Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

.ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΧΙΟ; (vid)

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΧΙΟ;  (vid)






Η Νότια Χίος παραδομένη ξανά στις φλόγες… Όπως και το 2012… Τεράστιο πλήγμα στην καλλιέργεια των Μαστιχόδεντρων… Γιατί τόσο μένος να καταστραφεί αυτό το πολύτιμο δώρο τις χιώτικης γης;
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Η ΧΙΟΣ.
Ανεξέλεγκτη και ενισχυόμενη διαρκώς από τους ανέμους μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη νότια Χίο τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Την χαριστική βολή σε ό,τι απέμεινε από την μεγάλη πυρκαγιά του 2012 φαίνεται ότι δίνει η σημερινή πυρκαγιά, που ακόμα συνεχίζει να καίει σε ένα μεγάλο και ανεξέλεγκτο μέτωπο στα χωριά της νότιας Χίου.Να σημειώσουμε ότι η φωτιά σε μεγάλο βαθμό έχει περάσει μέσα από τα καμένα του 2012, όπου μόλις είχε αρχίσει η αξιόλογη αναβλάστησή τους και φυσικά τα έχει αποτελειώσει…
Σοβαρές ζημιές σε όλα τα χωριά που έχουν πληγεί, έχουν προκληθεί σε ελιές, μαστιχόδεντρα και άλλες καλλιέργειες, καθώς και σε δασικές εκτάσεις και σε κάποιες συστάδες δάσους που είχαν γλυτώσει από την πυρκαγιά του 2012.Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν από πεζοπόρο τμήμα της Αθήνας ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται επιπλέον ενίσχυση με οχήματα και πυροσβέστες το βράδυ της Δευτέρας.
Γιατί; Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Politischios.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε α και Άγιο Γεώργιο Συκούση.
«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί της Τρίτης θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τούμπος.
Τα μέτωπα
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη και τον Δήμαρχο Μ. Βουρνού, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι 3. Το πρώτο και περισσότερο επικίνδυνο είναι στην περιοχή από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, το δεύτερο από Βέσσα με κατεύθυνση τα Αρμόλια αλλά μακριά από το χωριό και το τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί.
Τις επίγειες δυνάμεις επικουρούν 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα Kamov της Χίου και της Σάμου καθώς και 2 Canadair.
«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε καταφέρει να μην υποστούν ζημιές οι οικισμοί. Όμως ο αέρας δημιουργεί συνεχώς αναζωπυρώσεις», δήλωσε από το μέτωπο της πυρκαγιάς ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης την ώρα που ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς βρίσκεται στον ΧΥΤΑ της νότιας Χίου όπου πλησιάζει η πυρκαγιά.
Οι δυνάμεις
Από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα ενώ στο σημείο βρίσκονται στρατιώτες, 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες. Επίσης αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.

hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου