Στη σύγκρουση με την κουρδική αντίσταση στη χώρα, δεν έχει μείνει χώρος για δημοκρατία και ελευθερία του λόγου στην Τουρκία, είπε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η καταστολή της κυβέρνησης επί του Κουρδικού Κόμματος Εργατών (PKK) υπερβαίνει την ισχύ του νόμου.
«Αν το κράτος δεν χτυπήσει τη γροθιά του στα κεφάλια των τρομοκρατών, θα συνεχίσουν να μας χτυπάν κάθε μέρα», είπε ο Ερντογάν σε μία τηλεοπτικη συνέντευξη αυτήν την Τετάρτη.  «Αυτό το θέμα δεν έχει σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία της σκέψης, ελευθερία του τύπου, και δημοκρατία. Αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις έννοιες μαζί με την «τρομοκρατία» και τους  «τρομοκράτες»  πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνουν την συνείδηση του έθνους μας να ματώνει».
Τα σχόλια του ήρθαν μερικές μέρες αφού η Τουρκία χτυπήθηκε από δεύτερη βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα, Αγκυρα, σε λιγότερο από ένα μήνα. Η βομβιστική επίθεση την Κυριακή σκότωσε τουλάχιστον 37 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες.
Ο Ερντογάν είπε πως η κυβέρνησή του βλέπει  οποιονδήποτε εναντιωθεί στην στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στις κατεξοχήν Κούρδικες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ως εχθρό, ακόμα και όσους καλούν για διακοπή της σύγκρουσης.
«Αυτοί που στέκονται στο πλευρό μας στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία είναι οι φίλοι μας. Αυτοί που στέκονται απέναντι μας είναι εχθροί», είπε στα τηλεοπτικά σχόλια.
Περισσότεροι από 150 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τον Αύγουστο, ως μέρους της μεγάλης επιχείρησης της Τουρκίας ενάντια στο PKK στις Κουρδικές περιοχές. Τα σχόλια του Ερντογάν ήρθαν ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να οριστικοποιήσει μία συμφωνία με την Τουρκία για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.
Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση πως κάνει τα στραβά μάτια με την Τουρκική κυβέρνηση, σχετικά με την κακοποίηση της Κουρδικής μειονότητας και της καταστολής της ελευθερίας του λόγου και της κριτικής ενημέρωσης, για να προστατεύσει την αμφιλεγόμενη συμφωνία για τους πρόσφυγες.
«Η ηγεσία της Τουρκίας είναι σε επικίνδυνη τροχιά και η τωρινή πολιτική της ΕΕ κάνει ευκολότερη την διαδρομή της», είπε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικέ, σε μία έκθεση την Τετάρτη. «Η Ένωση κοιτάει κάθε παράγοντα της σχέσης της με την Τουρκία μέσα από το πρίσμα της προσφυγικής κρίσης. Με αυτήν την προσέγγιση η ΕΕ καταρρέει ηθικά και την ίδια στιγμή βοηθάει να σπρώξει την Τουρκία πιο βαθειά στον απολυταρχισμό. Ακόμα, η ΕΕ στέλνει ένα πολύ λάθος μήνυμα σε άλλες υποψήφιες χώρες», προσέθεσε η έκθεση.
πηγή: telesurtv.net
Μετάφραση-επιμέλεια για το Kollect: Μελίνα Καλφαντή
Θα κάναμε σχόλιο αλλά μια φώτο θα πει καλύτερα από εμάς:
adolf-hitler-vs-recep-tayyip-erdogan