Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Το... ξανθό γένος πάλι "πούλησε" την Ελλάδα


Πάντα οι Έλληνες περίμεναν τους αδελφούς Ρώσους να σπεύσουν ως από μηχανής θεοί για να τους σώσουν.
Συνήθως, όμως, οι προσδοκίες ήταν ευσεβείς πόθοι και γκρεμίζονταν με κρότο. Κάπως έτσι διαψεύστηκαν και τώρα οι προσδοκίες της Ελλάδας για τους «συμμάχους του Βορρά», αφού, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη επισήμως, η Τουρκία συμφώνησε σε όλα με τον Πούτιν και αγοράζει τους πυραύλους S-400. H εξέλιξη αυτή είναι η ταφόπλακα των μύθων που καλλιεργούν τα τελευταία χρόνια οι φιλορώσοι στη χώρα μας.Επειδή η Ιστορία επαναλαμβάνεται, καλό είναι να μην ξεχνάμε τι έχει γίνει στο παρελθόν. Ειδικά αυτή την εποχή της απελπισίας για τη χώρα μας, επανέρχεται ο μύθος των «αδελφών ορθοδόξων» που θα σπεύσουν να βοηθήσουν. Τα τελευταία επτά μνημονιακά χρόνια έχουν γραφτεί πολλά. Από το ότι η Ρωσία μας δίνει δάνειο μέχρι το ότι μας προτείνει να υιοθετήσουμε το ρούβλι και να φύγουμε από το ευρώ! Διακινήθηκαν τα πιο τρελά σενάρια, όμως τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε. Ούτε στο ελάχιστο! Και να φανταστεί κανείς ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ακόμα υποστηρίζει ότι αυτή θα ήταν ιδανική λύση για την Ελλάδα. Τέτοια τρικυμία εν κρανίω!Η Ελλάδα έμεινε μόνη και έρημη, να παλεύει ανάμεσα στα «θηρία». Φυσικά, καθοριστικές ήταν οι γκάφες των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και η συνειδητή επιλογή τους να κλείσουν κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα. Η ενδοτική πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια επεκτάθηκε και στις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες «πάγωσαν».Όμως, η αλήθεια είναι ότι ούτε οι Ρώσοι έκαναν κάτι για να ανατρέψουν αυτό το δεδομένο. Δυστυχώς, έμειναν απλοί παρατηρητές, και δεν ήταν η πρώτη φορά... Και, όπως φάνηκε τώρα περίτρανα, τους δελεάζουν πολύ περισσότερο τα εκατομμύρια του Ερντογάν.Τετρακόσια χρόνια περίμεναν τους Ρώσους οι υπόδουλοι των Οθωμανών Έλληνες, όμως όχι μόνο δεν ήρθαν ποτέ να τους ελευθερώσουν, αλλά ήταν και οι πρώτοι που αντέδρασαν στο σχέδιο της Επανάστασης του 1821. Τι κι αν ο μεγάλος Ρώσος ποιητής Aλέξανδρος Πούσκιν και πολλοί άλλοι φιλέλληνες συμπατριώτες του φώναζαν υπέρ της Ελλάδας; Ο τσάρος Αλέξανδρος τούς αγνόησε επιδεικτικά, αποκήρυξε το κίνημα του Αλέξανδρου Υψηλάντη και τον διέγραψε από τους ρωσικούς στρατιωτικούς καταλόγους (φοβούμενος επέκταση των επαναστατικών κινημάτων στη Ρωσία)!
Μπορεί, βέβαια, ορισμένοι ιστορικοί να υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε για λόγους τακτικής, όμως το σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες επαναστάτησαν τελικά μόνοι τους και η ρωσική υποστήριξη ήρθε αρκετά χρόνια μετά, και αφού πρώτα είχαν κερδηθεί κρίσιμες μάχες στην Πελοπόννησο.Νωρίτερα, άλλοι Ρώσοι ηγεμόνες είχαν υπονοήσει την αποκατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (επιχείρηση που ονόμαζαν «ελληνικό σχέδιο»), όμως ποτέ δεν το τόλμησαν. Εξάλλου, και την περίοδο που έπεφτε η Πόλη οι Ρώσοι ήταν και πάλι άφαντοι.
Λίγο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η (κομμουνιστική τότε) Ρωσία όχι μόνο άφησε την Ελλάδα μόνη της, αλλά ήταν η πρώτη που αναγνώρισε τον Κεμάλ (και μάλιστα τον χρηματοδότησε με 6.000.000 ρούβλια!) λίγο πριν από τη σφαγή των χριστιανών στη Σμύρνη και όχι μόνο.Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Έλληνες πολεμούσαν μόνοι τους ναζί, όταν οι Ρώσοι απλώς παρακολουθούσαν. Μάλιστα, βρισκόταν ακόμη σε ισχύ η συμφωνία μη επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, την οποία τήρησαν κατά γράμμα! Τι κι αν η θυσία των Ελλήνων τούς έδωσε χρόνο να προετοιμαστούν και να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον Χίτλερ;Με όλα αυτά, βέβαια, δεν θέλω να υποστηρίξω ότι δεν υπάρχουν δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας (με πρώτο την κοινή πίστη).
Όμως η Ιστορία διδάσκει ότι ακόμη και οι ομόδοξοι Ρώσοι λειτουργούσαν πάντα με βάση το συμφέρον τους. Ας το έχουν αυτό υπ’ όψιν όσοι τρέφουν ελπίδες για τον κ. Πούτιν. Από λόγια, άλλωστε, οι Έλληνες είναι χορτάτοι.


Δημήτρης Ριζούλης
Πηγή "Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου