Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

19 Αυγούστου, παγκόσμια μέρα της Φωτογραφίας



Χρόνια πολλά σε όλους τους Φωτογράφους και σε όσους αγαπούν την φωτογραφία

Με την σημερινή μου επετειακή μου ανάρτηση την παγκόσμια μέρα της φωτογραφίας θέλω να θυμίσω και να τιμήσω έναν από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας που είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Ενώ για τους υπόλοιπους πρωτοπόρους όλο και θα δούμε κάποιο άρθρο να τους αφιερώνεται ή κάποιο δημοσίευμα εδώ και εκεί, ειδικά μέρες σαν την σημερινή. Το τιμώμενο πρόσωπο στην σημερινή μου ανάρτηση είναι ο Thomas Wedgwood (1771 – 1805).
Αναμνηστική πλάκα για τον πρωτοπόρο της Φωτογραφίας Thomas Wedgwood
Ο Thomas Wedgwood γεννήθηκε στην Αγγλία το 1771 σε μια οικογένεια με μεγάλη παράδοση στην κεραμική και  ίδιος είχε την τύχη να μεγαλώσει σε ένα σπουδαίο κύκλο από επιστήμονες και καλλιτέχνες, χωρίς υπερβολή ανάμεσα σε μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά της εποχής του. Χαρακτηριστικό πιστεύω για τον οικογενειακό/κοινωνικό του κύκλο είναι ότι η 5 χρόνια μεγαλύτερη αδερφή του Susannah Wedgwood, παντρεύτηκε τον Robert Darwin , γιό μιας πολύ φιλικής οικογένειας, δηλαδή τα παιδιά μεγάλωναν σχεδόν μαζί, την οικογένεια του Erasmus Darwin.  Ναι η Susannah Wedgwood Darwin ήταν η μαμά του Δαρβίνου. Ο θείος του δυστυχώς δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον ανιψιό του καθώς ο Κάρολος Δαρβίνος γεννήθηκε το 1809. Αλλά ούτε η μαμά πρόλαβε να χαρεί τον σπουδαίο γιό της καθώς πέθανε το 1817.
Ο Thomas Wedgwood είχε την ατυχία να γεννηθεί ασθενικός . Προβλήματα υγείας τον βασάνιζαν σε όλη την σύντομη ζωή του. Ναι αυτό το πρωτοπόρο και ανήσυχο πνεύμα έζησε μόλις  34 χρόνια. Ανεξάρτητα από τα προβλήματα υγείας και την σύντομη ζωή του ο Wedgwood ασχολήθηκε με τον φωτοευαίσθητο νιτρικό άργυρο. Η επιτυχία ήρθε όταν άλειψε νιτρικό άργυρο σε δέρμα. Με φωτογράμματα, αλλά και με την προσπάθεια να καταγράψει το φωτογραφικό είδωλο από την Camera Opscura. Τα πειράματα του ήταν πετυχημένα σε κάποιο βαθμό, καθώς κατάφερε να καταγράψει εικόνες. Όμως επειδή δεν ήξερε πως να τις στερεώσει, τελικά σκοτείνιαζαν μόλις τις έβλεπε στο φως.
Όλα αυτά περιγράφονται σε ένα άρθρο που έγραψε ο νεαρός φίλος του Sir Humphry Davy (1778 – 1829) που εξελίχθηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους χημικούς όλων των εποχών. Το άρθρο που δημοσιεύτθηκε το 1802, είχε τίτλο An Account of a Method of Copying Paintings upon Glass, and of Making Profiles, by the Agency of Light upon Nitrate of Silver, with observations by Humphrey Davy. Invented by T. Wedgwood. Αυτό το άρθρο και μερικές επιστολές του Thomas Wedgwood , αλλά και μια απαντητική ευχαριστήρια επιστολή του σπουδαίου James Watt (1736–1819), που έχει χρονολογηθεί τουλάχιστον στα 1799 και “… Αγαπητέ κύριε, σας ευχαριστώ για τις οδηγίες σας σχετικά με τις εικόνες αργύρου για τις οποίες, όταν επιστρέψω στο σπίτι, θα κάνω μερικά πειράματα”, μας έχουν βεβαιώσει για τα επιτυχημένα αποτελέσματα στους πειραματισμούς του Wedgwood.
Έτσι πάρα πολλοί ιστορικοί πλέον τον συμπεριλαμβάνουν στους πρωτοπόρους της φωτογραφίας και τον ονομάζουν μάλιστα και τον πρώτο φωτογράφο. Δικαίως κατά την άποψη μου γιατί ο Niepce είχε την τύχη να έχει σωθεί η γνωστή πρώτη φωτογραφία του από τα 1826. Την ύπαρξη της την ξέραμε όμως πριν την ανακαλύψουμε δεν θα μπορούσαμε να την αγνοήσουμε από ιστορική άποψη ακόμη και αν δεν την βρίσκαμε ποτέ. Το ίδιο και για την πρώτη φωτογραφία του Daguerre που κλάπηκε και έχει εξαφανιστεί, δεν μπορούμε να μην την συμπεριλαμβάνουμε στην ιστορία μας. Έτσι ο άτυχος Thomas Wedgwood ήταν ο πρώτος φωτογράφος, αλλά χωρίς φωτογραφίες που να

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου