Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Καλό το παραμύθι με τα Paradise Papers, αλλά δεν έχει δράκο


Του Γ. Γ.


Επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι όλοι μας έχουμε μνήμη τσιμέντου και αρχίζουν πάλι να μιλάνε για τις «συγκλονιστικές αποκαλύψεις» που υποτίθεται θα γίνουν με αφορμή τα όσα αποκαλύφθηκαν με τα Paradise Papers, να τους φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη, για να διαπιστώσουν ότι έχουμε μια απ’ τα ίδια. «Πολύ λάδι και τηγανίτα τίποτα» που λέει και η λαϊκή ρήση.Είναι δηλαδή στην ουσία σαπουνόφουσκες αυτά που επικαλείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ότι «το σύνολο των ονομάτων που εμπεριέχονται στα Paradise Papers θα ελεγχθεί εξονυχιστικά με βάση τα προβλεπόμενα στον νόμο», τα ανάλογα που ισχυρίστηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, καθώς και τα δημοσιεύματα του «Εθνους» τα οποία αναφέρουν ότι, στα ελληνικού ενδιαφέροντος ονόματα των Paradise Papers έχουν εντοπιστεί πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, κορυφαίο στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore, υπεράκτιες εταιρίες που έπαιρναν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και πρόσωπα που έχουν απασχολήσει τις αρχές για φορολογικές, και όχι μόνον, υποθέσεις.
Αντε και να αποδεχθούμε την βασιμότητα των παραπάνω ισχυρισμών και δημοσιευμάτων. Ε, και; Το αποτέλεσμα ποιο θα είναι; Το γνωρίζουμε ήδη. Αυτό ακριβώς που ήταν όταν αποκαλύφθηκε η ιστορία με τα Panama papers. Τα θυμάστε;
Και τότε είχαν ρθει στο φως της δημοσιότητας ντοκουμέντα που αποκάλυπταν την διαχρονική σχέση της κομπραδόρικης παρασιτικής αστικής τάξης –που θα έλεγε και ο Νίκος Ζαχαριάδης- με το υπηρετικό της πολιτικό προσωπικό. Και τότε σε ένα κουβάρι από μίζες, εξοπλιστικά, μαύρο χρήμα και κάθε είδους λαμογιές, διαπιστώσαμε τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε ο «καλός κόσμος» για να καλύπτει «το προϊόν των κόπων» του, δημιουργώντας νομικά σχήματα για να χάνονται τα ίχνη των offshore και των κατόχων τους.
Και τότε είχαν ρθει στην δημοσιότητα δεκάδες ονόματα της «υψηλής κοινωνίας» που τα «άγνωστα» προέλευσης τεράστια εισοδήματα τους, τα «παρκάριζαν» σε φορολογικούς παραδείσους. Και μιλάμε για τρανταχτά ονόματα. Από τον Τράγκα – Φράγκα και τον "εθνικού προμηθευτή" μας Σωκράτη Κόκκαλη μέχρι το γκεσεμί του Σαμαρά Παπασταύρου, τον πρόεδρο του ΣΕΒ και την Τράπεζα Eurobank. Είδατε να γίνει τίποτα μετά απ’ αυτές τις αποκαλύψεις; Φυσικά και όχι. Σε λίγες μέρες και αυτή την ιστορία την έφαγε το σκοτάδι.

Και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Απλά έτσι δουλεύει ο παγκόσμιος καπιταλισμός.Όταν είδαν την δημοσιότητα οι αποκαλύψεις από τα Panama papers εκτός από την παραίτηση του Ισλανδού συντηρητικού πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, καθώς αποκαλύφθηκε ότι η υπεράκτια εταιρεία της συζύγου του διαχειριζόταν ομόλογα των ισλανδικών τραπεζών που κατέρρευσαν, κανένα άλλο μέλος από την παγκόσμια πολιτικοοικονομική ελίτ, δεν είχε την παραμικρή συνέπεια.(Σημειωτέον ότι μεταξύ αυτών που εμπλεκόταν στο σκάνδαλο Panama papers ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διαθέτει ένα δαιδαλώδες δίκτυο μυστικών offshore, ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Αγιάντ Αλάουι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.κ.α).
Και κάνουμε την πρόβλεψη: Όλες οι δηλώσεις και οι δεσμεύσεις των πολιτικάντηδων ότι αυτή την φορά η ελληνική κυβέρνηση «θα ελέγξει εξονυχιστικά όλους όσοι φανεί ότι εμπλέκονται με την συγκεκριμένη υπόθεση Paradise Papers» θα αποδειχθεί μια φωτοβολίδα.


Πηγή: tsak-giorgis.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου