Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

για να μην εξαπλωθεί ο πανικός

Προφανώς σε μια τέτοιας έκτασης κατάσταση επιδημίας οι προσεκτικές διατυπώσεις για να μην εξαπλωθεί ο πανικός είναι μεγάλης σημασίας. Οι αλήθειες όμως πάντα θα πρέπει να ακούγονται από νωρίς για να μπορούμε να εναρμονιζόμαστε με αυτές και να τις κάνουμε αποδεκτές όσο γίνεται πιο γρήγορα:
● Είμαστε ακόμη στην αρχή της πανδημίας και αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι αναλόγως του πληθυσμού της χώρας έχουμε ακόμη μικρό αριθμό θανάτων εάν λάβουμε υπόψιν την υψηλή μεταδοτικότητα και τη λοιμογόνο δύναμη του ιού. Το γεγονός ότι προλάβαμε και πήραμε εγκαίρως μέτρα βοήθησε εξαιρετικά αν και οι μυστηριακές εκδηλώσεις έπρεπε να είχαν περιοριστεί πολύ πιο νωρίς όπως και το μέτρο της καραντίνας σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό.
● έχουν σταματήσει οι εθελοντικές αιμοδοσίες γιατί οι εθελοντές αιμοδότες δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία επειδή φοβούνται. Υπάρχουν όμως άτομα που η ζωή τους εξαρτάται πλήρως από αυτή την προσφορά ζωής. Πηγαίνετε να δώσετε αίμα δεν θα πάθετε τίποτε. Είναι απολύτως ασφαλές.
● το ανθελονοσιακό φάρμακο χλωροκίνη που τόσο πολύ ακούγεται τις δύο τελευταίες ημέρες δεν πωλείται στα φαρμακεία ούτε παρασκευάζεται όπως το τσίπουρο για να το βρείτε από γνωστό σας. Είναι απολύτως επικίνδυνο εάν χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν συγγενή έλλειψη ενζύμου G-6PD, προκαλεί θανατηφόρο αιμόλυση, κάτι ανάλογο με αυτούς που δεν μπορούν να φάνε κουκιά. Γνωρίζουν οι γιατροί των μονάδων τη χρήση του πριν από σας και δεν χρειάζεται να τους το υπενθυμίζετε ή ακόμη χειρότερα να τους το γνωστοποιείτε. Δεν έχει πάρει επίσημη ένδειξη αλλά δεν έχουμε και κάποιο άλλο προς το παρόν. Γίνονται προσπάθειες για καινούρια φάρμακα.
● τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι ευρέως διαδεδομένα και χρήσιμα φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής, δεν βλάπτουν αλλά οι ασθενείς που νόσησαν από τον ιό κι έκαναν χρήση των φαρμάκων αυτών είχαν βαρύτερη πορεία νόσου. Δεν έχουν απαγορευτεί και αποτελούν χρήσιμα φάρμακα για πολλές παθήσεις. Οι ασθενείς που τα παίρνουν δεν νοσούν πιο εύκολα αλλά πρέπει να παίρνουν πιο αυξημένες προφυλάξεις προστασίας γιατί εάν νοσήσουν μάλλον θα έχουν βαρύτερη νόσο.
● οι θαρραλέοι νεαρής ηλικίας μόλις ο αριθμός των θανάτων γίνει τριψήφιος όχι απλά δεν θα βγαίνουν από το σπίτι τους αλλά θα κινδυνολογούν περισσότερο από τους ηλικιωμένους που ούτως ή άλλως έχουν συμβιβαστεί περισσότερο με τον θάνατο. Ειρωνεία!!
● εάν υπήρχε η δυνατότητα κι ευτυχώς σήμερα ελήφθη τέτοια μέριμνα να κάνουμε τυχαία τεστ στο γενικό πληθυσμό ο πολύ αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που θα βρίσκαμε θα είχε ψυχολογικό αντίκτυπο στους ανεύθυνους που δεν συμμορφώνονται οι οποίοι θα περιορίζονταν. Στην αρχή μετά βεβαιότητας θα υπήρχε στοχοποίηση προσώπων, συμπεριφορών, δογμάτων και διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Ο "ευφυής" Πολάκης σαν και όχι ως γιατρός, υπάρχει διαφορά γι αυτούς που αντιλαμβάνονται, έκανε την περίφημη δήλωση περί πλούσιων και χριστιανών. Δεν μας διάψευσε, πάντα στο ύψος των περιστάσεων και κυρίως των δυνατοτήτων του.
● για άλλη μια φορά οι γυναίκες ως πιο απαραίτητες αντέχουν, νοσούν λιγότερες σε αριθμό με πολύ πιο ελαφριά πορεία νόσου, καμία δεν έχει πεθάνει μέχρι στιγμής κι εμφανίζουν εκπληκτική αντοχή στον ιό. Στείλετε τες για ψώνια και για εξωτερικές δουλειές άφοβα, δεν θα νοσήσουν αλλά θα σας φέρουν τον ιό στο σπίτι για να νοσήσετε εσείς. Οι προφυλάξεις ισχύουν για όλους ισχυρούς κι αδύναμους.
● τέλος αυτοί που σε λίγο θα έχουν το υψηλότερο ποσοστό φορείας θα είναι οι λειτουργοί υγείας που θα έρχονται σε άμεση επαφή με τον ιό με τους πιο απίθανους και μη προβλέψιμους τρόπους.
Ίσως είναι μια αναγνώριση για όλους αυτούς την επόμενη φορά που θα μπείτε σε νοσοκομεία να σκεφτείτε πολύ καλύτερα πριν ξεστομίσετε βρισιές και προσβολές. Μπορεί να γνωρίζουν να προστατεύονται περισσότερο από τον ιό αλλά είναι ο πιο ύπουλος εχθρός που έχουμε συναντήσει και με μαθηματική ακρίβεια μας περιμένει εκεί που δεν το περιμένουνε.
Έχουμε μακρύ δρόμο και η πολιτική αντιπαράθεση κάποιων που βλέπουν να κάνει κάτι σωστό η κυβέρνηση και λυπούνται που δεν είναι αυτοί στη θέση της είναι θλιβερή και αποκαρδιωτική. Το Εθνικό Σύστημα υγείας αντέχει αρκετά ακόμη και το μοντέλο αντιμετώπισης που επιλέγη ήταν να μη νοσήσουν μαζικά οι πολίτες αλλά σταδιακά ώστε να μπορεί να τους αντιμετωπίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου