Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΤΟ ΜΠΑΛΝΤΑΚΟΣGATE ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΘΑΨΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΟΟΣΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ!!! Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ύστερα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, έλαβε δημοσιότητα η αποκάλυψη μου περί της απάτης της έκθεσης του ΟΟΣΑ που ετοιμάστηκε ουσιαστικά από το ΙΟΒΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθόλα εξαρτώμενοι οργανισμοί από την Κυβέρνηση και τις μεγάλες επιχειρήσεις (ΣΕΒ, πολυεθνικές). Αποτέλεσμα της δημοσιότητας ήταν κάποιος Μουρούτης από το γραφείο του πρωθυπουργού να γράψει στο διαδίκτυο ότι είμαι συνωμοσιολόγος. Φυσικά ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, που με ένα χαρτί θα μπορούσε να με διαψεύσει πλήρως, δεν έβγαλε κουβέντα....
Ξέσπασε το θέμα Μπαλτάκος και ξεχάστηκε η απάτη με την έκθεση του ΟΟΣΑ. Όχι όμως από εμένα, τον συνωμοσιολόγο που λεει και εκείνος ο Μουρούτης.Το θέμα της όλης ιστορίας είναι ότι ενώ πιστέψαμε το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι ο αντικειμενικός, αξιόπιστος ΟΟΣΑ, που έχει κάνει τα ίδια και σε άλλες χώρες, θα κάνει την έκθεση, αυτή ετοιμάστηκε από τα στελέχη του ΙΟΒΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο κ. Χατζηδάκης, για να αποφύγει την αλήθεια λεει: "μα και αν δεν ήταν προαπαιτούμενο πάλι θα την κάναμε την εργασία για να ανοιχτεί ο ανταγωνισμός."
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Με την συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 6/4/2014 ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις καταγγελίες. Λεει χαρακτηριστικά:
«ΔΗΜ:Περάσατε ένα δύσκολο νομοθέτημα από τη Βουλή αλλά δεχτήκατε κριτική για εμμονή στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Ποιός παρήγγειλε αυτή την έκθεση;
ΧΑΤΖ:Η κυβέρνηση Παπαδήμου. Εγώ βρήκα την έκθεση ως δέσμευση της χώρας. Προχωρήσαμε με έναν Οργανισμό, τον ΟΟΣΑ, που είχε κάνει μια παρόμοια δουλειά στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία και στον Καναδά. Στηριχθήκαμε στον ΟΟΣΑ λόγω αμεροληψίας και λόγω τεχνογνωσίας.
ΔΗΜ:Στο περί αμεροληψίας, άκουσα ακόμη και πρώην συναδέλφους σας στην κυβέρνηση, να ισχυρίζονται ότι οι συγγραφείς της έκθεσης προώθησαν συγκεκριμένα συμφέροντα.
ΧΑΤΖ:Τα άκουσα κι εγώ. Δεν έγινε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα σε σχέση με αυτό που είχε ήδη γίνει στις υπόλοιπες χώρες. Ποιοι δούλεψαν για τον ΟΟΣΑ φαίνεται στις σελίδες 4 με 7 της έκθεσης. Εγώ προσθέτω όμως το εξής: ανεξαρτήτως της έκθεσης, τη συντριπτική πλειονότητα όσων πρότεινε η αρχική έκθεση του ΟΟΣΑ, έπρεπε ούτως ή άλλως να την κάνουμε. Είναι αρνητικό να λειτουργεί ομαλά η αγοράαγορά; Είναι αρνητικό να καταργείς νομοθετημένα καρτέλ; Είναι αρνητικό να πέσουν οι τιμές σε ορισμένους τομείς;
ΔΗΜ:Πότε η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να εφαρμόσει το 80% της εργαλειοθήκης;
ΧΑΤΖ:Αυτό ήταν θέση της κυβέρνησης από τις 27 Νοεμβρίου 2013 όταν παρουσιάσαμε την έκθεση μαζί με τον κ. Γκουρία. Αλλά πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω. Απορούμε γιατί ήταν προαπαιτούμενο η έκθεση του ΟΟΣΑ; Γιατί δεν απορήσαμε εξίσου όταν ήταν προαπαιτούμενο οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες ή νωρίτερα ο κώδικας των δικηγόρων και τα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ; Όλες οι σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται κατά καιρούς, κρίνονται από την Eπιτροπή και τους άλλους εμπλεκόμενους ως προαπαιτούμενα. Από εκεί και πέρα, δεν είναι δυνατόν να είμαστε μια Βουλή των συντεχνιών, ούτε να οργανώσουμε στη χώρα ένα κίνημα υπέρ της ακρίβειας.»

Αμεροληψία, τεχνογνωσία, σε άλλες χώρες, «δούλεψαν για τον ΟΟΣΑ», το 80% αναλάβαμε την υποχρέωση στις 27/11/2013 (εδώ αποκαλύπτεται η απάτη, βλ. παρακάτω πώς γνώριζε ότι θα περάσει το 80% των μέτρων την ώρα που την παρέλαβε).
Φυσικά δεν εξηγεί ο κ. Υπουργός αν όλοι που αναφέρονται στις σελίδες 4-7 πληρώθηκαν από τις 936.000€ του ΟΟΣΑ ως υπεργολαβία ή μόνο το ΙΟΒΕ. Γιατί ανάμεσα τους είναι δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι και Γενικοί Γραμματείς.

ΣΕΒ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010, 250 ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Τον Νοέμβριο του 2010 ο ΣΕΒ δημοσιοποίησε τα 250 εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.
Αναλύοντας τα με προσοχή είναι στην πλειοψηφία τους μέτρα που νομοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια και ιδίως με την έκθεση του ΟΟΣΑ. Φάρμακα, βιβλία, αγγελιόσημο.
Λόγω μεγάλου μεγέθους του αρχείου (7ΜΒ) σας παραθέτω τον σχετικό σύνδεσμο:
http://www.sev.org.gr/online/viewNews.aspx?id=1811&mid=&lang=gr

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΩΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΙΟΒΕ 3/4/2012: ΣΤΟΧΟΣ ΤΑ 250 ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ Ο ΣΕΒ
«Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε στα ΝΕΑ το παράδειγμα της Ιρλανδίας όπου τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν πέσει κατά 4%. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά προτείνει «να αφαιρεθούν όλα τα εμπόδια στην είσοδο νέων παικτών σε όλες τις αγορές, τα επαγγέλματα, τις υπηρεσίες και την εφοδιαστική αλυσίδα». «Σημειώνεται ότι από τα 250 εμπόδια στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα που έχει εντοπίσει ο ΣΕΒ, λιγότερο από το 10% έχει αντιμετωπιστεί».
Η συνέντευξη βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://apod.gge.gov.gr/wp-content/uploads/2012/04/IOBE.pdf

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Στις 4/5/2012 η Υπουργός Ανάπτυξης κ. Διαμαντοπούλου, στα πλαίσια μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας, προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με τον ΟΟΣΑ με θέμα: «ανάθεση στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης του έργου «Εντοπισμός κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προτάσεις για την άρση τους». Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμό ΑΔΑ: Β499Φ-1ΣΑ.
Όμως λόγω της λήξης της θητείας της υπουργού δεν υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση. Η συμφωνία τροποποιήθηκε από τον επόμενο υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη στις 9/11/2012 και δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμό ΑΔΑ: Β4ΣΟΦ-670. Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε και την σχετική σύμβαση με τον ΟΟΣΑ.
Νωρίτερα, στις 4/5/2012, με απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το έργο είχε υπαχθεί στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα «Ένταξη της Πράξης "Εντοπισμός κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προτάσεις για την άρση τους" με κωδικό MIS 376551 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013"». Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμό ΑΔΑ: Β499Χ-ΡΦΨ.
Σύμφωνα με την ανωτέρω συμφωνία ανατέθηκε το έργο στον ΟΟΣΑ με «χορηγία» 936.468€ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης σε σειρά αναφορών του εκθείασε την αντικειμενικότητα, την αξιοπιστία και την διεθνή εμπειρία του ΟΟΣΑ ως ο Οργανισμός που θα έκανε την περίφημη έκθεση. Διαβάζουμε συγκεκριμένα:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2014
«Προχωρούμε στην εφαρμογή της πλειονότητας των εισηγήσεων του ΟΟΣΑ έχοντας την σφραγίδα ενός Οργανισμού που για τα συγκεκριμένα θέματα έχει δουλέψει και σε άλλες χώρες.»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - ANGEL GURRIA ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
«ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αναθέσαμε στον ΟΟΣΑ τη διεξαγωγή αυτής της μελέτης διότι διαθέτει διεθνή αξιοπιστία και αντικειμενικότητα και επιπλέον διότι διαθέτει και εμπειρία στο θέμα αυτό. Η λεγόμενη Εργαλειοθήκη του Οργανισμού έχει αξιοποιηθεί ήδη σε άλλες χώρες πιο προηγμένες από την Ελλάδα: Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία….Όλους αυτούς τους μήνες που προηγήθηκαν δεκάδες ειδικοί τόσο του ΟΟΣΑ όσο και της Επιτροπής Ανταγωνισμού εργάστηκαν συστηματικά και έγινε έρευνα σε μεγάλο εύρος και βάθος….Ταυτόχρονα ο ΟΟΣΑ μελέτησε τη νομοθεσία μαζί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εφάρμοσε τις πρακτικές που εφαρμόζει διεθνώς…Ωστόσο ξεκαθαρίζω: είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων. Θα έλεγα το 80% των προτάσεων για να δώσω ένα πρώτο αριθμό. Διότι θεωρούμε πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός από αυτές, θα έχει άμεση θετική επίπτωση στην αγορά και τους καταναλωτές….Με τις σκέψεις αυτές θέλω να ευχαριστήσω  θερμά τα δεκάδες στελέχη του ΟΟΣΑ που δούλεψαν εδώ κι ένα χρόνο γι' αυτή εδώ την έκθεση,
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:   Από εκεί και πέρα να σημειώσω ότι ένας λόγος ακόμη που απευθυνθήκαμε στον ΟΟΣΑ είναι η εμπειρία που έχει. Το έκανε η Αυστραλία, το έκανε ο Καναδάς, το έκανε η Ιαπωνία. Θεωρούμε ότι δεν είχαμε κάποιο λόγο στην Ελλάδα να πιστέψουμε ότι ενώ δεν αγνοήθηκε ο ΟΟΣΑ από αυτές τις χώρες, θα μπορούσε να αγνοηθεί από την Ελλάδα. Πολύ περισσότερο που εδώ το πρόβλημα ήταν εντονότερο και που για δεκαετίες το συζητούμε, χωρίς να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα.
Επίσης να προσθέσω ότι στην αρχή της έκθεσης θα δείτε ότι περιλαμβάνονται τα ονόματα όλων αυτών που δούλεψαν, ότι είναι δεκάδες οι άνθρωποι που δούλεψαν. Εάν διαιρέσετε τα χρήματα δια τις ανθρωποώρες, θα δείτε ότι ήταν πραγματικά κάτι το οποίο άξιζε τον κόπο. Και τώρα να είχα να το αποφασίσω, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, θα το αποφάσιζα με ακόμη μεγαλύτερη πίστη σε αυτό που έκανα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΕ 4 ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
«Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και το εγχείρημα που κάνουμε με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Επιλέξαμε, η Ελλάδα, η κυβέρνηση Παπαδήμου επέλεξε τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ διότι πράγματι διαθέτει αμεροληψία και εμπειρία. Η λεγόμενη εργαλειοθήκη του Οργανισμού έχει αξιοποιηθεί με επιτυχία ήδη από άλλα κράτη, όπως είναι ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.
Συγκεκριμένα: υιοθετήσαμε το 82% των προτάσεων, όπως είχαμε πει εξαρχής. Αξιοποιούμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, δηλαδή φέρνουμε και στην Ελλάδα όσα έγιναν διεθνώς και πέτυχαν.»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ YΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΟΣΑ «Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ» 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2012
«Βασικό στοιχείο του προγράμματος αυτού, που πρέπει να τονίσουμε πως γίνεται με συμμετοχή ενός τρίτου ανεξάρτητου αντικειμενικού φορέα του ΟΟΣΑ, σπονδυλική στήλη του προγράμματος αυτού είναι ο οδηγός ανάλυσης συνθηκών ανταγωνισμού, η εργαλειοθήκη όπως λέγεται το ¨toolkit¨ του ΟΟΣΑ
Σε όλη αυτή την προσπάθεια συμπαραστάτης και αρωγός θα είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την εμπειρία που διαθέτει και με το στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει, έτσι ώστε η προσπάθεια να είναι πληρέστερη και αποτελεσματικότερη.»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΕ 4 ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2014
«Σε αυτήν την προσπάθεια, λοιπόν, εντάσσεται και η σημερινή μας πρωτοβουλία που ξεκίνησε  με τη  συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ.
Επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, διότι εκ των πραγμάτων, διαθέτει αμεροληψία και εμπειρία.
Τελικώς, όπως θα δείτε στο νομοσχέδιο, έχουμε αξιοποιήσει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων του ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα υιοθετήσαμε το 82% περίπου των προτάσεων -όπως είχαμε πει εξαρχής-  ενώ ένα 8% αφορά αλλαγές που έγιναν με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις (π.χ. γάλα και φάρμακα).
Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να ευχαριστήσω τους συναρμόδιους Υπουργούς, καθώς και τα δεκάδες στελέχη των υπηρεσιών, της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του ΟΟΣΑ, για τη συνεργασία ώστε να φτάσουμε σε αυτό το νομοσχέδιο.»

Κατά συνέπεια των ανωτέρω όλοι πιστέψαμε ότι η λεγόμενη έκθεση του ΟΟΣΑ και οι σχετικές προτάσεις προετοιμάστηκαν από αντικειμενικά και αξιόπιστα στελέχη του ΟΟΣΑ. Για αυτό το λόγο άλλωστε η Ελληνική Κυβέρνηση δαπάνησε το υπέρογκο ποσό των 936.468€ για την «αγορά» των αξιόπιστων και αντικειμενικών υπηρεσιών του ΟΟΣΑ.

Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Από τα στοιχεία που έχουν προκύψει έως σήμερασήμερα διαπιστώνουμε ότι το σημαντικότερο μέρος της εργασίας έγινε από στελέχη του ΙΟΒΕ και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Στέλεχος του ΙΟΒΕ, ο κ. Ντάντσεβ Σβέτοσλαβ παραδέχτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ στις 30/3/2014 ότι πραγματικά το ΙΟΒΕ πληρώθηκε από τον ΟΟΣΑ, κατόπιν διαγωνισμού, για να «συλλέξει στοιχεία» όμως διαπιστώνουμε ότι το ίδιο στέλεχος, ως στέλεχος του ΙΟΒΕ, υπογράφει την έκθεση προς τον ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το έτος, έκθεση που υιοθέτησε σχεδόν αυτολεξεί ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του. Αποδεικνύεται έτσι ότι το ΙΟΒΕ δεν περιορίστηκε στην συλλογή στοιχείων αλλά στην σύνταξη προτάσεων που περιέχει η έκθεση του «αντικειμενικού» και «αξιόπιστου» ΟΟΣΑ.
Παράλληλα με την από 11/1/2013 απόφαση της η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε «Ορισμός μελών ομάδας εργασίας για τη συνεργασία της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Εντοπισμός κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προτάσεις για την άρση τους». Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμό ΑΔΑ: ΒΕΥΙΙΜΞ-ΤΦΙ. Με την απόφαση αυτή ορίστηκαν τέσσερις υπάλληλοι της με μια προϊσταμένη αυτών να συνεργαστούν αδιάκοπα με τον ΟΟΣΑ για την κατάρτιση της εκθέσεως. Με δεύτερη απόφαση της στις 15/5/2013 αποφασίστηκε η πρόσθεση ενός ακόμα υπαλλήλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην ομάδα ΟΟΣΑ. Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμό ΑΔΑ: ΒΕΝ5ΙΜΞ-Υ4Λ.
Δηλαδή διαπιστώνουμε ότι ενώ ο ΟΟΣΑ θα λάβει 936.000€ για την εργασία του, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δαπανά (αν τα δαπάνησε αυτή και δεν πληρώθηκε από τον ΟΟΣΑ) ένα σημαντικό ποσό (5 υπάλληλοι με πλήρες ωράριο επί σειρά τουλάχιστον 10 μηνών, εκτιμητέο κόστος άνω των 100.000€ συνολικό κόστος αποδοχών) για να ετοιμάσει την έκθεση του ΟΟΣΑ!!!.
Όπως μάλιστα διαπιστώνουμε από τις δημόσιες δηλώσεις και του κ. Χατζηδάκη αλλά και του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Κυριτσάκη, η έκθεση «στηρίχθηκε» στην εργασία των υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ;
Προκύπτει μείζον ζήτημα για την αξιοπιστία της έκθεσης του ΟΟΣΑ αν πραγματικά, η συντριπτική πλειοψηφία της προετοιμασίας και των προτάσεων έγινε από υπαλλήλους του ΙΟΒΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Για μεν το ΙΟΒΕ τα σχόλια είναι περιττά, η σχέση του με τον ΣΕΒ και τον υπουργό Οικονομικών είναι δεδομένη.
Για δε την Επιτροπή Ανταγωνισμού αρκεί να καταγράψουμε τα ακόλουθα: ο μεν πρόεδρος αυτής κ. Κυριτσάκης είναι προσωπική επιλογή του κ. Χατζηδάκη και το 2009 και το 2013. Μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι σύμβουλος του κ. Στουρνάρα και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη. Κατά συνέπεια η λέξη «αντικειμενικότητα» θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό.
Σε όλους μας επί σειρά μηνών είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η εργασία γινόταν από τον ΟΟΣΑ με στελέχη του που έχουν αντικειμενικότητα, αξιοπιστία και διεθνή εμπειρία. Για αυτό άλλωστε πιστέψαμε ότι δόθηκαν τα 936.468€ στον ΟΟΣΑ. Αν όμως η έκθεση έγινε από το ΙΟΒΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού το ζήτημα είναι τεράστιο.

Οι σχετικές αποδείξεις για τα ανωτέρω, τα έγγραφα, βρίσκονται και στο ακόλουθο blog:http://competitionoosa.blogspot.gr/

Με δεδομένα τα ανωτέρω, αν ο κ. Χατζηδάκης θέλει να μας πείσει για την αξιοπιστία της έκθεσης, καλείται να απαντήσει στις ακόλουθες ερωτήσεις και να μην παρεμβαίνει κάποιος Μουρούτης για να τον καλύψει:

ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

    Πριν καταρτιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο που βασίστηκε (το άρθρο 1) στην «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», η έκθεση είχε παραληφθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης όπως όριζε η σύμβαση; Να προσκομισθούν τα έγγραφα παραλαβής της έκθεσης.
    Με βάση την σύμβαση η High Level Committee όφειλε να παραλάβει το σχέδιο της έκθεσης του ΟΟΣΑ, να αξιολογήσει και να ποσοτικοποιήσει τα προτεινόμενα μέτρα, να την επιστρέψει στον ΟΟΣΑ και να επανέλθει η έκθεση σε τελική μορφή. Να προσκομισθούν τα έγγραφα παράδοσης του προσχεδίου της έκθεσης στα μέλη της High Level Committee και να προσκομισθούν οι παρατηρήσεις τους προς τον ΟΟΣΑ ώστε να διαπιστωθεί εάν η σύμβαση εκτελέστηκε όπως προβλεπόταν, αν έγινε ποσοτικοποίηση των μέτρων και αν ο ΟΟΣΑ έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις στο τελικό σχέδιο.
    Να προσκομισθεί η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΟΣΑ.


ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

    Να προσκομιστεί η διακήρυξη του διαγωνισμού που έκανε ο ΟΟΣΑ (αν έκανε ποτέ και δεν υπήρξε απευθείας ανάθεση όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία) και με βάση τον οποίον ανατέθηκε στο ΙΟΒΕ (και σε όποιον άλλον φορέα ή ιδιώτη στην Ελλάδα) ως υπεργολαβία το έργο της έκθεσης του ΟΟΣΑ
    Να προσκομιστούν οι συμβάσεις που ο ΟΟΣΑ υπέγραψε με έλληνες φορείς ή ιδιώτες ως υπεργολαβία για την δημιουργία της έκθεσης
    Να κατατεθούν στην Βουλή όλες οι προτάσεις που οι έλληνες υπεργολάβοι του ΟΟΣΑ κατήρτισαν
    Να ενημερωθεί η Βουλή για το κόστος των 5 υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για όλο το διάστημα που αυτοί απασχολήθηκαν για την έκθεση του ΟΟΣΑ και για το ποιος κατέβαλε αυτή τη δαπάνη.
    Να ενημερωθεί η Βουλή γιατί στην σελίδα 2 της εκθέσεως του ΟΟΣΑ, οι συντάκτες της έκθεσης δηλώνουν ότι η έκθεση που οι ίδιοι έφτιαξαν δεν εκφράζει απαραίτητα τον Οργανισμό.


ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

    Να κατατεθούν στην Βουλή οι εκθέσεις των χωρών στις οποίες ο ΟΟΣΑ έκανε ανάλογη εργασία με αυτήν για την οποία τον πληρώσαμε 936.468€ καθώς και οι ανάλογες συμφωνίες για την αμοιβή του στις χώρες αυτές.
    Να ενημερωθεί η Βουλή από τον ΟΟΣΑ αν σε όλες τις άλλες χώρες που έκανε ανάλογες εκθέσεις χρησιμοποίησε τοπικούς φορείς ως υπεργολάβους του έργου του


ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

    Να μας εξηγήσει ο Υπουργός Ανάπτυξης πώς γνώριζε με τόσο ακρίβεια από τον Δεκέμβριο του 2013 οπότε και παρουσιάστηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία, ότι θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση το 80% των προτεινομένων μέτρων (τελικά εφήρμοσε το 82%).


Με εκτίμηση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 59 ΑΘΗΝΑ 10564
ΤΗΛ. 00302105232621 ΦΑΞ. 00302105236026
http://competitionoosa.blogspot.gr/
http://adagonismos.blogspot.gr/
http://oaee1.blogspot.gr/

Πηγη:http://tolimeri.blogspot.com/2014/04/gate_9.html#ixzz2yNusUlY2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου