Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Πόσο συνταγματικό είναι το χαράτσι στα ακίνητα; - ΓΕΝΟΠ: Μην πληρώσετε το τέλος

Το νέο χαράτσι που αναμένεται να επιβληθεί στα ακίνητα από τον Οκτώβριο, έχει προκαλέσει...απόγνωση σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και σφοδρή αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ διαφωνίες διατυπώνονται και στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θέτει ευθέως θέμα αντισυνταγματικότητας του νέου τέλους. Από τις διευκρινήσεις που δόθηκαν για το τέλος ακινήτων, προέκυψε μεγαλύτερη επιβάρυνση για όλους, σε σχέση με όσα είχε ανακοινώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το τέλος καλούνται να πληρώσουν και οι άνεργοι, ενώ εξαιρούνται οι εκκλησίες και οι θρησκευτικοί χώροι γενικά.


Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την Πέμπτη αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι έτοιμοι στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/12.  Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, επέμεινε ότι το μέτρο είναι δίκαιο και δεσμεύθηκε η σχετική τροπολογία να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσει το τέλος ακίνητης περιουσίας για τα ξενοδοχεία. Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση της λέγοντας: «Εάν πιστεύουν οι κ. Σταϊκούρας και Βρούτσης ότι θα έκαναν καλύτερη διαπραγμάτευση και ο κ. Σαμαράς από τον πρωθυπουργό, να το πουν στο λαό να το αξιολογήσει». «Θα πρέπει, πρόσθεσε, να ξαναγνωριστούμε όλοι σε αυτό τον τόπο, να δούμε ο καθένας τη διαδρομή του για να μην μιλάμε αόριστα και απρόσωπα». Απαντώντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, κατηγόρησε τον υπουργό για «το φιάσκο στη συμφωνία με τη Φινλανδία, τη μπλόφα- φιάσκο με την Τρόικα και τα ψέματα για το ύψος στο χαράτσι των ακίνητων». Ο κ. Μιχελάκης κατέληξε λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος έχει χάσει την ψυχραιμία του και όταν την ξαναβρεί, «θα μπορέσουμε να ... ανασυστηθούμε». «Επαίσχυντο χαράτσι» χαρακτήρισε το τέλος το ΚΚΕ και ζήτησε άρνηση πληρωμής, ενώ ο ΣΥΝ έκανε λόγο για «ευνοϊκή μεταχείριση της εκκλησίας την ώρα που οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι σπρώχνονται στο Καιάδα». Στο μεταξύ, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών οι εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος ζητούν να μην κόβουν το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν θα έχουν να πληρώσουν το τέλος ακινήτου.

ΔΣΑ: Μαζικές προσφυγές κατά του τέλους ακινήτων Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ανέφερε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο σχέδιο προσφυγής και κάλεσε τους καταναλωτές να προσφύγουν μαζικά κατά του τέλους. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ζητήματα νομιμότητας εγείρει και η διαδικασία εισπράξεως μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ για τους ενοικιαστές, λένε νομικοί, αφού τυχόν αδυναμία, απροθυμία, ή αδιαφορία του ιδιοκτήτη, που εκμισθώνει το ακίνητο, θα καταδικάσει τον μισθωτή στη δυσμενέστατη συνέπεια της διακοπής της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο ΔΣΑ, έχοντας διατρανώσει την αντίθεσή του «στη φορολογική στοχοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η οποία, ως εύκολη λύση, βάλλεται διαχρονικά», θα εξετάσει όλες τις νομικές δυνατότητες προστασίας έναντι τέτοιων νομοθετικών επιλογών, «στεκόμενος στο πλευρό, όχι μόνο των μελών του, αλλά και εν γένει της κοινωνίας».
Μιλώντας στην Ελευθεροτυπία, ο Παναγιώτης Εμμ. Χασιώτης, δικηγόρος στο Σύλλογο Ελλήνων Φορολογούμενων και τον Άρειο Πάγο, λέει πως το νέο ειδικό τέλος «παρουσιάζει προβλήματα συνταγματικότητας», καθώς «η ίδια η φύση του δεν συμβαδίζει με τις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματός μας καθώς και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ)».
Ειδικότερα, «η επιβολή του δεν βρίσκεται σε συνάρτηση με το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου ιδιοκτήτη. Ο φόρος για να είναι αναλογικός και συμβατός με το Σύνταγμά μας πρέπει να είναι ανάλογος με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός, κατά το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος».
Επιπλέον, «παραβιάζεται και η αρχή της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας. Η επιβολή του νέου ειδικού τέλους ακινήτων αποτελεί δεύτερη φορολόγηση για την ίδια αιτία. Η διπλή φορολόγηση αντίκειται και στο άρθρο 17 του Συντάγματός μας, αλλά και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, που προστατεύουν την ιδιοκτησία και τα εν γένει περιουσιακά δικαιώματα του ατόμου».

ΓΕΝΟΠ: Μην πληρώσετε το τέλος
Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ θα εμποδίσει την έκδοση, αποστολή και είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως και τη διακοπή ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν το πληρώσουν, ανέφερε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου. Ανήγγειλε επίσης ότι το συνδικάτο θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νομιμότητας του τέλους, κάλεσε τους καταναλωτές να μην το πληρώσουν, σημειώνοντας ότι στο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ δεν προβλέπεται ότι η επιχείρηση θα εισέπραττε φόρους.Επίσης, παρουσίασε στοιχεία για εντυπωσιακή αύξηση των εντολών διακοπής ρεύματος και των διακοπών που υλοποιήθηκαν σε καταναλωτές που αδυνατούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού.Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις όσοι δεν εφαρμόσουν τη νομοθεσία, ο κ. Φωτόπουλος απάντησε: «Ας μας απολύσουν. Οι νόμοι φτιάχνονται για να υπηρετούν τον πολίτη».Ο κ. Φωτόπουλος τάχθηκε, όπως είπε, κατά της γενίκευσης του τέλους και της επιβολής του χωρίς διακρίσεις και όχι κατά της φορολόγησης των εχόντων. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο, αν ευοδωθεί ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ και δεν εισπραχθεί το τέλος ακινήτων, να μην εισπράξει η χώρα την επόμενη δόση και να υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ζήτησε να μην τίθενται εκβιαστικά διλήμματα σε όσους αντιστέκονται. «Εκείνοι που εκβιάζουν για την επόμενη δόση, μας είπαν ότι θα βγούμε από την κρίση το 2012, ότι τα μέτρα που πήραν ήταν αρκετά και ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές. Ας κοιτάξουν να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές» είπε.
epikaira                ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου