Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός και ...λαϊκισμός !!

Ήταν αναπόφευκτο το δεύτερο lockdown; Τι θα είχε συμβεί αν η καθολική χρήση μάσκας είχε εφαρμοστεί νωρίτερα; Αν γίνονταν πολλαπλάσια τεστ καθημερινά; Αν υπήρχαν διπλάσια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πολλές περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας; Ναι, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Ίσως, όμως, αυτό που πραγματικά χρειαζόταν ήταν να γίνει νωρίτερα το lockdown.
Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει την κυβέρνηση ως υπαίτια της κατάστασης που βιώνει σήμερα η χώρα. Η κριτική σε μια τέτοια δυστοπική πραγματικότητα είναι εύκολη. Γίνεται lockdown; Κατηγορείς την κυβέρνηση για τη ζημιά στην πραγματική οικονομία. Δεν γίνεται lockdown; Κατηγορείς την κυβέρνηση για κρούσματα και θανάτους.Είναι σοκαριστικό αλλά τόσο σκληρή και λαϊκιστική αντιπολίτευση εν μέσω πανδημίας στην Ευρώπη ασκεί μόνο το ακροδεξιό «Vox» στην Ισπανία. Ο κ. Τσίπρας έχει ποντάρει στη δημιουργία νέων «αγανακτισμένων». Πριν από το 2015 υποσχόταν πως θα σκίσει τα μνημόνια και πως θα τα καταργήσει με έναν νόμο και ένα άρθρο. Τώρα υπόσχεται πως θα σκίσει την πανδημία και θα καταργήσει τις οικονομικές συνέπειες με έναν νόμο και ένα άρθρο.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και δεν είναι απλά μια φάρσα. Είναι πια γραφικότητα. Όταν ο ίδιος έκλεινε το μάτι σε όσους μαζεύονταν στις πλατείες. Όταν από το βήμα της Βουλής αναρωτιόταν ειρωνικά αν ο ιός δεν κολλάει πριν από τις 12 το βράδυ, αλλά κολλάει μετά τα μεσάνυχτα.
Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει γύρω μας. Οι αριθμοί θυμάτων σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κινούνται εξαιρετικά υψηλά. Βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και είναι αρκετά πιθανό να πιάσουν τους δραματικούς αριθμούς της περασμένης άνοιξης. Η Γαλλία και το Βέλγιο κάνουν «εξαγωγή» ασθενών σε νοσοκομεία της Γερμανίας. Η Τσεχία, η Ουγγαρία και όλες οι βαλκανικές χώρες οι οποίες είχαν πάει πολύ καλά στο πρώτο κύμα της πανδημίας βρίσκονται στο κόκκινο εδώ και αρκετές εβδομάδες με ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων. Σχεδόν όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε lockdown. Η Ελλάδα ακόμα και τώρα -αναλογικά- είναι σε εξαιρετικά καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Λάθη έχουν γίνει και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Αλλά να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για «εγκλήματα» και να σηκώνει μια -νέου τύπου- αντιμνημονιακή παντιέρα είναι προκλητικό.
Και επειδή πολύ γκρίνια υπάρχει, ας συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η επώδυνη πραγματικότητα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν είναι ώρα ούτε για ψεκασμένες συνωμοσιολογικές θεωρίες ούτε βέβαια για αντιπολίτευση τύπου… Τραμπ. Η κυβέρνηση να κοιτάξει να διορθώσει τα λάθη που έκανε. Και εμείς οι πολίτες να τηρούμε τα μέτρα. Αλλιώς, πάλι θα γκρινιάζουμε και θα… κλαίμε στα επόμενα lockdown!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου