Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015

[Photos] Πεδίον του Άρεως: «Τα αντίσκηνα της ντροπής»

Λίγες ώρες πριν την ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών και των προσφύγων, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά συνολικά στη χώρα, γίνονται όλο και πιο γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί (για την ακρίβεια, στοιβαχθεί) στο Πεδίον του Άρεως.
Χωρίς να καλύπτονται βασικές συνθήκες υγιεινής, με τα παιδιά και τους γονείς τους να κοιμούνται και να τρώνε, κυριολεκτικά, κατάχαμα, οι εικόνες σε τίποτα δε θυμίζουν μια ευρωπαϊκή χώρα ικανή να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που έρχονται για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Είναι μάλιστα τέτοια η κατάσταση, που μόνοι τους οι μετανάστες προσπαθούν να κάνουν τις συνθήκες διαβίωσής τους λίγο πιο ανθρώπινες. Τα παιδιά ζωγραφίζουν εικόνες, ορισμένες, μάλιστα από τις οποίες είναι εξαιρετικά συγκινητικές, καθώς ζωγραφίζουν αεροπλάνα (είδαν πολλά βομβαρδιστικά, πολλά περισσότερα από όσα αντιστοιχούν στην ηλικία τους), στρατιωτικούς, αλλά και περιστέρια (περίφημο είναι το περιστέρι της ειρήνης του Π. Πικάσο).


Κατά τα άλλα και υπό αυτές τις εξελίξεις θα πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», με πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου μόλις λειτουργήσει από την ελληνική κυβέρνηση ο εθνικός φορέας διαχείρισης θα δοθεί στην Ελλάδα εκτάκτως ως προκαταβολή το 4% της συνολικής χρηματοδότησης που προβλέπεται για μία εξαετία και το 3% για τις δράσεις του 2015. Ο εθνικός φορέας, πάντως, θα πρέπει να παρουσιάζει δράσεις που θα δικαιολογούν την απορρόφηση των κονδυλίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου