Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

........Θέλω να τους δω να δικάζονται, σε τούτο δω το μέρος, σε τούτη την πλατεία.


Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου*

Ξεσηκωθείτε!! 

« Η πείνα είναι ντροπή όταν σφίξουμε τα χέρια οι λαοί αυτής της γης θα γενεί παράδεισός μας και αφεντάδες της εμείς.
Τώρα ήρθε η ώρα για τη μάχη και για τη ζωή! »  Κι αν ακούσω φωνές που λένε, ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα, θα ζητήσω τη βοήθεια του οραματιστή και φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ, που βάζει σε τρεις αράδες τα πράγματα στη θέση τους:
« Κι αν χρειαζόταν να δώσουμε ένα όνομα σε αυτή την κατάσταση, προτείνω να ονομάσουμε τους εαυτούς μας οι απόντες…»
Όμως, σε σας Έλληνες δεν ταιριάζει αυτός ο τίτλος… Γιατί δεν είναι λόγω παραίτησης η απουσία σας αλλά από το βίαιο ψυχολογικό σοκ που υποστήκατε από μια κυβέρνηση, η οποία σας έδωσε τόσες ψεύτικες ελπίδες… Ξέρω, είσθε βυθισμένοι στην απελπισία. Και πώς να είναι αλλιώς, αφού υποθηκεύτηκε το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας σε βάρος των μελλοντικών γενεών.  Ο στόχος των δανειστών για μετατροπή της Χώρας μας σε μόνιμη «αποικία χρέους» επετεύχθη με το Υπερταμείο επενδύσεων–ιδιωτικοποιήσεων με τον τίτλο «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας και ήρθε και έδεσε με τον χωροφύλακα που λέγεται κόφτης, ο οποίος θα ενεργοποιείται, αν δεν θα επιτυγχάνεται ο στόχος με απόκλιση 0,25%, που θα δημιουργήσει αιματηρές καταστάσεις στην ελληνική κοινωνία.  Για να έρθει η Άννα Βαγενά, η οποία μας έκανε να κλάψουμε πριν χρόνια με ομιλία της από του βήματος της βουλής, όταν είχε καταγγείλει όλες τις αδικίες και είχε πάρει το μέρος των κατατρεγμένων, για να συγκρίνει την παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας στους τοκογλύφους της χώρας μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με τα 400 χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς.  «Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε. Έχουμε ως λαός μεγάλες αντοχές. Είμαστε ανίκανοι ως κράτος από μόνοι μας να διαχειριστούμε τη δημόσια περιουσία, αυτό έχει αποδειχτεί εδώ και δεκαετίες», είπε η κα. Βαγενά δίνοντας συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ζακύνθου stigma fm .

«Ε, εσείς στην κυβέρνηση τι πίνετε; »

Πάει γάντι το παραπάνω σχόλιο που έκανε ένας συμπολίτης στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.  Κι ενώ η ελληνική κοινωνική στενάζει κάτω από τη γερμανική μπότα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει λάδι στη φωτιά που άναψε το πολυνομοσχέδιο με μια ανάρτησή του στο Twitter.  «Επιτυχής αξιολόγηση, ελάφρυνση χρέους, ένεση ρευστότητας. Τα πιο δύσκολα, είναι ήδη πίσω μας. Τώρα στροφή στην ανάπτυξη και την καθημερινότητα» έγραψε και η ανάρτησή του αυτή έγινε αντικείμενο αρνητικών σχολίων.

Αναδημοσιεύουμε ενδεικτικά :

«Όταν λες πίσω μας, που ακριβώς εννοείς;;;»

«Παπαδημούλη πόσα παίρνεις το μήνα και μας πουλάς και ανάπτυξη Καραμήτρο;»

«Ας μου πει κανείς ένα και μόνο ένα μονοπάτι, μέσω του οποίου αναμένεται πρόοδος σ' αυτό τον έρμο τόπο, κι ας πεθάνω την ίδια ώρα!!!»

«Έχω δει κι αν έχω δει εμπαιγμούς, αλλά σ' αυτό το επίπεδο ποτέ μου.»

« Όπως επίσης έχω δει κι αν έχω δει εμπαιζόμενους ανθρώπους από άλλους, αλλά με τέτοια υπομονή και τέτοιο "σκύψιμο" ποτέ μου.»

Και σε αυτό το δρόμο με τα τόσα δύσκολα περάσματα, τα εμπόδια, τις κακοτοπιές, που καθιστούν τη ζωή μας κάθε άλλο παρά εύκολη, αιχμή του δόρατος αποτελεί η σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών:

«Κατανοώ τους φτωχούς πολίτες, αλλά η επιτυχία μας θα φανεί σε βάθος χρόνου|» είπε ο κ. Ευκλίδης Τσακαλώτος στην προσπάθειά του να πείσει τον κόσμο να βάλει πλάτη, ώστε να επιτύχει το πρόγραμμα.Τί μας λέει ο υπουργός; Εκείνος θα μπορούσε να ζήσει με 200 ευρώ το μήνα και να είναι συνεπής σε όλες του τις υποχρεώσεις. Αλλά μιλάει από θέση ισχύος.

Και μη μου πείτε, εσείς που κυβερνάτε, ότι παραβιάζουμε το σύνταγμα για να σώσουμε την πατρίδα.

Δεν το δεχόμαστε αυτό και ακολουθούμε αυτούς που τραγουδούσαν στην πλατεία :

Του προδότη που προχώρησε ως ετούτο το έγκλημα ζήτω την τιμωρία
εκείνου που ‘δωκε το σύνθημα του θάνατου ζητώ την τιμωρία
εκείνων που προστατέψανε αυτό το έγκλημα ζητώ την τιμωρία
δε θέλω να μου δίνουνε το χέρι, το μουλιασμένο από το δικό μας αίμα
δεν τους θέλω για πρεσβευτές, ούτε ήσυχους μέσα στα σπίτια τους
θέλω να τους δω να δικάζονται,
σε τούτο δω το μέρος, σε τούτη την πλατεία.


Οι στίχοι του Pablo Neruda, του «σπουδαιότερου ποιητή του 20ου αιώνα» σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, και της Ελληνίδας Δανάης Στρατηγοπούλου ντύθηκαν μουσικά από τον Χρήστο Λεοντή και ερμηνεύει συγκλονιστικά ο Νίκος Ξυλούρης


Η ποίηση αυτή είναι ανάλογη της διάθεσής μας, που αρνούμαστε να βολευτούμε στην καταστροφή, που δεν θέλουμε να βλέπουμε ένα όραμα θαμπωμένο, και θα αγωνιστούμε να κόψουμε τις υπερωρίες της καταστροφής μας.

Το πολυνομοσχέδιο σίγουρα θα φέρει την ολοκληρωτική φτωχοποίηση του Ελληνικού Λαού.

H κοινωνική χύτρα βράζει και η έκρηξη θα είναι απρόβλεπτη και δεν θα μπορεί να μαζευτεί με τίποτα

«Τούτοι δω εφέρανε τουφέκια γεμάτα μπαρούτι
τούτοι δω διατάξανε τη στυγερή εξόντωση
τούτοι δω συναντήσανε το λαό να τραγουδάει ενωμένος» …


Κλαίει η πένα του Νερούντα και της Δανάης, όπως ο κλαίει ο λαός, που προσπαθεί να ξορκίσει το κακό, ψάχνοντας έναν ουρανό με αληθινά πουλιά και αστέρια τα βράδια, και χτίζοντας μια κοινωνία που τα χέρια των ανθρώπων δεν θα ναι φθαρμένα, ανήσυχα και ταραγμένα, αλλά χρήσιμα.

Ήρθε ο καιρός, ήρθε ο καιρός
πάνω στου κόσμου την πληγή
ήρθε ο καιρός, ήρθε ο καιρός
να ξαναχτίσετε την γη.


Γράφει ο ποιητής της Αμοργού Νίκος Γκάτσος, που «όλα τα ακριβά στοιχεία της ποίησής του τα ’κανε στίχους που κινητοποίησαν τη ναρκοθετημένη νεοελληνική ευαισθησία, “έτσι καθώς κοιμόταν αναίσθητη” μες στην απέραντη αισθηματολογία των στιχουργών και των επιθεωρησιογράφων» σύμφωνα με το Μάνο Χατζιδάκι.


*Η Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου είναι δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου