Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Αποκάλυψη > Η αλήθεια για την φούσκα του "Ξένιου Ζευς" και τα 10 εκατ. ευρώ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης

Κι όμως ο πολυδιαφημισμένος «Ξένιος Ζευς» δεν είναι παρά μία φούσκα με σύντομη ημερομηνία λήξης. Για την ακρίβεια αποτελεί την υλοποίηση συμφωνίας ανάθεσης-επιχορήγησης μεταξύ του υπ. Δημόσιας Τάξης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου του υπουργείου στις 31 Ιουλίου! Τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης εκπροσώπησε η κα Laura Thompson και ο επικεφαλής του τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα κ. Δανιήλ Εσδρά. Iδού το σχετικό δελτίο τύπου από την ιστοσελίδα του Νίκου Δένδια > Συμφωνία ανάθεσης - επιχορήγησης με σκοπό την υλοποίηση εθελούσιων επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους, συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000,00 Ευρώ, υπεγράφη σήμερα (31-07-2012), μεταξύ του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια, της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κα. Laura Thompson και του Επικεφαλής του τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα κ. Δανιήλ Εσδρά. Οι ενέργειες αφορούν στην υλοποίηση της δράσης των εθελουσίων επιστροφών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ετήσιου προγράμματος 2011 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (75%) και την Ελλάδα (25%).
Ειδικότερα, η δράση περιλαμβάνει ενέργειες που διακρίνονται σε: Ενημέρωση για τη δυνατότητα της εθελούσιας επιστροφής Προετοιμασία για την επιστροφή
Υλοποίηση της εθελούσιας επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους § Υποδοχή αυτών στον τελικό τόπο προορισμού τους και επανένταξη στον κοινωνικό ιστό της χώρας τους Βασικός στόχος της ενέργειας είναι η επίτευξη ενός ευρύτερου φάσματος μέτρων για την πραγματοποίηση εθελούσιων επιστροφών τουλάχιστον 7.000 υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους και την εφαρμογή μέτρων επανένταξης για τουλάχιστον 300 στον κοινωνικό ιστό της χώρας τους. Σημειώνεται ότι με προηγούμενες ενέργειες εθελούσιων επιστροφών, επέστρεψαν συνολικά 3.300 υπήκοοι τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους.
Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νικόλαος Δένδιας δήλωσε:
«Καταρχήν θα ήθελα να καλωσορίσω στην Ελλάδα την κυρία Thompson και να την ευχαριστήσω θερμά για την βοήθεια που ο Δ.Ο.Μ. παρέχει στην χώρα μας για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της μετανάστευσης. Αυτό το οποίο μόλις υπογράψαμε είναι η συμφωνία με την οποία 10 εκατομμύρια Ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή στη χώρα τους, παρανόμων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι σε ένα διάστημα των επομένων μηνών, ο χρόνος προγράμματος είναι 11 μήνες, γύρω στις 7.000 άτομα θα επιστρέψουν από την Ελλάδα στις χώρες τους. Αυτός όπως καταλαβαίνετε είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός αριθμός.
Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής που έχει υπογραφεί και νομίζω ότι είναι και αυτό ένα κομμάτι που συμπληρώνει το πάζλ του σχεδιασμού και της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλει η Κυβέρνηση, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού του κυρίου Αντώνη Σαμαρά, για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο αυτό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και τελικά να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής και του Έλληνα Πολίτη, όπως και των ανθρώπων αυτών, που ήρθαν στην χώρα μας, ελπίζοντας σε μία καλύτερη ζωή, αλλά που ο τρόπος εισόδου νομίζω ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ξαναλέω επίσης ότι για εμάς, για την Κυβέρνηση ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι ο απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Οτιδήποτε κάνουμε, οτιδήποτε γίνεται, γίνεται με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών. Ευχαριστώ πάρα πολύ την Πρέσβειρα την κυρία Thompson για την παρουσία της στην Ελλάδα και γενικά για τη βοήθεια του Οργανισμού τον οποίο εκπροσωπεί, μαζί με τον κύριο Εσδρά, ο οποίος είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα λειτουργήσει το πρόγραμμα εδώ στην Ελλάδα. Τον ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια που παρέχει στη χώρα μας».
Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κα. Laura Thompson ανέφερε : «Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Υπουργέ. Είναι πολύ σημαντικό που υπογράψαμε αυτή τη Συμφωνία σήμερα. Πιστεύω ότι ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση, τον οποίο εκπροσωπούμε, έχει δεσμευτεί απόλυτα να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση που σχετίζεται με την μετανάστευση. Όπως αναφέρατε ήδη κύριε Υπουργέ, σημαντικό κομμάτι του Προγράμματος Εθελούσιας Επιστροφής του Οργανισμού, έχει στόχο να γίνεται αυτή με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό που ο Οργανισμός επιθυμεί απόλυτα είναι η επιστροφή των ατόμων αυτών να γίνει με την θέλησή τους στις χώρες καταγωγής τους.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν στην Ελλάδα, αναζητώντας περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους, λόγω της απουσίας ευκαιριών στις χώρες τους. Ήρθαν αντιμέτωποι με καταστάσεις και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν οι ευκαιρίες που περίμεναν. Πιστεύω ότι το να τους δίνουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν στην χώρα τους με αξιοπρέπεια είναι η καλύτερη λύση για αυτούς. Οπότε είμαστε πολύ χαρούμενοι που υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία. Είναι το τρίτο πρόγραμμα που υλοποιούμε στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής και ελπίζουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα επιτύχουμε την επιστροφή περίπου 7.000 ατόμων. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία».
Επίσης, ο Επικεφαλής του Τμήματος Δ.Ο.Μ. στην Ελλάδα κ. Δανιήλ Εσδρά δήλωσε: «Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνο επαναπατρισμούς, περιλαμβάνει και ένα κομμάτι επανεγκατάστασης, που το ξεκινήσανε πιλοτικά στο προηγούμενο πρόγραμμα. Νομίζουμε ότι αυτή είναι η πεμπτουσία των επιστροφών, διότι το να πηγαίνεις κάποιον απλώς πίσω δεν φτάνει, αλλά πρέπει να του δίνεις και τη δυνατότητα να έχει μία δουλειά, δηλαδή να μπορεί να ζήσει εκεί, αυτό είναι το ζητούμενο. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε, όχι βέβαια με όλους, με ένα τμήμα αυτών που θα γυρίσουνε. Αυτοί θα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στο να επανενταχθούν στην πατρίδα τους, και επανένταξη βεβαίως σημαίνει δουλειά , καλύτερες συνθήκες διαβίωσης κ.τ.λ.»
Να υποθέσουμε πως όταν εξαντληθούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα σκάσει και η φούσκα…
kourdistoportocali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου