Ταβέρνες, σπίτια, κοτέτσια, αποθηκευτικοί χώροι και στάνες έχουν προεκτάσεις που έγιναν με δουλειές του ποδαριού και λαμαρίνες της συμφοράς. Στήθηκαν σε μία άλλη εποχή, όταν ένα απλό μπουρίνι εθεωρείτο ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο και σε μία χώρα που, ένα χρόνο μετά το Μάτι, δεν έχει διαθέσιμο το 112 Στις φωτογραφίες από τις καταστροφές στη Χαλκιδική, βλέπουμε, μεταξύ άλλων, μία στέγη που φέρει πάνελ φωτοβολταϊκών. Δεν την βλέπουμε στην επιφάνεια του κτιρίου, αλλά επάνω σε ένα αυτοκίνητο.
«Ποιος άραγε μελέτησε αυτή τη στέγη;» αναρωτιέται η κυρία Φυλλίτσα Καραντώνη επίκουρος καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Και όπως επισημαίνει η ίδια, αυτά συμβαίνουν όταν οι μάστορες αντικαθιστούν τους μελετητές. Και το πάει ακόμα πιο πέρα, στην εκπαίδευση των πολιτικών μηχανικών: «Λίγοι επιλέγουν το Μάθημα των Ξύλινων Κατασκευών γιατί έχει εργασία που ξεκινάει από τον προσδιορισμό φορτίων ανέμου και τελειώνει με υπολογισμό των συνδέσεων των μελών. Κοινώς απαιτεί πλήρη μελέτη και αρκετή δουλειά».
Σκηνές αποκάλυψης στη Χαλκιδική: Επτά οι νεκροί
Πατήστε εδώ
Όποιος έχει γνώση και εικόνα της περιοχής που επλήγη, μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τις επισημάνεις που κάνει η καθηγήτρια αν και στην πραγματικότητα αφορούν το σύνολο της χώρας, ειδικά την περιφέρεια, όπου ο τοπικός μάστορας αντικαθιστά τον μηχανικό και το μερεμέτι την ολοκληρωμένη μελέτη. Δεν τιμωρείται κανείς. Πώς να τιμωρήσεις μία ολόκληρη χώρα;
Μην πάτε μακριά, βγείτε λίγο έξω από μία ελληνική πόλη, ειδικά σε καμιά παραλία με ταβέρνες ή σε μεγάλους οικισμούς αυθαιρέτων, όπως η Νέα Καλλικράτεια στη Χαλκιδική που βρίσκεται και πολύ κοντά στο σημείο μηδέν της καταστροφής. Καταστήματα εστίασης, σπίτια, κοτέτσια, αποθηκευτικοί χώροι και στάνες έχουν προεκτάσεις που έγιναν με δουλειές του ποδαριού και λαμαρίνες της συμφοράς. Στήθηκαν σε μία άλλη εποχή, όταν ακόμα ένα απλό μπουρίνι εθεωρείτο ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. Και στήθηκαν με την προχειρότητα που επέβαλε αφενός η έλλειψη οικονομιών πόρων και αφετέρου η απουσία ελέγχων. Οι νόμιμες και καλά μελετημένες κατασκευές δεν υπέστησαν, ούτε προκάλεσαν περιφερειακές ζημιές. Τα μερεμέτια απεδείχθησαν δολοφονικά.
Τι μπορεί να γίνει; Όχι και πολλά στη χώρα όπου τα πάντα νομιμοποιούνται αν υπάρχει πολιτική βούληση. Είναι άλλωστε ανέφικτος ο έλεγχος και η παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας. Εδώ ανέχονται τα τέρατα μπροστά στα μάτια τους, θα ασχοληθούν με φωτοβολταϊκά στη στέγη;
Ενδεχομένως να είχαν γλιτώσει κάποιες ζωές αν λειτουργούσε το σύστημα προειδοποίησης δια του 112, με το οποίο όλα τα κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν σε συγκεκριμένη περιοχή, λαμβάνουν σχετικό μήνυμα. Την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα επιβλέψει τη δοκιμή του συστήματος. Αν το είχε ετοιμάσει ο Νίκος Παππάς, καλό είναι να βγει να μας το πει, να του αποδώσουμε τα εύσημα. Αλλιώς θα πρέπει να τον ρωτήσουμε γιατί επί ένα χρόνο δεν λειτούργησε κάτι που λειτούργησε σε μία μέρα.
Πηγή: Protagon.gr
Πηγή: Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου