Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ψήφος οργής για την πολιτική λιτότητας, λένε τα διεθνή ΜΜΕ


Ψήφος οργής για την πολιτική λιτότητας, λένε τα διεθνή ΜΜΕΓια ψήφο οργής κάνουν λόγο τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναφερόμενα στο εκλογικό αποτέλεσμα, και σημειώνουν ότι οι πολίτες τιμώρησαν τα κόμματα που συναίνεσαν στα επαχθή μέτρα λιτότητας.
Το Reuters αναφέρει ότι η οργή των Ελλήνων, που οφείλεται στην πολιτική της λιτότητας, καταγράφηκε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές με την ισχυρή μείωση του ποσοστού των δύο (πρώην) ισχυρών κομμάτων και τη μετακίνηση των ψηφοφόρων σε μικρότερα κόμματα, σημειώνοντας ότι η τιμωρία των δύο «μεγάλων» ήταν κριτήριο επιλογής ψήφου. Παράλληλα, επισημαίνει την αδυναμία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών βυθίζουν τη χώρα σε νέα οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, γράφει χαρακτηριστικά το Γερμανικό Πρακτορείο, ενώ το Γαλλικό επισημαίνει πως μετά από τις χθεσινές εκλογές είναι πολύ προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Το BBC υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε στις ελληνικές εκλογές, ενώ οι Financial Timesσημειώνουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέες εκλογές σε λίγους μήνες και ο Guardian αναφέρει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι ξεθυμαίνουν για τη λιτότητα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων από το βρετανικό skynews, το οποίο αναφέρει πως «το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, χωρίς όμως να συγκεντρώνει ποσοστό ικανό να του εξασφαλίσει την αυτοδυναμία».
Τον κίνδυνο δυσκολίας στο σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και την επιστροφή των αμφιβολιών για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ.
Για «καταστροφικό» αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitungκαι αναφέρεται σε «μαύρα σύννεφα» πάνω από την Αθήνα.
Η εφημερίδα Bild με τίτλο «Οι Έλληνες επιλέγουν το χάος», μιλά για «διασυρμό των κομμάτων της κυβέρνησης» και ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, αριστερών και δεξιών.
«Οι φασίστες μπαίνουν στη Βουλή» είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής σημειώνοντας ότι ο ύμνος του κόμματος θυμίζει τον ύμνο της χιτλερικής νεολαίας.
H γαλλική Le Monde δίνει έμφαση στην άνοδο της Ακροδεξιάς, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, για την ανάγκη δημιουργίας μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας προκειμένου η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Για κατάρρευση του δικομματισμού κάνει λόγο η Le Figaro.
Στη διαπίστωση ότι «στις βουλευτικές εκλογές, στην Ελλάδα, αυτό που οι ψηφοφόροι θέλησαν να καταδικάσουν, είναι η πολιτική της λιτότητας», συγκλίνουν τα σχόλια των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.
«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε, αλλά μείωσε τα ποσοστά της κατά περισσότερο από ένα τρίτο, σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Η κύρια είδηση, όμως, είναι η μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ, που έρχεται τρίτο, μετά το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Corriere della Sera, Αντόνιο Φεράρι.
Σύμφωνα με τον Φεράρι, «η αλήθεια είναι απλή: κέρδισαν όλοι όσοι εναντιώνονται στο σχέδιο θυσιών που επιβάλλεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να συσταθεί κυβέρνηση, διότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το σκληρό μήνυμα της κάλπης».
«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, είναι αδιάψευστο, η Ελλάδα είπε όχι στην λιτότητα» προσθέτει ο απεσταλμένος της εφημερίδας La Repubblica Έτορε Λιβίνι. «Τα κόμματα που τάσσονται κατά των περικοπών των τελευταίων ετών, κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 65%. Τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα, από το 77% των ψήφων που είχαν εξασφαλίσει το 2009, περιορίζονται στο 35%», μεταδίδει ο Λιβίνι.
«Οι εκλογές αυτές, εξέφρασαν την απόρριψη του πολιτικού συστήματος από μέρους των ψηφοφόρων, ο κόσμος θέλει δουλειά, και λίγη περισσότερη βεβαιότητα για το μέλλον του», διαπιστώνει ο Ντάριο Μαλτέζε, του τηλεοπτικού δικτύου Tg5, ιδιοκτησίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Τόσο ο ελληνικός, όσο και ο γαλλικός λαός, εκφράζουν τη θέληση μιας Ευρώπης που να μην είναι, πλέον, γερμανική», υπογραμμίζει ο διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, Ρομπέρτο Ναπολετάνο. «Η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας πρέπει να πλαισιωθεί από τη δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων. Επιβάλλεται να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ευρωομόλογα να γίνουν πραγματικότητα και οι επιχειρηματίες ν’ αρχίσουν πληρώνονται από το όποιο δημόσιο τους αναθέτει εργολαβίες» τονίζει στην αναλυσή του.
Για ψήφο τιμωρίας των δύο μεγάλων κομμάτων κάνουν λόγο τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN, το ρεπορτάζ για τις ελληνικές εκλογές φέρει τον τίτλο: «Οι Έλληνες ψηφοφόροι τιμώρησαν τα κεντρώα κόμματα της χώρας».
Το δίκτυο Fox News αναφέρεται στις ελληνικές εκλογές με ρεπορτάζ που προβάλει στον τίτλο του την ανάγκη συνεργασίας τριών ελληνικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι New York Times αναφέρουν ότι οι έλληνες ψηφοφόροι «τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα για την οικονομική κατάρρευση της χώρας», ενώ η εφημερίδα Washington Post, στην ηλεκτρονική της σελίδα, αναφέρει ότι οι Έλληνες πολίτες απέρριψαν τις φιλομνημονιακές πολιτικές παρατάξεις.
To Βloomberg κάνει μια άμεση σύνδεση ανάμεσα στο αποτέλεσμα των εκλογών και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, υπογραμμίζοντας πως «οι πολίτες ψήφισαν πολιτικές παρατάξεις που τάσσονται κατά της διάσωσης μέσω προγραμμάτων λιτότητας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ».
Με ανταποκρίσεις από τα διεθνή πρακτορεία Associated Press και Reuters, τα καναδικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και οι ηλεκτρονικές σελίδες των εφημερίδων αναφέρονται στο μέχρι στιγμής εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας, τονίζοντας πως οι Έλληνες με την ψήφο τους τιμώρησαν τα κόμματα της πολιτικής ευρωλιτότητας.
Στους πρώτους τίτλους σημειώνεται ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει πολιτικό και οικονομικό χάος στη χώρα.
Εκτενής αναφορά στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, γίνεται από το σύνολο των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης.
Καταγράφουν την «πρόθεση των Ελλήνων ψηφοφόρων να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα για τα τελευταία χρόνια αυστηρότατης δημοσιονομικής λιτότητας, επώδυνων περικοπών και βαθειάς οικονομικής ύφεσης» μέσω της «επιλογής μικρότερων κομμάτων ακόμα και ακραίων θέσεων», ενώ προβλέπουν ότι «δύσκολη θα είναι η ανάδειξη συνεργασιών, ώστε να προκύψει τελικά η νέα κυβέρνηση».                  http://dtsiaouss.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου