Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

ΔΕΗ: Αυξήσεις φωτιά από 1η Ιουνίου - Αναλυτικά οι χρεώσεις


ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΣΑΣ ΓΔΑΡΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΣΑΣ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ !
Αντιμέτωποι με νέα οικονομική επιβάρυνση θα βρεθούν από 1η Ιουνίου οι καταναλωτές, καθώς η ΔΕΗ προχωρεί σε αυξήσεις στις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος για χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στα οικιακά τιμολόγια προκύπτουν μειώσεις 5-11% στις πάγιες χρεώσεις και αυξήσεις έως 5,4% στις χρεώσεις ενέργειας, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αρχής η συνολική αύξηση για τους οικιακούς πελάτες (αθροιστικά για τις χρεώσεις χρήσης Συστήματος και Δικτύου) στον λογαριασμό ενός τυπικού νοικοκυριού είναι μεταξύ 0,5% και 0,8%. Οι αλλαγές επηρεάζουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, το οποίο συνεχίζει να δοκιμάζεται από την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Αναλυτικά οι χρεώσεις
Για τους πελάτες που συνδέονται στην υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες), οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης Συστήματος μειώνονται κατά 4,9% σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις.
Για τους πελάτες που συνδέονται στη μέση τάση (βιομηχανίες μεσαίου μεγέθους, μεγάλες και μεσαίες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις), οι χρεώσεις για το δίκτυο μεταφοράς μειώνονται κατά περίπου 29%, ενώ οι χρεώσεις για το δίκτυο διανομής μειώνονται κατά 1,8% ως προς το σκέλος ενέργειας και αυξάνονται κατά 3,4% ως προς το σκέλος ισχύος.
Όσον αφορά στους οικιακούς πελάτες η νέα εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
Δίκτυο διανομής: χρέωση ισχύος 0,56 ευρώ ανά κιλοβολταμπέρ ανά έτος (από 0,63), μείωση 11,11%. Χρέωση ενέργειας: 0,0214 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,0203 (αύξηση 5,4%). Δίκτυο μεταφοράς: χρέωση ισχύος 0,16 ευρώ ανά κιλοβολταμπέρ ανά έτος (από 0,17), μείωση 5,8%. Χρέωση ενέργειας: 0,00563 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,00541), αύξηση 4%. Για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και το τιμολόγιο πολυτέκνων η χρέωση ισχύος τόσο για το δίκτυο μεταφοράς όσο και για το δίκτυο διανομής παραμένει μηδενική, ενώ η χρέωση ενέργειας αυξάνεται κατά 4% (μεταφορά) έως 4,9% (διανομή). Σημειώνεται ότι οι χρεώσεις αυτές είναι ενιαίες για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή ισχύουν τόσο για τους πελάτες της ΔΕΗ όσο και για εκείνους που έχουν επιλέξει εναλλακτικούς προμηθευτές. Η ΡΑΕ αναφέρει ακόμη ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας ανάθεσης μελέτης σε εξειδικευμένο σύμβουλο, ο οποίος θα αξιολογήσει τις υφιστάμενες χρεώσεις δικτύων (Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου), συγκριτικά με τις αντίστοιχες χρεώσεις που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε τρίτες χώρες, τόσο ως προς το επίπεδο όσο και ως προς τη δομή τους. Με βάση τη μελέτη αυτή, η ΡΑΕ θα προχωρήσει, μέσα στο 2014, σε αναθεώρηση της μεθοδολογίας καθορισμού των χρεώσεων χρήσης δικτύων.

Πηγή: Zougla
xespao

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου