Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Αντώνης Βαρδής: Από την οικοδομή στην κορυφή του ελληνικού τραγουδιού

του Γιώργου Σκίντσα από το ΒΗΜΑ
Η ζωή μας πολλές φορές δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Θέλει αγώνες και θυσίες για να φθάσεις εκεί που έχεις βάλει στόχο. Οπως ήταν και η ζωή του Αντώνη Βαρδή. Γεννήθηκε στο Μοσχάτο και ευτύχησε να γνωρίσει σε πολύ μικρή ηλικία τους Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Ζαμπέτα, Ρένα Ντάλια, στο κέντρο «Φαληρικό». Σε ηλικία 6 ετών, δούλεψε δίπλα στον Μανώλη Χιώτη για βιοποριστικούς λόγους στη «Γωνιά της Αθήνας», αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Εργάστηκε σε ψιλικατζίδικο, χρωματοπωλείο, βενζινάδικο, σε οικοδομή σαν βοηθός υδραυλικού, ακόμα και ως ναυτικός.Η μουσική ήταν όμως το μεράκι του και δεν την εγκατέλειψε. Στα 17 του δημιούργησε το συγκρότημα «Vickings», ακολούθησε η παρουσία του σε μπουάτ της Πλάκας, ως μουσικός δίπλα σε μεγάλα ονόματα, ενώ το 1976 παρουσίασε το άλμπουμ με τίτλο «Οραματίζομαι» σε στίχους Γιάννη Αθανασιάδη για να αρχίσει πλέον μια σημαντική καριέρα.Το χαρακτηριστικό του Αντώνη Βαρδή δεν είναι μόνο η πληθώρα των τραγουδιών που φέρουν την υπογραφή του (περισσότερα από χίλια), αλλά το γεγονός ότι και εύρος συνθετικό είχε και μπορούσε αυτά που έγραφε να γίνουν σουξέ. Ροκ, ποπ, λαϊκό, έντεχνο ή μη ο Αντώνης Βαρδής ήταν συνθέτης επιτυχιών. Και αυτό χωρίς να ευτελίζει την τέχνη του. 
Είχε την μοναδική ικανότητα να περνάει από την Πίτσα Παπαδοπούλου στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και από τον Γιάννη Πάριο στον Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα. Δεκάδες δίσκοι, είτε προσωπικοί είτε ως συμμετέχων ο Αντώνης Βαρδής με την χαρακτηριστική φωνή του, όταν επέλεγε να σταθεί και αυτός μπροστά στο μικρόφωνο, αφήνει με τον θάνατό του, δυσαναπλήρωτο κενό.Αυτό του ποιοτικού δημιουργού (κυρίως συνθέτη) που δεν γυρίζει την πλάτη του και στην ποσοτική επιτυχία (βλέπε πωλήσεις), χωρίς να προσβάλλει είτε τον εαυτό του είτε τον ακροατή. Ενας δύσκολος συνδυασμός που τουλάχιστον στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού δεν είναι πολλοί εκείνοι που μπορούν να τον υπηρετήσουν.

http://kinisipolitongeraka.blogspot.gr/2014/09/blog-post_2.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+blogspot/CSDoq+(%22%CF%83%CF%84%CE%BF...+%CE%95%CF%80%CF%84%CE%AC%22)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου