
Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης σημείωσε ότι η συμφωνία είναι νομικά άκυρη και κατά το Διεθνές Δίκαιο και κατά το Σύνταγμα της Ελλάδας, διότι όλα τα στοιχεία που περιέχει είναι αντικειμενικά επιστημονικά πολιτικά αναληθή. Στο ίδιο μήκος κύματος και η νομικός Αριάδνη Νούκα, η οποία επικαλέστηκε αποφάσεις του Αρείου Πάγου με τις οποίες έχει επικυρωθεί η ανυπαρξία ιδιαίτερης «μακεδονικής» γλώσσας και «μακεδονικού» έθνους.΄
Οι νομικοί που εξέτασαν τη συμφωνία των Πρεσπών σημειώνουν ότι «υπάρχει αναρμοδιότητα του κρατικού οργάνου που σύνηψε τη συμφωνία υψίστης εθνικής σημασίας για να εξυπηρετηθεί δήθεν σπουδαίο εθνικό συμφέρον» και ότι παραβιάζονται διεθνείς συνθήκες. Ο νομικός Πέτρος Χασάπης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πει αν συμμετείχε ή όχι στη σύναψη της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά και αν συναινεί με το κείμενο. «Πρέπει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει αν παραβιάστηκε εσωτερικός κανόνας θεμελιώδους σημασίας, σύμφωνα με τη συνθήκη της Βιέννης. Έχει αυτό το δικαίωμα», πρόσθεσε.
Στην ακυρότητα της συμφωνίας στάθηκε και ο Αναστάσιος Καραΐσκος και σχολίασε ότι το κείμενο περιορίζει τα δικαιώματά μας.
Ακόμα υπογράμμισε ότι «οι διμερείς αυτές συνθήκες θεωρούνται κυβερνητικές πράξεις κατά το ελληνικό Σύνταγμα και δεν υπάρχει δυνατότητα προσβολής». Οι νομικοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση στάθηκαν ιδιαίτερα στο ότι για να ολοκληρωθεί και να αποκτήσει νομική ισχύ το κείμενο πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, γι’ αυτό, και όπως είπαν, «ο αγώνας είναι σε εξέλιξη». Κατά τον Αναστάσιο Καραΐσκο πρέπει όλοι να διαπιστώσουν τους εθνικούς κινδύνους και να δουν «τις δραματικές επιπτώσεις στην εθνική και πολιτισμική μας εξέλιξη και την εθνική μας κυριαρχία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου