Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Ταραχή στα κόμματα με την «Ιλιντεν Μακεδονία»

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης η πληροφορία ότι συζητείται η πρόταση «Μακεδονία του Ιλιντεν», για την ονομασία της ΠΓΔΜ.




Αν και ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι συζητά αυτή την πρόταση με τον Ζόραν Ζάεφ, το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι προτεραιότητα έχουν οι δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αθήνα, η συνταγματική αναθεώρηση και η ονομασία erga omnes.


Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το Κίνημα Αλλαγής απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση «Μακεδονία του Ιλιντεν». Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το πρωί του Σαββάτου τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.Ηδη, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σήμερα θα πράξει το ίδιο και με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τόσο στους τελευταίους όσο και στον κ. Παυλόπουλο το όνομα που πρότεινε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντησή τους στη Σόφια: Ilindenska Republika Makedonija (στα σλαβικά) και Ilinden Μacedonia (στα αγγλικά).Πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά κάνει προς το παρόν αποδεκτή την ονομασία «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας», ενώ αυτή διευκολύνει και τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, αφού παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στην εκδοχή του ονόματος ως «Republika Ilidenska Makedonija». Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι:

Υπάρχει γεωγραφική διαφοροποίηση από την ελληνική Μακεδονία
Το όνομα θα είναι erga omnes προς χρήση μέσα και έξω – κάτι που αποδέχονται τα Σκόπια.Δεν αφήνει περιθώριο να γίνεται αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, αφού η Εξέγερση του Ίλιντεν έγινε το 1903.Η εξέγερση αυτή, όπως κρίνει η κυβέρνηση, είχε οικονομικο-κοινωνικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή αγροτών και οι τότε εξεγερμένοι είχαν καλέσει Έλληνες και Αλβανούς για να λάβουν μέρος.Ο Ζάεφ εκτιμά πως την ονομασία αυτή μπορεί να τη δεχθεί το κόμμα του Γκρούεφσκι, το εθνικιστικό VMRO.
Πάντως, σε άτυπο σημείωμα, το Μαξίμου επισημαίνει ότι η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν εκπληρωθεί πρώτα οι βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Αναλυτικά:

«Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί».
Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι

Το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
Η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».
ΝΔ: Απαράδεκτο και να τίθεται προς συζήτηση

Ηδη πάντως υπήρξαν οι πρώτες έντονες αντιδράσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι συζητά με τον Ζόραν Ζάεφ την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», την οποία από τη ΝΔ απορρίπτουν ως αλυτρωτική και υπογραμμίζουν ότι είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση.

«Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ το βράδυ της Παρασκευής.

Γεννηματά: Επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού

Τη διαφωνία της με την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν» εξέφρασε και η Φώφη Γεννηματά την Παρασκευή, τονίζοντας ότι συνιστά επιστροφή του αλυτρωτισμού.

Μιλώντας στη Βουλή, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κάλεσε την κυβέρνηση να το διαψεύσει και πρόσθεσε:

«Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ονομασία συνιστά την επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού. Και θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν έχει μπει καν στην διαπραγμάτευση αυτού του ονόματος. Χθες ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε πως δεν βρίσκεται η διαπραγμάτευση σε μια καμπή κρίσιμη ώστε να αισθάνεται ότι πρέπει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα μάθαμε ότι θα μας ενημερώσει τελικώς τηλεφωνικά αύριο και εν τω μεταξύ οι διαρροές δίνουν και παίρνουν. Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση και ελπίζουμε ότι πράγματι η κυβέρνηση αυτή διαπραγματεύεται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στο όνομα όλων των Ελλήνων μια πραγματικά ολοκληρωμένη λύση».

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου