατίας» βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες (9,94 εκατομμύρια), την Ιαπωνία (2,38 εκατ.), τη Γερμανία (περίπου 1,2 εκατ.), την Ιταλία (1,41 εκατ.), τη Μεγάλη Βρετανία (1,23 εκατ.), τη Γαλλία (2,22 εκατ.), τον Καναδά (905 χιλ.) και την Κίνα (805 χιλ.), δηλαδή ουσιαστικά τις χώρες της G8 με μόνη διαφορά την παρουσία της Κίνας αντί της Ρωσίας.

Από τα υπόλοιπα κράτη του πλανήτη, αρκετούς πλούσιους... εντοπίζουμε στην Ελβετία, τη Σιγκαπούρη, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ισπανία, την Αυστραλία, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τη Νότιο Κορέα και την Ταϊβάν.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το οικονομικό τοπίο

Αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, στην τελευταία της μελέτη η Deloitte αναφέρει πως η ένταση στη Μέση Ανατολή και ο καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία ανανέωσαν το ενδιαφέρον σχετικά με τα αυξανόμενα κόστη της ενέργειας και τις υψηλές τιμές των καυσίμων.

Οι επιπτώσεις αυτών των γεγονότων είναι πιθανό να μεταβάλουν βραχυπρόθεσμα το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.

Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη, η οικονομία της περιοχής φαίνεται να έχει αφήσει πίσω της την ύφεση και η ανάκαμψη κατά τους τελευταίους μήνες είναι γεγονός.

Η Γερμανία ενδέχεται να φτάσει τα προ-κρίσης επίπεδα ΑΕΠ ακόμα και νωρίς φέτος το καλοκαίρι - έναν ολόκληρο χρόνο πριν από το αναμενόμενο.

Πάντως αν και το «ατμόπλοιο της Ευρωζώνης»- κινείται φαίνεται να υπάρχουν αρκετά- «παγόβουνα» στην πορεία του. Αναφερόμαστε ασφαλώς στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες της ΕΕ όπως είναι π.χ. η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Τα περιφερειακά κράτη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υψηλής ανεργίας, χαμηλής παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού και μεγάλου εξωτερικού χρέους.

Ταυτόχρονα, τα κράτη του πυρήνα παρουσιάζουν δείγματα «υπερθέρμανσης» με τον πληθωρισμό να δείχνει το «άσχημο» πρόσωπό του.

Η κρίση στον τραπεζικό κλάδο δεν έχει λήξει ακόμα και η Ε.Ε. αναγκάστηκε να παράσχει περισσότερα πακέτα διάσωσης υπό το νεοσύστατο ταμείο στήριξης, προκειμένου να διασώσει το ευρώ.

Ανισορροπίες

Οι αναλυτές αναμένουν κάποιες ανισορροπίες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τη στιγμή που το ενδιαφέρον στρέφεται από τους καταναλωτές και την κυβέρνηση στον αναζωογονημένο ιδιωτικό τομέα.

Η ρωσική οικονομία είναι έτοιμη για την ανάπτυξη υποστηριζόμενη και από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Πάντως, η διατηρησιμότητα υψηλών ρυθμών ανάπτυξης εξαρτάται από τις επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας, από την αποκλιμάκωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών και από την ενίσχυση της διαφάνειας.

Από την άλλη πλευρά, οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ χαρακτηρίζονται μάλλον αισιόδοξες. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αναλυτές της Deloitte υποστηρίζουν ότι θα ξεπεραστεί η «παγίδα ρευστότητας».

Αναφορικά με εκείνους που χαράσσουν τις πολιτικές στην Ιαπωνία θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί σχετικά με τον κίνδυνο ραγδαίας αύξησης της ισοτιμίας του γεν. Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ιαπωνίας θα μπορούσαν να ανακινήσουν την πολυπόθητη αύξηση του πληθωρισμού.

Στην Ασία, οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και οι δημογραφικές αλλαγές θα οδηγήσουν την κινεζική οικονομία σε μια ανάπτυξη που θα ακολουθεί περισσότερο «βιώσιμους» ρυθμούς.

Τέλος, οι προοπτικές για την Ινδία και τη Βραζιλία παραμένουν υγιείς, καθώς ο δημοσιονομικός συντηρητισμός εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των αγορών στις χώρες αυτές και σε ενθάρρυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων.

122 τρισ. $ στα χέρια ιδιωτών

Στο αστρονομικό ποσό των 122 τρισ. δολαρίων (ποσό διπλάσιο από το παγκόσμιο ΑΕΠ) εκτινάχθηκε το 2010 ο πλούτος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.

Λαμβάνοντας ώθηση από την οικονομική ανάκαμψη, κατέγραψε αύξηση 8% ή 9 τρισ. δολάρια και είναι πλέον κατά περίπου 20% υψηλότερος σε σχέση με το 2008.

Σύμφωνα με την ενδέκατη ετήσια έκθεση «Global Wealth», την οποία δημοσιεύει η Boston Consulting Group (BCG), ο φρενήρης ρυθμός πλουτισμού θα συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία, με ρυθμό 5,9% ετησίως κατά μέσο όρο. Αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα έχει αποτέλεσμα ως το 2015 ο πλούτος των ιδιωτών να έχει φτάσει στα 162 τρισ. δολάρια.

Συνολικά στον κόσμο καταγράφονται 12,5 εκατ. νοικοκυριά που διαθέτουν περιουσία άνω των επτά ψηφίων και αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,9% του συνόλου των νοικοκυριών του πλανήτη. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν στα χέρια τους το 39% του παγκόσμιου πλούτου - έναντι 37% το 2009.

Η Σιγκαπούρη είναι το κράτος που εμφανίζει τόσο τη μεγαλύτερη «πυκνότητα» σε νοικοκυριά εκατομμυριούχων (το 15,5% του πληθυσμού της) όσο και τον υψηλότερο ρυθμό αύξησής τους (30%).

newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου