Κυριακή 26 Μαΐου 2019

5 λόγοι που δείχνουν ότι τα κατοικίδια είναι το μυστικό μας όπλο για υγεία και ευτυχία

Μόνο όσοι αποκτούν κατοικίδιο ζώο, καταλαβαίνουν πώς αυτή η απόφαση μπορεί να αλλάξει τις συνήθειες, τις αντιλήψεις και ολόκληρη τη ζωή μας. Οι γάτες και οι σκύλοι, συγκεκριμένα, είναι οικογένεια και φίλοι μαζί. Το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά χαριτωμένα είναι ένα επιπλέον bonus.
Αν έχετε διαγνωστεί με κάποια ψυχική διαταραχή, ή απλά βιώνετε μοναξιά, θλίψη ή έντονο άγχος (όπως οι περισσότεροι άνθρωποι δηλαδή), οι παρακάτω 5 λόγοι θα σας πείσουν πως ένα κατοικίδιο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο σας προς το καλύτερο.

5 λόγοι που δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα είναι το μυστικό μας όπλο για υγεία και ευτυχία

1. Δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Κυριολεκτικά

Τα σπιτικά με έναν ένοικο γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου σταδιακά κυριαρχεί ο ατομικισμός. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από εμάς ξυπνούν μόνοι, επιστρέφουν σε ένα άδειο σπίτι και κοιμούνται επίσης μόνοι. Μπορεί να μην επιθυμείτε έναν/μία συγκάτοικο, αλλά η συντροφιά ενός σκύλου ή γάτας διασφαλίζει ότι κάποιος άλλος εκτός από εσάς θα βρίσκεται πάντα εκεί. Κερδίζετε τη σωματική επαφή και την τρυφερότητα και αυτό καταπολεμά την μοναχική ύπαρξη. Και φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι ένα κατοικίδιο ζώο δεν θα σας διακόψει, επικρίνει ή απορρίψει ποτέ.

2. Μας ωθούν προς την άσκηση και την αλληλεπίδραση

Τα ζώα χρειάζονται προσπάθεια και εργασία, ειδικά οι σκύλοι. Χρειάζονται να βγουν έξω για ανακούφιση και άσκηση, αλλιώς θα νιώθουν μόνιμα άγχος και ανησυχία. Καθώς η απομόνωση και ο λήθαργος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης ψυχικών προβλημάτων, η υποχρεωτική ανάγκη να βγούμε έξω με το σκύλο μας τονώνει τη διάθεσή μας, τουλάχιστον προσωρινά.
Οι σκύλοι θα αυξήσουν ακόμα και το «κοινωνικό κεφάλαιό» σας, αφού διευκολύνουν και ενθαρρύνουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Οι ιδιοκτήτες σκύλων μιλούν συχνά μεταξύ τους όταν βρίσκονται στο πάρκο, εν μέρει επειδή οι σκύλοι τους έχουν ήδη πιάσει συζήτηση πρώτοι.

3. Μας κάνουν να νιώθουμε πιο ασφαλείς

Οι άνθρωποι με μετατραυματικό στρες έχουν έντονη την τάση της υπερδιέγερσης ή της παράνοιας. Σε αυτό, ένα κατοικίδιο μπορεί να προσφέρει προστασία – πραγματική ή νοητή – ενάντια σε πιθανές απειλές – πραγματικές ή νοητές. Η απλή γνώση ότι το κατοικίδιό μας θα αντιδράσει έντονα σε δυνατό θόρυβο ή σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να εισβάλει στο σπίτι, μπορεί να μας γεμίσει με μια αίσθηση γαλήνης.

4. Παράγουν τις ορμόνες της χαράς

Μελέτες δείχνουν ότι η αλληλεπίδραση με τον σκύλο μας ανεβάζει το γενικό επίπεδο των ορμονών της χαράς. Αυτές περιλαμβάνουν: τη σεροτονίνη, την προλακτίνη και την ωκυτοκίνη, οι οποίες καταπολεμούν την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Τα χάδια και τα παιχνίδια με το κατοικίδιό μας για 15 μόνο λεπτά μπορεί ακόμα και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Μια έρευνα με 600+ συμμετέχοντες, οι μισοί εκ των οποίων περιέγραφαν τον εαυτό τους ως πάσχοντα από κάποιο ψυχικό πρόβλημα, βρήκε ότι το 87% αυτών που είχαν γάτα ένιωθαν ότι τους βοηθούσε να βελτιώσουν την ψυχική τους ευεξία, ενώ το 76% ανέφερε ότι ήταν πολύ ευκολότερο να διαχειριστούν την καθημερινότητα χάρη στη γατίσια συντροφιά.

5. Αποτελούν το αντίδοτο στην υπερανάλυση

Πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα στρέφονται στον εαυτό τους, απομονώνονται εκεί, γίνονται εμμονικοί και υπεραναλυτικοί. Τα κατοικίδια ζώα όμως έχουν τη μαγική δύναμη να μας κάνουν να επιστρέφουμε στο παρόν, στη στιγμή. Μας κάνουν να γελάμε, ακόμα και να θυμώνουμε με τις απροσεξίες τους. Μάλιστα, τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να διδαχθούν να διακόπτουν τις βαθιές σκέψεις μόνο με ένα νεύμα.
Συμπέρασμα: Αν διαθέτετε το χρόνο και τα χρήματα και δεν είστε αλλεργικοί, σώστε ένα αδέσποτο ζώο από το δρόμο ή από κάποιο άσυλο και θα δείτε πώς θα σας αλλάξει τη ζωή.

Πηγές

http://www.nbcnews.com/id/4625213/ns/health-pet_health/t/puppy-love—-its-better-you-think/%22%20%5Cl%20%22.XFIPCy0ZNZg#.XOUns1Iza70
https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-018-1613-2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου