Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Αλέξης Τσίπρας: Η ήττα του Μνημονίου στην Ελλάδα είναι το πρώτο βήμα της ιστορικής αλλαγής στην Ευρώπη

Να κάνει το επόμενο βήμα και να απαλλάξει οριστικά τη χώρα από το Μνημόνιο καλεί τον λαό μέσα από τη συνέντευξή του στην "Αυγή" ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Αλέξης Τσίπρας. Όπως τονίζει άλλωστε η ήττα του Μνημονίου στη χώρα μας θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ιστορική αλλαγή που έχει ανάγκη ολόκληρη η Ευρώπη.Καταγγέλλει μια τρομακτική, συντονισμένη προσπάθεια εκφοβισμού της κοινής γνώμης που επιχειρεί το σύστημα εξουσίας κινδυνολογώντας για τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη.
Και απαντά: "Δεν έχουμε άλλη επιλογή πέραν του να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο. Το Μνημόνιο είναι που καταστρέφει το ευρώ". Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ο κόσμος μέσα από τη συμμετοχή στα κινήματα κοινωνικής αντίστασης είναι πια ώριμος να αντικρούσει τους εκβιασμούς, κάτι που απέδειξε η 6η Μαΐου. Ενώ για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ λέει πως μόνο τυχαίο φαινόμενο δεν είναι: "Οφείλεται στη διαρκή παρέμβασή μας όλα αυτά τα χρόνια, στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων, των θεσμών και των ιδεών. Υπερασπιστήκαμε την κοινωνία στους δρόμους και στο κοινοβούλιο".
* Πώς φθάσαμε στις νέες κάλπες; Έχουν δίκιο που σας τις χρεώνουν όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις;
Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών ήταν αποκαλυπτική. Ο κόσμος αναρωτιέται πώς το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έθεσαν ως απαράβατη προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που τον καταγγέλλουν για αντιευρωπαϊσμό και ανευθυνότητα. Είναι προφανές ότι τα δύο κόμματα του Μνημονίου δεν τολμούν να κάνουν ούτε βήμα χωρίς να εξασφαλίσουν τη συνενοχή της Αριστεράς. Τρέμουν τις κοινωνικές αντιδράσεις και ξέρουν ότι η πολιτική στην οποία έσυραν την χώρα είναι αδιέξοδη και καταδικασμένη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε συνεπής στην εντολή που είχε από τους ψηφοφόρους του. Τα 5 σημεία, τα οποία καταθέσαμε ως βάση συζήτησης, αποκάλυψαν τις πραγματικές τους προθέσεις. Γιατί μπορεί ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος να κρύβουν την πλήρη συνταύτισή τους με το Μνημόνιο πίσω από προσχηματικούς όρους. Αποδείχτηκε όμως ότι ακόμα και τα ελάχιστα πράγματα, όπως το να ματαιωθούν οι περικοπές στους μισθούς των 500 ευρώ, είναι έξω από τη δική τους κυβερνητική λογική. Αναλαμβάνει λοιπόν ο καθένας τις ευθύνες του. Ο κόσμος παρακολούθησε, κατάλαβε τι επιδιώκει κάθε πολιτική δύναμη και στις επόμενες εκλογές θα πάει με καθαρό μυαλό και ανοιχτά μάτια.
* Από το «Μνημόνιο ή χάος» οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, με πρώτο τον Α. Σαμαρά, βάζουν πια το δίλημμα «Ευρώ ή χάος» για τις επόμενες εκλογές. Μπορείτε εσείς να εγγυηθείτε ότι η χώρα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη;
Υπάρχει μια τρομακτική προσπάθεια εκφοβισμού και χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Και είναι προσπάθεια συντονισμένη. Οι δύο συνεταίροι του Μνημονίου, αλλά και ολόκληρο το σύστημα εξουσίας προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό. Τα κανάλια προβάλλουν επιλεκτικά τις απειλητικές δηλώσεις διαφόρων παραγόντων από την Ευρώπη, αλλά, την ίδια στιγμή, άλλες δηλώσεις, που ξεκαθαρίζουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική για την ευρωπαϊκή οικονομία, υποβαθμίζονται συστηματικά.
Είναι προφανές ότι όσοι καταστροφολογούν για το ευρώ, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας, προσπαθούν να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό και να αποτρέψουν την καταγγελία του Μνημονίου. Εμείς λέμε καθαρά: Η πολιτική των Μνημονίων είναι αναποτελεσματική και κοινωνικά καταστροφική. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πέραν του να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο και να επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος μας. Το Μνημόνιο καταστρέφει το ευρώ.
* Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ακόμη και την πρώτη θέση. Είδαμε όμως κατά τις διερευνητικές εκλογές ότι το ΚΚΕ αρνήθηκε κάθε συζήτηση, αλλά και με τη ΔΗΜ.ΑΡ. είχατε διαφορετικό πλαίσιο για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Αν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις, με ποιες δυνάμεις θα επιδιώξετε να συνεργαστείτε μετεκλογικά;
Οι εκλογές θα δημιουργήσουν νέους συσχετισμούς. Στις 6 Μαΐου άνοιξε ένα τεράστιο ρήγμα στο πολιτικό κατεστημένο. Στις 17 Ιουνίου θα γίνει το επόμενο βήμα αυτής της μεγάλης μάχης του λαού, να απαλλάξει την χώρα από το Μνημόνιο. Αν το αποτέλεσμα είναι μια καινούργια νίκη, ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν της 6ης Μαΐου, οι ανακατατάξεις θα είναι σεισμικές. Και προφανώς η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι πλέον ανοιχτή.
* Έστω λοιπόν ότι συγκροτείτε την κυβέρνηση της Αριστεράς. Ποια θα είναι τα πρώτα της βήματα; Με ποιον τρόπο λοιπόν θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας για ακύρωση του Μνημονίου;
Το Μνημόνιο είναι μια διμερής συμφωνία, είναι νόμος της Βουλής. Η Ελλάδα έχει δυνατότητα να τον ακυρώσει. Παράλληλα πρέπει να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα μας επιτρέψουν να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να μπούμε σε μια τροχιά εξόδου από την κρίση. Τέλος πρέπει να προβούμε σε λογιστικό έλεγχο του χρέους. Πάνω σε αυτή τη βάση μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγμάτευση, από μηδενική βάση. Κανείς δεν έχει συμφέρον να αρνηθεί μια τέτοια διαπραγμάτευση.
Εμείς θα επιδιώξουμε ένα μορατόριουμ στις πληρωμές, για όσο χρόνο χρειάζεται, ώστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία. Θεωρώ βέβαιο, κρίνοντας μάλιστα και από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη μετά τις προηγούμενες ελληνικές εκλογές, ότι στο πλευρό μας θα βρεθούν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και βεβαίως όλοι οι λαοί.
* Στην επιστολή σας προς την ευρωπαϊκή ηγεσία μιλήσατε για την ανάγκη επανεξέτασης της στρατηγικής της Ευρώπης. Εσείς προτίθεστε να πάρετε πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση;
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει καθορίσει έγκαιρα πολύ καιρό το πλαίσιο των προοδευτικών αλλαγών που θα απαλλάξουν την Ευρώπη από τη χειραγώγηση του κεφαλαίου και των αγορών. Σήμερα, μπροστά στην τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση, οι δυνάμεις που υιοθετούν το πλαίσιο αυτό διευρύνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Η Ευρώπη οφείλει να βρει μηχανισμούς άμυνας απέναντι στην κερδοσκοπία, να αντιμετωπίσει με ενιαίο τρόπο την κρίση χρέους, να χειραγωγήσει την απληστία των αγορών, να αντιμετωπίσει την κρίση με ανάπτυξη, αντί να επιμένει σε μια καταστροφική πολιτική διαρκούς ύφεσης και λιτότητας.
Το δημοσιονομικό σύμφωνο που προωθεί η Γερμανία συναντά αντιδράσεις, η ήττα του Σαρκοζί διαμορφώνει νέα δεδομένα, οι χώρες του Νότου προβληματίζονται για τις συνέπειες της πολιτικής που τους έχει επιβληθεί. Είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Είναι η ώρα να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη. Η ήττα του Μνημονίου στην Ελλάδα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα της ιστορικής αυτής αλλαγής.
* Καταγγείλατε με ένταση το προηγούμενο διάστημα τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο, καταθέσατε πρόταση για υιοθέτηση απλής αναλογικής πριν από τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής και στρέψατε τα βέλη σας εναντίον του μπόνους των 50 εδρών. Εσείς, αν βγείτε πρώτοι, θα δεχθείτε αυτό το «δωράκι»;
Το πόσο άδικος και εξωφρενικός είναι ο εκλογικός νόμος φάνηκε από τις κάρτες αποτελεσμάτων το βράδυ των εκλογών. Το πρώτο κόμμα, με τις ίδιες ψήφους σχεδόν, βγάζει διπλάσιες έδρες. Είναι αδιανόητο. Και φυσικά η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι, πόσο μάλλον σε τόσο κρίσιμες συνθήκες. Προτείναμε στις άλλες πολιτικές δυνάμεις μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη θέσπιση της απλής αναλογικής. Το απέρριψαν με ελάχιστα σοβαρές δικαιολογίες. Στην πραγματικότητα δεν παύουν να ελπίζουν ότι με τον ένα η τον άλλο τρόπο το μπόνους των 50 εδρών θα λειτουργήσει εναντίον της Αριστεράς. Τώρα καταλαβαίνουν ότι μάλλον πέφτουν έξω.
* Έχει ήδη φανεί καθαρά ότι ο δρόμος προς τις εκλογές δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Κι εσείς ο ίδιος μιλήσατε για ένα «πανίσχυρο σύστημα προπαγάνδας». Μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις επιθέσεις εναντίον σας που κλιμακώνονται; Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι ανοιχτές συνελεύσεις είναι το δικό σας "αντίβαρο";
Θα έπρεπε να ήμασταν αφελείς για να πιστέψουμε ότι θα μας ανοίξουν έτσι εύκολα δρόμο να περάσουμε. Ειδικά μάλιστα τη στιγμή που το σύστημα εξουσίας παίζει τα ρέστα του για τη λεηλασία της κοινωνίας μέσα από την εφαρμογή του Μνημονίου. Η άμεση συμμετοχή του κόσμου είναι τεράστια δύναμη για την Αριστερά. Οι ανοιχτές συνελεύσεις και οι συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών είναι χωρίς προηγούμενο. Όχι μόνο σε προσέλευση, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής παρέμβασης. Ο κόσμος είναι ώριμος από τη συμμετοχή στα κινήματα κοινωνικής αντίστασης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί από αυτό τον κόσμο αντλεί δύναμη η Αριστερά.
Ο στόχος είναι να συσπειρώσουμε γύρω από το πρόγραμμά μας μια μεγάλη και ενεργή κοινωνική πλειοψηφία. Ξέρουμε ότι όσο πλησιάζουμε στον στόχο της ανατροπής του Μνημονίου τόσο οι επιθέσεις και οι εκβιασμοί θα εντείνονται. Αλλά ξέρουμε επίσης ότι τη δυναμική ενός μεγάλου και συνειδητού απελευθερωτικού κοινωνικού ρεύματος δεν μπορεί να την ανακόψει κανένας εκβιασμός και κανένα επικοινωνιακό παιχνίδι.
* Η ιστορία όμως με τις καταθέσεις φαίνεται να έχει «ταρακουνήσει» ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Πέρα από τη διαστρέβλωση των προτάσεών σας, υπάρχει και μια πραγματική αγωνία στον κόσμο για τις προτάσεις σας. Είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες; Μπορεί να προχωρήσουν οι ρήξεις με τα μεγάλα συμφέροντα χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις;
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν φύγει από τις τράπεζες δεκάδες δισεκατομμύρια. Και δεν φταίει φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Φταίει η αβεβαιότητα για το πού οδηγούμαστε και η ολοκληρωτική αποτυχία δύο Μνημονίων και ενός Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα οργανωμένο παιχνίδι φόβου. Είναι η μεταμοντέρνα εκδοχή τού «έρχονται οι κομμουνιστές να σας πάρουν τα σπίτια». Ο κόσμος δεν μασάει. Κατ' αρχήν γιατί σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας δεν υπάρχουν πλέον καταθέσεις να χαθούν. Αλλά πολύ περισσότερο επειδή η κοινωνία βλέπει καθαρά πίσω από την κινδυνολογία μια απελπισμένη προσπάθεια να παραμείνουμε προσδεδεμένοι στα Μνημόνια. Το Μνημόνιο θα ηττηθεί επειδή δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλέον. Και οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις είναι πάντοτε εφικτές αν είναι ώριμες στη συνείδηση μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
* Οι αντίπαλοί σας σάς κατηγορούν ότι μιλάτε πολλές γλώσσες. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του έχει διαφορετικές απόψεις. Σε ποιες βάσεις, με ποιες αρχές και ποιο στόχο θα συγκροτήσετε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς που εξαγγείλατε; Θέλετε να γίνετε ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ όπως σας κατηγορούν;
Η γλώσσα που μιλάμε είναι μία. Είναι η γλώσσα της απελευθέρωσης από το Μνημόνιο, η γλώσσα του εναλλακτικού δρόμου. Και φάνηκε πως η γλώσσα αυτή άγγιξε τις καρδιές του κόσμου. Οι προσπάθειες που γίνονται να διαστρεβλωθούν οι απόψεις και οι θέσεις μας δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκδήλωση του πανικού ο οποίος διακατέχει το υπό κατάρρευση πολιτικό κατεστημένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο έχει μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση για έξοδο από την κρίση, την υπερασπίζεται απέναντι σε ένα πρωτοφανούς επιθετικότητας ετερόκλητο μέτωπο και η πρόταση αυτή βρίσκει ευρύτατη απήχηση σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα.
Σήμερα οι συνθήκες επιβάλλουν την ανασυγκρότησή μας, τη διαμόρφωση ενός νέου ισχυρού αριστερού πόλου, ικανού να αναμετρηθεί αποτελεσματικά με τις απαιτήσεις των καιρών. Αλλά δεν θα χρησιμοποιούσα ιστορικούς παραλληλισμούς με παλαιότερα πολιτικά φαινόμενα. Το θέμα είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μιας κοινωνίας που υποφέρει από την κρίση, που αγωνίζεται για ζωή και αξιοπρέπεια και που θέλει να ανοίξει εναλλακτικούς δρόμους.
* Εκτιμάτε ότι ο υπό ανασύνταξη κεντροδεξιός χώρος μπορεί να ανακόψει τη δυναμική σας; Με δεδομένο μάλιστα ότι μπορεί να έχετε κάποιο προβάδισμα στο πεδίο της οικονομίας, λόγω του διάχυτου αντιμνημονιακού αισθήματος, οι ιδέες όμως της Αριστεράς σε αρκετά κοινωνικά θέματα δεν έχουν την ηγεμονία.
Ο κ. Σαμαράς ποντάρει σε μια δεξαμενή δεξιών ψήφων. Αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι και η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε μια τρομακτική κρίση αξιοπιστίας. Επομένως οι δυνατότητες ανασύνταξης είναι περιορισμένες. Παρά το όργιο δεξιού λαϊκισμού που παρακολουθήσαμε προεκλογικά, αποδείχτηκε ότι ο κόσμος δεν χειραγωγείται τόσο εύκολα. Όσο για τα κοινωνικά θέματα στα οποία αναφέρεστε, η ηγεμονία κερδίζεται βήμα με βήμα, όταν οι θέσεις σου ανταποκρίνονται στην κοινωνική πραγματικότητα, βασίζονται σε αξίες και επικαλούνται τον ορθό λόγο. Γι' αυτό ο αποπροσανατολισμός που επιχειρήθηκε δεν περνάει. Η προγραμματική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αποδεκτή ως μοναδική λύση διεξόδου από μια πολιτική που έσπειρε γύρω της την ανασφάλεια, την φτώχεια και την αβεβαιότητα.
* Στις εκλογές του 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό μικρότερο του 5%. Στην αναμέτρηση της 6ης Μαΐου εκτοξευθήκατε στο 16,8%. Και τώρα θέτετε εκ νέου τον στόχο για κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν έχετε διατελέσει καν αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ένα ολόκληρο σύστημα, όπως το διαμόρφωσε ο δικομματισμός της τελευταίας τριακονταετίας, δεν σας περιμένει με «ανοιχτές αγκάλες». Είστε έτοιμοι να αναλάβετε τόσο μεγάλα καθήκοντα;
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαίο φαινόμενο. Οφείλεται στη διαρκή παρέμβασή μας όλα αυτά τα χρόνια στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων, των θεσμών και των ιδεών. Υπερασπιστήκαμε την κοινωνία στους δρόμους και στο κοινοβούλιο. Ήμασταν με όλες μας τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Και ο κόσμος το εκτιμά. Υιοθετεί την προγραμματική μας στρατηγική και αναγνωρίζει την προσπάθειά μας για ενότητα, ώστε να υπάρξει μια κυβέρνηση από δυνάμεις της Αριστεράς και μια κοινωνική πλειοψηφία που θα απαλλάξει τη χώρα από το Μνημόνιο. Υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις, και τέτοιες καταστάσεις φέρνουν στο προσκήνιο νέες δυνάμεις. Αυτό που οφείλουμε είναι να φανούμε αντίστοιχοι με τις περιστάσεις.
* Έκπληξη προκάλεσε η πρότασή σας να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Γερ. Αρσένης. Ποιο ήταν το σκεπτικό σας;
Στις υπηρεσιακές κυβερνήσεις δεν προτείνεις τον δικό σου. Αναζητάς κάποιον που να έχει την εμπιστοσύνη των υπολοίπων, να είναι επαρκής για αυτή τη δουλειά και να παρέχει κάποιες στοιχειώδεις εγγυήσεις. Και επίσης να μην εμπλέκεται με τον μηχανισμό του ΔΝΤ και της τρόικας. Αυτό ήταν το σκεπτικό με το οποίο προτείναμε τον Γεράσιμο Αρσένη.
 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ ΣΦΕΤΣΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου