Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Μπάχαλο στην Κύπρο, φόβοι «μετάστασης» στον ευρωπαϊκό νότο

Είναι αδύνατο να καταλήξουμε σε πρακτικό συμπέρασμα ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη στάση στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αφού τις ώρες που παρακολουθούμε την απόφαση, απλά διαπιστώνουμε ότι οποιαδήποτε λύση και να δινόταν κάποια θα ήταν στα κάγκελα να φωνάζουν. Απόλυτο αδιέξοδο, όμως και πάλι κάτι δεν πάει καλά με αυτή την απόφαση… Χονδρικά, προβλέπεται εφάπαξ εισφορά 6,75% για αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ, και 9,9% για καταθέσεις άνω του ποσού αυτού. Οι φωνές που ακούγονται είναι δικαιολογημένα…
κραυγές. Άλλοι μιλούν για κλεψιά, άλλοι μιλούν για ληστεία και τελειωμό δεν έχει. Μέχρι ενός σημείου όλοι δίκιο έχουν. Βέβαια, το «κούρεμα» για παράδειγμα μιας κατάθεσης 10 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή η συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία ενός εκατομμυρίου ευρώ, είναι γελοίο να συναντά την καταδίκη της Αριστεράς που προκρίνει φορολογία ακόμα και μεγαλύτερη του 50%! Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε μπας και συνεννοηθούμε…

Ένα ερώτημα που τίθεται είναι τι είναι πιο δίκαιο, ή μάλλον πιο συμφέρον για τους Ελληνοκύπριους; Αυτό που έγινε τώρα στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι καταθέτες από το εξωτερικό (αποτελούν μεγάλο τμήμα της κυπριακής οικονομίας), ή το μάζεμα των χρημάτων με τις δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και μερικά χαράτσια που αποδεικνύεται ότι δεν έχουν τελειωμό, όπως έχει γίνει στην Ελλάδα; Το ερώτημα θα πρέπει αν απαντηθεί και προ του ενδεχομένου μαζικής εξόδου των κεφαλαίων από την Κύπρο που θα δημιουργήσει κολοσσιαία προβλήματα στη χώρα που στηρίχθηκε σε αυτό το μοντέλο για το οικονομικό θαύμα μετά την εισβολή…

Μάλλον και τα δύο είναι εξίσου λάθος και αυτό θα φανεί από Τρίτη, καθώς το ενδεχόμενο να δούμε στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία φαινόμενα ο κόσμος να συρρέει στις τράπεζες να σηκώσει τις καταθέσεις του είναι εύλογο… Επίσης, το προηγούμενο που δημιουργείται είναι άκρως ανησυχητικό, διότι δεν ξέρεις που θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί μετά…

Επίσης, να παρατηρήσουμε ότι είναι λίγο παράξενη κρίνεται και η στάση των Ρώσων. Από τη μία λέγεται ότι ο Πούτιν ζήτησε στοιχεία των Ρώσων καταθετών στην Κύπρο (κάποιοι «ολιγάρχες», αντίπαλοι του Κρεμλίνου) και από την άλλη ότι δυσαρεστήθηκε από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι «κουρεύονται» και ρωσικά κεφάλαια. Σίγουρα είναι ένα πολύ κακό προηγούμενο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έλαβε υπόψη ότι η κυπριακή ήταν μια υγιής οικονομία και το πρόβλημα ξεκίνησε από την έκθεση στην ελληνική κρίση.

Η Κύπρος ζήτησε δάνειο από τη Μόσχα και δεν της δόθηκε. Εάν επιθυμούσαν οι Ρώσοι θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πραγματικά εναλλακτική λύση. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν βάζει φρένο στις φιλοδοξίες του και να επιδιώξει να περιορίσει τους στόχους του αυξάνοντας τις πιθανότητες να τους πετύχει. Είναι γνωστό ότι οι Ρώσοι διαπραγματεύτηκαν πολύ σκληρά για να αποκτήσουν προνομιακή πρόσβαση στους κυπριακούς υδρογονάνθρακες. Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι χωρίς συνεργασία «ανατολής-δύσης» τα προβλήματα που θα ανακύψουν θα είναι μεγαλύτερα από αυτά που θα επιλυθούν;
Αυτό επίσης που δεν έχει επισημανθεί από πολλές πλευρές, είναι ότι οι απώλειες των καταθετών θα αντικατασταθούν με ίσης αξίας μετοχές του τραπεζικού ιδρύματος που φιλοξενούσε τους καταθετικούς λογαριασμούς τους. Οπότε δημιουργείται κατά τρόπον, κοινότητα συμφερόντων ανάμεσα στην τράπεζα και τον καταθέτη. Εάν το σύστημα «συνέλθει» τότε οι μετοχές αυτές θα αποκτήσουν αξία και υπό προϋποθέσεις αυτοί που σήμερα συνεισέφεραν θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμα και με περισσότερα χρήματα.

Η υπόθεση αυτή χρήζει βέβαια διευκρίνισης: Για ποιο διάστημα θα είναι υποχρεωμένος σε διακράτηση των μετοχών ο καταθέτης και με βάση ποια αξία θα γίνει η αντιστοίχηση των καταθέσεων με τις μετοχές; Επίσης, μήπως υπάρχει κάτι από πίσω που αυτή τη στιγμή ΔΕΝ μπορούμε να διακρίνουμε; Είναι δυνατόν να λαμβάνουν τόσο παρακινδυνευμένα μέτρα ΕΕ και ΔΝΤ;Μήπως έχουμε να κάνουμε με ένα ΠΕΙΡΑΜΑ το οποίο πραγματοποιείται στη μικρότερη οικονομία της Ευρώπης ώστε να ευελπιστούν οι εμπνευστές του ότι θα είναι μικρή η ζημιά; Θα έχει «παράπλευρες απώλειες»; Θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί και αλλού; Είμαστε περίεργοι και για το ποια θα είναι η στάση της Βρετανίας που γενικώς αντιστέκεται σε κάθε είδους περιορισμό και ανάμιξη…

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου