Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο πλουσιότερος Ελληνας της Αυστραλίας - Κώστας Μακρής: «Διώξτε γραφειοκρατία και λαμόγια και θα επενδύσω»

Ο Κώστας Μακρής, ο οποίος κατάγεται από το Λυγουριό Επιδαύρου έχει στην κατοχή του 14 εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία, ενώ σε αυτά πρόκειται να προστεθούν σύντομα τα 8 «mall» που ετοιμάζει. Το 2008 βραβεύτηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ωκεανίας ως ο πιο ισχυρός επιχειρηματίας της Αυστραλίας, διάκριση που βασίστηκε κυρίως στην εντυπωσιακή ρευστότητα που εμφανίζεται στο ταμείο των επιχειρήσεών του. Ωστόσο, ο «Con» Μακρής δεν ενδιαφέρεται μόνο για την αγορά ακινήτων της Αυστραλίας, καθώς στις μελλοντικές του επενδύσεις σκοπεύει να συμπεριλάβει «φιλέτα» της ελληνικής γης, στην Αθήνα και όχι μόνο.
Θεωρεί ότι λόγω των αποκρατικοποιήσεων που προωθούνται, η Ελλάδα έχει μια σπουδαία ευκαιρία να προσελκύσει επενδυτές από την ομογένεια. Και, προφανώς, ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να δοθούν κίνητρα, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν από Ελληνες κάποιες κρατικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
«Κατάφερα να αποκτήσω τη Marina Mirage σε χαμηλή τιμή, αφ' ενός λόγω της ύφεσης, αφ' ετέρου διότι η τράπεζα στην οποία ανήκε έπρεπε να κλείσει τα βιβλία της»
Ο βασιλιάς της μαρίνας
Πρόσφατα ο Ελληνοαυστραλός κροίσος Κώστας Μακρής βρέθηκε για άλλη μια φορά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Αυστραλίας λόγω μιας πολύ σημαντικής επένδυσης που πραγματοποίησε: Αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους πιο ισχυρούς ανταγωνιστές του αγόρασε την περίφημη Marina Mirage, ένα παραθαλάσσιο συγκρότημα που θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα «φιλέτα» της Αυστραλίας, στην κοσμοπολίτικη Χρυσή Ακτή.
Όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στο prototothema.gr ο ίδιος ο κ. Μακρής, η Marina Mirage πέρασε στα χέρια του έναντι του ιδιαίτερα συμφέροντος αντιτίμου των 52 εκ. δολαρίων. Πριν από δυόμισι χρόνια η τιμή του ίδιου συγκροτήματος ήταν 150 εκ. δολ.: «Κατάφερα να αποκτήσω τη Marina Mirage σε χαμηλή τιμή, αφ' ενός λόγω της ύφεσης, αφ' ετέρου διότι η τράπεζα στην οποία ανήκε έπρεπε να κλείσει τα βιβλία της για την προηγούμενη χρονιά χωρίς να την περιλαμβάνει στα ακίνητά της. Το αγόρασα, λοιπόν, ακριβώς την τελευταία στιγμή και γι’ αυτό πέτυχα τόσο χαμηλή τιμή». 


Το 2008 βραβεύτηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ωκεανίας ως ο πιο ισχυρός επιχειρηματίας της Αυστραλίας, διάκριση που βασίστηκε κυρίως στην εντυπωσιακή ρευστότητα που εμφανίζεται στο ταμείο των επιχειρήσεών του

Με θερμοκρασία που δεν πέφτει κάτω από τους 26-27 β. Κελσίου όλο τον χρόνο, η Χρυσή Ακτή προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Εκεί απολαμβάνουν τα κύματα οι φανατικοί των θαλάσσιων σπορ και ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με το γουίντσερφ, αλλά και όσοι απλώς δεν θέλουν να κάνουν κάτι περισσότερο από μπάνιο και ηλιοθεραπεία στην απέραντη παραλία με τη λευκή άμμο. Η Marina Mirage, που βρίσκεται στην πιο δημοφιλή και πολυσύχναστη περιοχή της Αυστραλίας, διαθέτει 105 καταστήματα επώνυμων εταιριών, καλύπτοντας κάθε καταναλωτική απαίτηση. Περιλαμβάνει ακόμη 700 θέσεις πάρκινγκ, 16 εστιατόρια και μαρίνα χωρητικότητας 120 σκαφών, ικανή να φιλοξενήσει από πολυτελή γιότ έως κρουαζιερόπλοια. Στη Marina Mirage βρίσκονται επίσης δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τα φημισμένα Palazzo Versace και Sheraton Mirage, δίπλα στα οποία ο κ. Κώστας Μακρής σκοπεύει να προσθέσει σύντομα ένα επιπλέον ξενοδοχείο, φυσικά πέντε αστέρων.

Απαιτεί κίνητρα και διαβεβαιώσεις

Ενημερωμένος για τις αποκρατικοποιήσεις στη χώρα μας, καθώς και την πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης μεταξύ άλλων, ο κ. Μακρής επιθυμεί να τοποθετήσει το όνομά του στον κατάλογο με τους μεγάλους επενδυτές στην Ελλάδα. Όπως δηλώνει με έμφαση ο ίδιος «γιατί να έρθουν ξένοι στη χώρα μας και να μην το κάνουμε εμείς οι ίδιοι; Για να καταστεί, όμως, αυτό εφικτό, θα πρέπει το κράτος να δώσει κίνητρα στους ξένους επενδυτές και να δελεάσει τους ομογενείς να φέρουν στην Ελλάδα τα λεφτά τους ώστε να τα επενδύσουν».

Από τις έως τώρα συζητήσεις του με Έλληνες παράγοντες, είναι σαφές ότι ο κ. Κώστας Μακρής ενδιαφέρεται να αγοράσει μαρίνες, ακίνητα προς αξιοποίηση και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Η νοσταλγία για την πατρίδα είναι ο καημός του Έλληνα ομογενή επιχειρηματία, ο οποίος έφυγε για την Αυστραλία το 1963 σε ηλικία 16 ετών, με σκοπό να μείνει εκεί μόνο για 3-4 χρόνια. Αντί γι' αυτό όμως η μετανάστευσή του παρατάθηκε για δεκαετίες και εξακολουθεί έως σήμερα. 


O γιος του Ross είναι ένας από τους πλουσιότερους νέους της Αυστραλίας

Ο «Con» Μακρής είναι ένας από τους Έλληνες που δεν ξεχνούν την καταγωγή τους και γι’ αυτό φροντίζει να έρχεται τουλάχιστον 5-6 φορές το χρόνο στην Ελλάδα. Η λατρεία του είναι η θάλασσα και τους καλοκαιρινούς μήνες κυριολεκτικά οργώνει το Αιγαίο και το Ιόνιο με την πολυτελή θαλαμηγό του «Ouzo Palace». Μάλιστα, εξομολογείται ότι, ιδανικά, θα προτιμούσε να ζει έξι μήνες τον χρόνο στην Ελλάδα και έξι στην Αυστραλία. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, ο κ. Μακρής θα ήθελε να επενδύσει στη χώρα μας -αρκεί με κάποιο τρόπο να παρακαμπτόταν το εμπόδιο της ελληνικής γραφειοκρατίας και το ελληνικό κράτος να του ενέπνεε αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. «Είμαι απογοητευμένος από την ανάμιξή μου στην ομάδα της Παναχαϊκής», εξομολογείται στο protthema.gr ο κ. Κώστας Μακρής, αποκαλύπτοντας ότι «εξαπατήθηκα από κακούς συνεργάτες. Μου έφαγαν 10 εκατ. δολάρια μέσα σε 4,5 χρόνια, γιατί έμπλεξα με απατεώνες. Ακόμα θυμάμαι την ημέρα που μού είπε ο δικηγόρος μου ότι χάσαμε το δικαστήριο γιατί στο χώρο της δικαιοσύνης υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή. Στην Αυστραλία πρέπει να είσαι τίμιος για να πας μπροστά, όχι λαμόγιο, ούτε στην Ουγκάντα δεν επιτρέπονται αυτά τα πράγματα. Όταν αποφύγουμε το θέμα της γραφειοκρατίας και της αναξιοπιστίας, τότε μόνο θα ολοκληρώσω τις επαφές μου για επενδύσεις. Θέλω να γυρίσω πίσω και να είμαι το μισό χρόνο στην Ελλάδα, ζητώ, όμως, κίνητρα από την ελληνική πολιτεία για να της εμπιστευτώ τα χρήματά μου. Ας μας δοθούν αυτά τα κίνητρα, ώστε να ξεκινήσουμε δουλειές στην Ελλάδα». 

Ζεστό χρήμα με επενδύσεις στον τουρισμό
Απογοητευμένος από την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα μας, ο «Con» Μακρής θεωρεί ότι η μη αξιοποίηση του τουρισμού συνιστά ολέθριο σφάλμα από επενδυτικής άποψης. «Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα δεν χρειαζόταν να μπει στο ευρώ, διότι έχουμε τη θάλασσα και τα ελληνικά νησιά, στοιχεία που δεν τα έχει καμία άλλη χώρα. Εάν προσέχαμε τους τουρίστες και επενδύαμε στον τομέα αυτό, θα ήμασταν άρχοντες. Θα μπορούσαμε να έχουμε τουλάχιστον 40-50 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Την ώρα που εμείς διαθέτουμε το καλύτερο "φιλέτο" στην υφήλιο, άλλοι λαοί επενδύουν εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν τεχνητούς τουριστικούς προορισμούς. Είναι άδικο να μην αξιοποιούμε την ομορφιά που μας χάρισε ο Θεός. Το Ντουμπάι πχ είχε πέρυσι 75 εκατομμύρια τουρίστες λόγω ενός μόνο τουριστικού θέρετρου που έχει αναπτύξει. Και αυτό γιατί έχουν χαμηλούς φόρους και προσελκύουν κόσμο», τονίζει ο ομογενής επιχειρηματίας. 

«Οι μειώσεις μισθών και παράλληλα η αύξηση των φόρων στη χώρα μας είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να καταστρέψεις ένα λαό, να τον γονατίσεις και να του αφαιρέσεις την αξιοπρέπεια» σημειώνει με έμφαση ο κ. Μακρής, δηλώνοντας ότι, εάν καταφέρει τελικά να επενδύσει στην Ελλάδα, θα προσλάβει μόνο Έλληνες υπαλλήλους, ικανούς και εργατικούς: «Διαφωνώ με τα μέτρα της τρόικας. Αν πληρώνεις καλά, έχεις και τους καλύτερους. Πρέπει να τους δίνεις υψηλό μισθό για να αντέχουν την πίεση της δουλειάς και να έχουν κίνητρο για πιο αποτελεσματική εργασία».

Όπως υποστηρίζει, τον έχουν προσεγγίσει αρκετοί νέοι για να τους βοηθήσει να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία: «Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και θέλει να μεταναστεύσει για μια καλύτερη ζωή. Όμως αυτό δεν είναι εύκολο πλέον διότι στην Αυστραλία τηρούνται οι νόμοι και αυτοί είναι αυστηροί ως προς τους μετανάστες. Ακόμα και τον πρωθυπουργό να γνωρίζεις δεν μπορεί να σε βοηθήσει, διότι δεν του το επιτρέπουν οι νόμοι. Εγώ με τους πολιτικούς της Αυστραλίας κάνω παρέα, "παίζουμε καρπαζιές" αλλά οι νόμοι εδώ είναι υπεράνω του ανθρώπου.
Πρόσφατα προσπάθησα να βοηθήσω κάποιον για να έρθει σαν μετανάστης στην Αυστραλία, στο τέλος όμως μού μίλησε άσχημα, γιατί νόμιζε ότι δεν ήθελα να τον βοηθήσω. Αλλά δεν είναι συγγενής μου για να τον φέρω στην Αυστραλία. Τού πλήρωσα τα εισιτήρια και το ξενοδοχείο για έρθει στη χώρα για να δει πώς είναι τα πράγματα κ.λπ. Επέστρεψε στην Ελλάδα και περίμενε νέα μου. Δεν μπόρεσε όμως να καταλάβει τις δυσκολίες της μετανάστευσης». 



Who is who

Ο ομογενής επιχειρηματίας Κώστας Μακρής γεννήθηκε στο Λυγουριό της Αργολίδας το 1947 και σε ηλικία 16 ετών μετανάστευσε στην Αυστραλία. Το παρωνύμιό του εκεί είναι «Ελληναράς», ένα παρατσούκλι που απέκτησε το 1998, όταν κυκλοφορούσε με το γιοτ του «Lady Carol» στο λιμάνι του Σίδνεϊ με αναρτημένη μια μεγάλη ελληνική σημαία. Πριν καταφέρει να δημιουργήσει τη μεγάλη του περιουσία, δοκίμασε ουκ ολίγα επαγγέλματα. Εργάστηκε ως εισπράκτορας αστικού λεωφορείου για τρεις μήνες και, αφού διαπίστωσε ότι αυτή η δουλειά τον κρατάει μακριά από τις επιχειρήσεις, άνοιξε ένα μαγαζί πρόχειρου φαγητού, πουλώντας ψάρι και πατάτες. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να ανοίξει το πρώτο του σούπερ-μάρκετ, μια κίνηση που αποδείχθηκε κομβική για τη μετέπειτα επιχειρηματική του πορεία, καθώς στη συνέχεια δημιούργησε ολόκληρη αλυσίδα από σούπερ-μάρκετ. Κατόπιν ο Κώστας Μακρής επένδυσε σε αλυσίδα πρατηρίων γρήγορου φαγητού και το 1980 στράφηκε στην αγορά ακινήτων. Το 1987 αγόρασε το πρώτο του εμπορικό κέντρο έκτοτε άρχισε μια χρυσή περίοδος για τον ομογενή επιχειρηματία, καθώς αγόραζε παλαιά κτίρια, επένδυε στην ανακαίνισή τους και τα εκποιούσε σε τιμές πολύ πιο υψηλές από την αγορά τους. Σήμερα ο Κώστας Μακρής έχει τη μεγαλύτερη εταιρία real estate στην Αδελαΐδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Αυστραλία. Ο Έλληνας κροίσος διετέλεσε για ένα διάστημα πρόεδρος της Παναχαϊκής, για την οποία είχε το όραμα να μετατρέψει σε Τσέλσι της Ελλάδας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Η συνολική του περιουσία είναι τόσο μεγάλη ώστε υπολογίζεται πως ένας εργαζόμενος με μισθό 1.000 δολ. την εβδομάδα θα χρειαζόταν περισσότερα από 200 χρόνια αποταμίευσης για να φτάσει τον «Con» Μακρή. Τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, η φτώχια, η μετανάστευση και η ανέλιξή του στη λίστα με τους πλουσιότερους κατοίκους της Αυστραλίας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του αυστραλιανού τηλεοπτικού καναλιού Channel 9, το οποίο σκοπεύει να προβάλει την ιστορία της ζωής του Κώστα Μακρή σε δύο τηλεοπτικά επεισόδια.

Το επιχειρηματικό μυαλό και οι δυναμικές του κινήσεις τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους πιο δραστήριους και πολυμήχανους ομογενείς επιχειρηματίες.Στην Αυστραλία απολαμβάνει το κύρος του κυρίαρχου στην εκμετάλλευση ακινήτων, η περιουσία του είναι τεράστια -όπως και η επιθυμία του να επενδύσει στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής όμως η πατρίδα του κάνει ό,τι μπορεί για να αποθαρρύνει τον Κώστα Μακρή. Η διαφθορά και η γραφειοκρατία τού απαγορεύουν να δημιουργήσει επιχειρήσεις και να δώσει δουλειά σε εκατοντάδες Έλληνες.Ο Κώστας «Con» Μακρής είναι ο πλουσιότερος Έλληνας της Αυστραλίας και ο μόνος δισεκατομμυριούχος. Θεωρείται -δίκαια- ο βασιλιάς της αγοράς ακινήτων, καθώς είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρίας real estate στην Αδελαΐδα και μίας από τις πιο ισχυρές σε ολόκληρη τη χώρα. Το επιχειρηματικό μυαλό και οι δυναμικές του κινήσεις τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους πιο δραστήριους και πολυμήχανους ομογενείς επιχειρηματίες.



protothema

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του στο συνέδριο: «Μια Περιφέρεια, ένας Πλανήτης » (2013) που διοργάνωσε το ellines.com, και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Costa Navarino, στη Μεσσηνία. 
"Δείτε το βίντεο από το συνέδριο του ellines.com και της Περιφέρειας Πελοποννήσου" 





Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου