Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Καμιά θεομηνία. Είναι έγκλημα διαρκείας


Φωτογραφία του Antonis Balitsaris.
Η φύση δεν εκδικείται ποτέ.
Εμείς αυτοκτονούμε...
Στις 13 Οκτωβρίου του 2015 ο Μανώλης Γλέζος με τους 2 καθηγητές Υδρογεωλογίας παρουσίασε σε ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής χαρτογραφημένα σχέδια με φράγματα και ταμιευτήρες πρόληψης πλημμυρών «για να μη θαλασσώνουν τα νερά», όπως ήταν ο τίτλος της ημερίδας. Ο κ. Σπίρτζης εμφανίστηκε μετά το τέλος της ομιλίας για να φωτογραφηθεί με τον ομιλητή. Η κ. Δούρου ήταν σε ραντεβού με τον κ. Μελισσανίδη!

Η καταστροφή που βρήκε τη Μάντρα δεν οφείλεται σε θεομηνία. Θεομηνία είναι η εγκληματική νοοτροπία που μαστίζει την Ελλάδα εδώ και χρόνια.

Τον Νοέμβριο του 1961 «θεομηνία» πλήττει την Αττική. Νεκροί 43.

Τον Νοέμβριο του 1977 «θεομηνία» πλήττει την Αττική. Νεκροί 37.

Τον Νοέμβριο του 2017 «θεομηνία» πλήττει την Αττική. Νεκροί 15 μέχρι στιγμής.

Ας μην το πολυφιλοσοφούμε. Η Ελλάδα έχει κυβερνήσεις και πολίτες «εκ των υστέρων». Θρηνούμε αντί να προβλέπουμε. Αντί να φροντίζουμε. Η κυρίαρχη νοοτροπία είναι του «δε βαριέσαι». Επί χρόνια. Έτσι λειτουργεί η χώρα ολόκληρη.

Ο εισαγγελέας ζήτησε κατεπείγουσα έρευνα για τα αίτια της χτεσινής τραγωδίας για να καταλογιστούν ευθύνες. Λυπάμαι τον εισαγγελέα που θα ασχοληθεί. Θα βρει χιλιάδες υπεύθυνους.

Υπεύθυνοι είναι όλοι οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από το 1945 και μετά. Γιατί ο σημερινός θα τα ρίξει στον προηγούμενο και πάει λέγοντας. Καθένας έχει μπαζώσει κι από ένα ως περισσότερα ρέματα, έχει καταπατήσει νόμους για να δώσει γη που δεν έπρεπε, έχει απαξιώσει υποδομές και δίκτυα με πλημμελή συντήρηση ή με γκρίζες προμήθειες, έχει αφήσει αφρόντιστες κομβικές περιοχές, έχει καθυστερήσει αντιπλημμυρικά έργα και πάει λέγοντας σε βάθος δεκαετιών.

Υπεύθυνοι είναι οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τα αντίστοιχα δημόσια έργα και έχουν καθυστερήσει, τα έχουν κάνει τσάτρα πάτρα, έχουν «βγάλει» απ αυτά, και οι εργολάβοι που έχουν χτίσει παράνομα χτίσματα ή και νόμιμα σε ρέματα και οικόπεδα- καρμανιόλες. Παρέα με δικηγόρους και συμβολαιογράφους σ αυτές τις «δουλειές».

Υπεύθυνες είναι οι πολεοδομίες που έχουν εκδώσει άδειες για να χτιστούν περιοχές που δεν χτίζονταν, να μείνουν ανεξέλεγκτα χτίσματα, να παραβιαστούν νόμοι και κανόνες «δια της πλαγίας».

Υπεύθυνες είναι η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ που έδωσαν ρεύμα και νερό σε αυθαίρετα ανεξέλεγκτα, όπου κι αν ήταν σπαρμένα.

Υπεύθυνοι είναι όλοι οι πολιτικάντηδες τοπικοί βουλευτές και κομματάρχες, που μεσολάβησαν για να χτιστεί το τείχος του αίσχους, που έπνιξε τις περιοχές, αλλά και για να καθυστερήσουν έργα ανάσχεσης των νερών, πιέζοντας για τους «δικούς τους» εργολήπτες ή καλύπτοντας ρεμούλες.

Υπεύθυνοι είναι όλοι οι κυβερνήτες πρωθυπουργοί και υπουργοί, που ανέχονται όλες αυτές τις αυθαιρεσίες που τις ξέρουν, που αδιαφορούν για τα πραγματικά χρήσιμα έργα, που νομοθετούν φωτογραφικά για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα και όχι έργα, που ευνοούν την ψηφοθηρική οικοπεδοποίηση, που τσιμεντοποιούν τα πάντα για να εξυπηρετήσουν λίγους σε βάρος των πολλών, που μοιράζουν λεφτά σε δήμους ανεξέλεγκτα και με καθαρά μικροκομματικά κριτήρια.

Υπεύθυνοι, τέλος, είναι όσοι από τους πολίτες παρανομούν, πιέζουν για να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες τους, λαδώνουν αντί να καταγγέλλουν, χτίζουν εκεί που αύριο θα πνιγούν κι αυτοί και οι συνάνθρωποί τους. Φυσικά, έχουν απέναντί τους ένα κράτος που τους σπρώχνει κατ ευθείαν σ αυτές τις λογικές με ανοιχτές αγκάλες.

Δεν είναι θύματα θεομηνίας οι άνθρωποι της Μάνδρας, Θύματα εγκληματιών είναι. Γιατί, ενώ το κράτος του 1961 δεν είχε ίσως τα απαραίτητα εργαλεία για να σώσει τους 43, το κράτος του 1977 και πολύ περισσότερο το σημερινό τα έχει.

Περνάμε πάνω από 40 χρόνια οδηγώντας από τον Σκαραμαγκά και κάθε που θα πέσει μια βροχούλα πλημμυρίζει η… εθνική οδός στα διυλιστήρια! Πάνω από 40 χρόνια! Τι γίνεται κύριε εισαγγελέα; Τα αντιπλημμυρικά πού κολλάνε 40 χρόνια; Ποιος «τρώει» από τους φόρους μας; Από την τσέπη μας;

Τι γίνεται κύριε εισαγγελέα και πλημμύρισε η… εθνική οδός, αλλά όχι η Αττική οδός; Ποιος έχει χτίσει τα ρέματα σε όλη την περιοχή και ποιος δεν έχει κάνει τα έργα απορροής που χρειάζονταν; Ποιος έχει δώσει τις άδειες και ποιος δεν έχει κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους; Ποιος έχει μετατρέψει τους χειμάρρους σε τόσα δα φρεάτια;

Επ’ ευκαιρία, τι γίνεται με την έρευνα για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα; Στο σπίτι όλοι καλά;

Ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο πένθος χτες, ενώ θα έπρεπε να κηρύξει διαρκές. Γιατί αυτή η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει. Όλα αυτά τα έχουμε ξαναγράψει δεκάδες φορές εδώ και δεκαετίες. Και μόλις περνάνε τρείς μέρες από το κακό η Ελλάδα βυθίζεται πάλι στην αφασία και στην αδιαφορία. Μέχρι την επόμενη τραγωδία.

Και δεν έχουμε δει ποτέ κανέναν υπεύθυνο στη φυλακή. Το λέω για να μην ταλαιπωρείσαι άδικα κύριε εισαγγελέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου